Тестват вируса зика върху животински модел

1685
Тестват вируса зика върху животински модел
Снимка: Getty Images/Guliver

Първия животински модел за изследване на вируса зика са създали учени от САЩ, предаде Ройтерс.

Постижението осигурява важно средство за компании и учени да тестват потенциални лекарства и ваксини срещу вируса, който се свързва с хиляди случаи на родени с микроцефалия бебета. Въпреки липсата на окончателни доказателства, че той причинява вродените дефекти, на 1 февруари тази година СЗО обяви зика за глобална опасност за общественото здраве.

Създадоха 3D модел на вируса зика

Триизмерен модел на вируса зика в атомна резолюция успяха да създадат учените от студиото за биомедицинска визуализация Visual Science....

Изследванията върху лекарства или ваксини срещу зика бяха възпрепятствани от липсата на одобрен животински модел, върху който те да се тестват. Тестовете обикновено се извършват първо с клетъчни линии, след това с мишки и накрая с маймуни, преди да могат да започнат изпитания с хора, предаде Дарик.

Създаването на животински модел обикновено отнема месеци. Спешната ситуация със зика обаче налага бързи реакции и създателите на настоящия "миши" модел са събрали резултатите само за три седмици.

За целите на изследването си учените са изпробвали редица методи да заразят със зика мишки, които обикновено не се разболяват в лабораторни условия. В крайна сметка специалистите са тествали Зика със специален тип генномодифицирани гризачи, създадени с отслабена имунна система, за да не могат да противодействат на вируса.

След инжектирането им със зика, мишките са се разболели, и учените са успели да открият вируса в кръвта им и в главни органи, сред които далак, мозък и тестиси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com