Трюдо: Не бива да забравяме опасността от антисемитизма и равнодушието

1115
Трюдо: Не бива да забравяме опасността от антисемитизма и равнодушието
Снимка: Getty Images/Guliver

Човечеството е длъжно да съхрани спомена за Холокоста и винаги да се опълчва на расизма, омразата, антисемитизма и ксенофобията. Това заяви в вчера (2 януари) канадският министър-председател Джъстин Трюдо по случай Международния ден в памет на жертвите от Холокоста.

„Днес ние оплакваме повече от 6-те милиона евреи, убити по време на Холокоста, както и другите многобройни жертви на зверствата на нацизма. Не бива никога да забравяме способността на човечеството да упражнява преднамерено злини и разрушения и трябва да помним опасността от антисемитизма и равнодушието", категоричен бе Трюдо.

Припомняме, че Международният възпоменателен ден на Холокоста се отбелязва ежегодно на 27 януари от 2005 г. насам. По решение на ООН датата съвпада с деня, в който Червената армия освобождава през 1945 г. лагера за смъртта "Аушвиц-Биркенау" в Полша, където се смята, че са били убити повече от 1,1 милиона души, от които милион са само евреи. Според историци общият брой на жертвите на Холокоста надхвърля 6 милиона души.

Смята се, че терминът "холокост", който означава "пълно изгаряне", "унищожаване чрез огън", започва широко да се свързва с нацистките убийства след публикуването на книгите на писателя Ели Визел, бивш затворник на Аушвиц. Така той нарича в творбите си масовото изтребване на евреите по време на нацизма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com