The Washington Times: Все повече американци са марксисти и подкрепят демонтажа на капитализма

2130
The Washington Times: Все повече американци са марксисти и подкрепят демонтажа на капитализма
Снимка: pixabay.com

Центърът за културни изследвания към Християнския университет в Аризона, в представително проучване сред 2000 възрастни американци, установи, че една трета или повече одобряват различни догми на марксистката теория, включително тези за расизма и съществуването на Бог. Както пише The Washington Times, изследователят Джордж Барна, основател на Центъра и директор на изследванията, съобщава, че 10% от американците са възприели марксистка идеология и сега разчитат на нея в ежедневните си решения, въпреки че само 1% от американците посочват марксизма свой мироглед.

„Това предполага, че американците са отворени за почти всяка от съществуващите идеологии. Те не са обвързани с нищо конкретно, но са привлечени от редица възгледи, които според тях представляват личните им интереси или изглеждат привлекателни в момента“, обяснява Барна.

Барна, евангелски християнин и основател на The Barna Group, отбеляза, че възрастните американци поддържат марксистки възгледи, без дори да го осъзнават.

„Може да не им харесва, когато ги наричат марксисти, но имат лоша представа за марксистките догми, така че неволно ги приемат“, каза той.

От гледна точка на икономиката, 27% от анкетираните в проучването на Центъра за културни изследвания са съгласни, че частната собственост допринася за икономическата несправедливост, докато 23% са съгласни, че е вредна за обществото.

По отношение на критичната расова теория, че расизмът е основен елемент на американското общество, 41% от анкетираните са съгласни със следното твърдение: „Белите използват расата, за да пропагандират собствените си икономически и политически интереси за сметка на цветнокожите хора“, предава "Фокус". 

Старши сътрудник на фондация „Наследство“ (Heritage) Майк Гонсалес смята, че марксистките основатели на движението Black Lives Matter са възприели принципите на критичната расова теория в опит да обърнат американското общество.

„Основателите на BLM Алисия Гарза, Патрис Калорс и Опал Томети никога не са крили своите марксистки възгледи, което по същество е синоним на комунизма“, пише Гонсалес.

Трейси Мунсил, изпълнителен директор на Центъра за културни изследвания, казва, че констатациите на проучването трябва да повлияят на дебата в Конгреса относно социалните разходи на демократите.

„Това е политическа промяна, безпрецедентна в американската история. Видяхме някои пламъци на социализма през XX век, но сега вярвам, че това е преломният момент“, казва Мансил, професор по политически науки в Аризонския християнски университет.

Тя обаче не е сигурна дали марксистките възгледи ще продължат, особено сред младите хора, когато преминават от теория към практика.

„Настоящият законопроект за разходите на Конгреса е безпрецедентен трансфер на богатство“, отбелязва Мансил. „С течение на времето това ще има пагубни последици: загуба на лична свобода и икономически просперитет, които сме свикнали да приемаме за даденост. Тъй като гледаме с голям оптимизъм на свободния пазар, струва ми се, че дори не си представяме марксизма у нас“.

Дейвид Бартън, бивш директор на гимназия в Тексас и основател на WallBuilders, образователна организация с нестопанска цел, отбелязва, че в американските класове от 30 години не се пеподава работното определение на социализма и марксизма.

„Преди 30 години не можеше да става въпрос за това. И сега виждаме последиците от недостатъците в преподаването на различни форми на управление“, посочва Бартън. „Ние не знаем много за това, дори за нашата конституционна република“.

Барна отбеляза, че неговото проучване предполага традиционното определение на марксизма като политическа и икономическа теория за класова борба, която се стреми към по-справедливо и пълноценно съществуване.

„Марксизмът разделя света на два класа: капиталисти, които контролират икономическите и политическите ресурси, и работници, които се експлоатират за нископлатен и подценен труд“, каза той. „Марксисткото общество ще премахне икономическите класове и частната собственост, като ги прехвърли във владение на масите. На теория всеки член на обществото работи за общото благо, което от своя страна подобрява качеството на живот и дава надежда за по-светло бъдеще“.

