Трима професори съдят Тексас заради закон за носене на оръжие в университетите

995
Трима професори съдят Тексас заради закон за носене на оръжие в университетите
Снимка: Gettyimages.com

Трима американски професори заведоха дело срещу приет вече и предстоящ да влезе в сила закон от 1 август в Тексас за носене на оръжие на територията на университетите в щата, предаде Reuters. Става въпрос за мярка, според която ако си на 21 и повече години, можеш да внесеш огнестрелно оръжие в академична среда, без да показваш разрешително.

Според учените внасянето на скрито оръжие в учебни зала представлява нарушение на Първата поправка на Конституцията в САЩ - за академична свобода. Професорите Дженифър Лин Глас, Лиза Мур и Миа Картър са категорични, че не могат да водят лекции на места, където има опасност от насилие с огнестрелно оръжие.

Стачка в Конгреса заради републиканците, които не искат да затегнат контрола върху оръжията

Членовете на Демократическата партия в Камарата на представителите на САЩ отмениха съвещание, за да не бъде разглеждан законопроект, за...

Като страна по делото е привлечен и главният прокурор на Тексас Кен Паксън. Според него делото е "абсолютно безпочвено". Републиканецът-губернатор на щата Грег Абът пък е категоричен, че със закона ще се предотврати насилие на университетска територия, явно застъпвайки тезата, че огън се бори с огън. Законът обаче позволява на частните университети да не се съобразят с нормата и повечето висши частни университети в САЩ са решени да се възползват от тази възможност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com