Течът от Пентагона дошъл от служител на военна база, твърдят в САЩ

4872
Течът от Пентагона дошъл от служител на военна база, твърдят в САЩ
Снимка: БГНЕС

Американският вестник The Washington Post твърди, че е открил първоизточника на мащабния теч на предполагаеми секретни документи от американското и натовското разузнаване. Става въпрос за мъж, който е работил във военна база в САЩ.

Според медията той е споделил пред други хора класифицирана информация, до която е имал достъп. Статията описва мъжа, когото някои наричат "OG", като любител на оръжията на възраст между 20 и 30 години. Бил с антисемитски и расистки убеждения. Опитал се е да създаде онлайн общност, споделяйки секретните файлове.

CNN: "Вагнер" опитали да купят оръжия от Турция, за да ги ползват срещу Украйна

Частната военна компания "Вагнер", която се сражава срещу украинската армия, е опитала да закупи оръжия и оборудване от Турция. То...

Мнението на "OG" за прекалената власт на правителството на САЩ личи в комуникацията му, тъй като той се е въздържал да подкрепя която и да е страна във войната в Украйна.

Изтичането на информация започва с "почти дословни преписи на класифицирани разузнавателни данни" от военната база, в която е работил "OG". След като никой не му обръща внимание в онлайн канала, в който членуват само 20 души, мъжът започва да изпраща снимки на документите, пише The Washington Post.

"OG", изглежда, е лидер на група, сформирана през 2020 г. в платформата Discord от оръжейни ентусиасти и геймъри. Според участник в групата, мъжът мразел правителството и го смятал за машина за репресии. Твърдял също, че то сериозно надхвърля властовите си правомощия.

Анонимен член на общността в Discord заявява пред американската медия, че "OG" е знаел какво прави. "Това не са случайни изтичания на информация от какъвто и да е вид", твърди той.

След като класифицираната информация започва да се разпространява сред малката общност в Discord, "OG" изглеждал "много объркан и изгубен какво да прави", добавя интервюираният от WP член.

Секретните документи: Специални сили от НАТО са били разположени в Украйна

Част от изтеклите документи на американското военно разузнаване сочат, че в Украйна са били изпратени над 90 специални сили от страни о...

В последното си съобщение до групата мъжът призовава всички да изтрият всякаква информация, която може да насочи следите към него, включително да се отърват от копия на секретните документи.

Разказът съвпада с материал на Bellingcat, който идентифицира сървъра "Thug Shaker Central" като първоначалния източник на изтичането на информация.

Двама членове на общността са казали, че знаят истинското име на "OG", както и щата, в който живее и работи, но са отказали да споделят тази информация, докато ФБР издирва източника на теча, пише още The Washington Post.

Изтеклите документи са част от масив от класифицирани военни и разузнавателни файлове на САЩ и НАТО, които се появиха в социалната мрежа Discord. Оттогава Пентагонът започна разследване, за да установи първоначалния им източник. Документите засягат военните планове на Украйна, готвената контраофанзива, помощта на съюзниците за Киев, както и още няколко страни като Южна Корея и Израел.

Администрацията на Джо Байдън определи теча като "сериозен риск за националната сигурност". Според Украйна документите, разпространени в руското информационно пространство, са били подправени с "Фотошоп". Киев все пак ще изчака резултатите от разследването на САЩ.

Нова порция документи разкри съмненията на САЩ за контраофанзивата на Украйна

Американците изпитват сериозни съмнения относно успешно провеждане на украинската пролетна контраофанзива срещу Русия - поне ако се съд...

Южна Корея твърди, че значителна част от секретните файлове, изтекли от САЩ, са фалшиви.

Американски медии, включително CNN и The New York Times, съобщиха, че служители от Вашингтон смятат, че много от файловете са легитимни. В САЩ се появи и версията, че Русия стои зад теча, за да дискредитира украинската армия преди готвената контраофанзива.

ОЩЕ: Смърт на Путин и удар по Кремъл: Какви сценарии са обсъждали САЩ според "Пентагонлийкс"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com