Барна отбелязва, че според проучването, белите респонденти и хората на възраст между 18 и 37 години са по-склонни да подкрепят марксистките убеждения, отколкото възрастните хора. Той вярва, че демографската промяна ще доведе до повече социалистическа политика.

„Данните варират, но средно милениалите (родените след 2000-та година) са с 5-10 % по-склонни да приемат марксистките възгледи, отколкото възрастните американци. Не-белите все още не възприемат широко комунизма, но са фокусирани върху икономическата несправедливост и подкрепят редица морални принципи на марксизма“, казва изследователят.

Изследванията показват, че упадъкът на вярата и християнския морал е силно свързан с възприемането на марксистки убеждения, особено сред младите хора. Милениалите са по-склонни да се съгласят, че Бог или не съществува, или е непознаваем, че няма други морални абсолюти освен тези, определени от самите хора, че абортът или сексът извън брака са етично приемливи и че самоубийството и евтаназията са „морално приемлив избор“, независимо от мотивацията. Освен това милениалите са по-склонни да се определят като ЛГБТК+.

Президентът на Summit Ministries Джеф Майърс смята, че проучването потвърждава, че марксистите „искат да подкопаят подкрепата за всички институции, които по един или друг начин се застъпват за частната собственост, традиционния брак, икономическата свобода, републиканско правителство и религията“.

„Милениалите изглежда са съгласни с това. Това все още не ги прави марксистки революционери, но са лесни за манипулиране“, каза Майърс.

Анализаторите казват, че резултатите от скорошно проучване съвпадат с националните през последното десетилетие, които все повече показват, че възрастните американци предпочитат социализма пред капитализма на фона на упадъка в религиозните настроения.

5 предсказания на Карл Маркс, които се сбъдват в момента

В последно време хората често си спомнят за Карл Маркс – от Раш Лимбо, който обвини римския папа Франциск, че е „чист маркс...

„Когато видите този вид изследвания, си мислите, че не е случайно, че колкото по -малко хора вярват в Бог и търсят морални напътствия в Библията, толкова по-често моралните въпроси се поверяват на правителството“, казва Дейвид Клосон, директор на Центъра за библейския светоглед в Съвета за семейни изследвания.

В анкета на Института „Галъп“ от 2018 година, в който на американците се предлага да дадат определение на социализма, 17% заявяват, че това е „национализация на средствата за произоводство“. През 1949 г. 34% от анкетираните са дали този отговор. В скорошно проучване 23% не успяха да отговорят на този въпрос.

Джон Берлау, старши сътрудник в Либертарианския институт за конкурентно предприемачество, предупреждава, че липсата на знания е изпълнена с опасни последици:

„Трябва да образоваме децата и младите хора за важността на частната собственост, така че никой да не бъде на милостта на деспотично правителство“, каза Берлау. „В противен случай правителството може да го конфискува принудително или да го регулира до такава степен, че да остане само на хартия“.

Както завършва вестникът, данните от проучването се вписват в общата картина. Проучване на YouGov от октомври 2020 г. установи, че 26% от американците подкрепят постепенното премахване на капиталистическата система в полза на по-социалистическа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ с впечатляваща военна поука за Иран след атаката срещу Израел (ВИДЕО)

"Няма да има справедлив съдебен процес": Тръмп видя сериозен проблем със съдия

САЩ: Атаката на Иран беше грандиозен провал

Джо Байдън: Искаме да предотвратим по-нататъшна ескалация в Близкия изток

След смъртта на снимачната площадка: Оръжейникът на филма отнесе ефективна присъда

Масова стрелба в Чикаго, убито е 9-годишно дете (ВИДЕО)

Австралийската полиция в Сидни: Убиецът се е насочвал към жени

Исторически процес: Доналд Тръмп се изправя пред съда в Ню Йорк

Вълна от медузи заплашва Венецуела

Джонсън: Ще предложа законопроект за помощ на Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com