Тръмп направи изявление по повод годишнината от арменския геноцид

1991
Тръмп направи изявление по повод годишнината от арменския геноцид
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи изявление по повод Деня в памет на жертвите на арменския геноцид.

В него Тръмп посочва, че САЩ приветстват усилията на Турция и Армения да приемат „болезнената история”, съобщиха от Белия дом.

„Днес помним и почитаме паметта на тези, които пострадаха в геноцида над арменците, едно от най-ужасните престъпления на 20 век. Присъединявам се към арменската общност в Америка и в целия свят, в скръбта за гибелта на невинните хора”, казва Тръмп.

Американският президент отбелязва също, че „размишлявайки над тази мрачна страница от историята на човечеството, оценяваме и твърдостта на арменския народ”.

Ердоган към арменците: Да загърбим болката от миналото

По повод 102 г. от арменския геноцид, която се отбелязва днес, Реджеп Ердоган изпрати писмено обръщение до арменския архиепископ в Ис...

„Трябва да помним извършените зверства, за да не допуснем да се повторят. Приветстваме усилията на турците и арменците да признаят и вземат под внимание болезнената история, което е важна крачка по пътя на създаване на основи за по-справедливо и толерантно бъдеще”, подчертава Тръмп.

В края на 19 и началото на 20 век османска Турция извършва редовни гонения и преследвания на арменците. През 1915 година са унищожени над 1,5 млн. арменци.

Геноцидът над арменския народ в османска Турция е признат от много държави. Първи го признава Уругвай през 1965, следват Франция, Италия, Холандия, Белгия, Полша, Литва, Словакия, Швеция, Швейцария, Гърция, Кипър, Ливан, Канада, Венецуела, Аржентина, Бразилия, Чили, Ватиканът, Боливия, Чехия, Австрия, Люксембург.

Арменският геноцид е признат също от Европейския парламент и Световният съвет на църквите. От 50-те щата на САЩ 44 официално са признали и осъдили геноцида, а 24 април е обявен за Ден в памет на жертвите на геноцида на арменския народ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com