Тръмп се е готвил да атакува Иран?

1993
Тръмп се е готвил да атакува Иран?
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е бил разубеден да атакува подземен завод в иранския град Натанц, предназначен за обогатяване на уран, съобщава БГНЕС, позовавайки се на „Ню Йорк Таймс“. Според изданието, на среща в Белия дом миналия четвъртък Тръмп се интересувал от това, какви възможности за конкретни действия по отношение на гореспоменатото иранско ядрено съоръжение има през следващите седмици. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, държавният секретар Майк Помпео, изпълняващият длъжността министър на отбраната Кристофър Милър, председателят на Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили генерал Марк Мили и други разубедили държавния глава на САЩ да използва сила.

Предполага се, че атаката срещу завода в Натанц би могла лесно да се превърне в мащабен конфликт в Близкия изток в рамките на седмици, който след резултатите от общите избори в САЩ да стане последен в работата на републиканската администрация. Според изданието това може да е ракетна атака или кибератака. Длъжностните лица, присъстващи на срещата са напуснали Белия дом уверени, че за използването на американска военна сила срещу Иран вече не може да става и дума. Републиканската администрация не отговори на искането на вестника за коментар по публикацията.

Тръмп смята да намали военния контингент в Ирак и Афганистан

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да намали броя на американския контингент в Афганистан и Ирак. Във всяка ...

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в поверителен доклад е стигнала до заключението, че Техеран продължава да увеличава обема на нискообогатен уран над нивото, установено в Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) по иранската ядрена програма. В доклада се твърди, че Иран е инсталирал и първата каскада от модернизирани центрофуги в подземния завод в Натанц, но все още не ги е напълнил с уран. През септември 2020 г. Иран обяви, че след пожара в ядреното съоръжение в Натанц е решено да се започне създаването на нов цех за производство на центрофуги за обогатяване на уран.

JCPOA беше подписан от Иран, постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция) и Германия през 2015 г. Сделката ограничи ядреното развитие на Техеран в замяна на премахването на санкциите на ООН и едностранните ограничителни мерки на САЩ и ЕС. Иран се ангажира в продължение на 15 години да не обогатява уран с повече от 3,67% и да поддържа запасите от обогатен уран на ниво, което не надвишава 300 кг, както и да не изгражда допълнителни реактори с тежка вода, да не натрупва тежка вода и да не разработва ядрено взривно устройство. През 2018 г. САЩ обявиха оттеглянето си от JCPOA и наложиха икономически санкции срещу Иран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...