Тръмп се обяви против расизма, поиска обаче качествени имигранти и обеща да не се меси на света

1898
Тръмп се обяви против расизма, поиска обаче качествени имигранти и обеща да не се меси на света
Снимка: Getty Images/Guliver

"Против" расизма и антисемитизма, но "за" качествените имигранти - това беше един от основните щрихи на речта на американския президент Доналд Тръмп пред Конгреса. В речта си Тръмп повтори вече чути тези - за икономическа реформа, за промяна на здравната реформа "Обамакеър" и обеща, че САЩ няма да опитват да наложат на света своето виждане за демокрация.

Тръмп осъди лично пред Конгреса серията престъпления и действия на расистка основа, както и антисемитски актове по целия свят, като обеща Америка да остане единна „срещу омразата”. Още в началото на първата си реч пред Конгреса новият американски президент осъди строго „последните заплахи срещу еврейската общност и вандализма срещу еврейски гробове”, съобщава БГНЕС.

Задействана е подготовката на първата среща Путин-Тръмп

Задействана е подготовката на среща между президентите на Русия и САЩ, но конкретните дати още не са известни, заяви руският зам-външен...

Вандали разбиха и събориха в неделя (26 февруари) над 500 надгробни плочи в еврейско гробище във Филаделфия. Това бе последния акт от серия заплахи и атаки срещу еврейски места в целите Съединени щати. Преди седмица стотина еврейски гроба бяха осквернени в гробище в Сейнт Луис, щата Мисури. Преди това бяха рисувани свастики по автомобили, мостове и сгради, както и върху стените на начално училище в щата Ню Йорк. Според Асоциацията на центровете на еврейската общност в Северна Америка ( Jewish Community Center Association of North America) 11 еврейски центъра са получили фалшиви бомбени заплахи, които са довели до евакуацията им през последната седмица. Общо около 70 инцидента от този тип бяха регистрирани от началото на януари в 27 американски щата и една канадска провинция, според същия източник.

Тръмп, който по време на кампанията яростно заявяваше позиция срещу мюсюлманите и имигрантите от Латинска Америка, осъди и расистката атака срещу двама души от индийски произход миналата седмица в Канзас, един от които бе убит. Тези актове „ни показват, че ние сме може би разделена нация, доколкото се отнася до политиката, но сме обединена страна, за да осъдим омразата и злото във всичките му форми”, заяви 45-ият президент на САЩ пред двете камари на Конгреса.

Още с първите си думи Тръмп отдаде почит към „честването на месеца на Историята на черните” в САЩ, който завършва тези дни. „Това ни припомня какъв е бил пътят на нашата нация към гражданските права и работата, която остава да извършим”, заяви президентът.

Същевременно обаче Тръмп предложи на Конгреса нова система за имиграция "основана на качества”, сочейки като пример страни като Канада и Австралия. "Да се изостави сегашната система на нискоквалифицирана имиграция и да се приеме на нейно място система, основана на качества (...) ще спести много пари, ще увеличи заплатите и ще помогне на семействата в затруднено положение", каза американският президент в речта си. Според Тръмп ограничаването на нелегалната имиграция, един от начините за което той вижда в изграждането на стена на границата с Мексико, ще помогне за намаляване на безработицата сред американците. Държавният глава на САЩ обеща и да продължи с депортирането на нелегални имигранти.

Американският президент се обяви и за създаване на звено към правосъдното министерство, което да се занимава само с престъпления, извършени от имигранти. Съкращението на звеното ще е VOICE т.е. глас - (Victims of Immigration Crime Engagement), като Тръмп не пропусна да заяви, че то ще даде гласност на такива случаи, които "медиите заглушават".

Тръмп заяви, че обвиненията срещу него в расизъм „са чиста политика“

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не приема лично обвиненията срещу него, че е расист, а ги смята за „чиста политика&ldqu...

Външна политика и икономика

Новата администрация на САЩ няма намерение да отказва на другите държави правото да се движат по собствен път. Това увери Тръмп.

Пред Сената и Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Тръмп очерта в реч основните посоки на вътрешната и външната политика. Американският лидер заяви: „Ние ще уважаваме историческите институции, но ще уважаваме и суверенните права на страните. Свободните страни – това е най-добрият механизъм за изразяване на волята на народа. И Америка уважава правото на всички страни да прокарват свой собствен път", каза Тръмп.

Американският президент обеща и да изкове „нови съюзи” и да изгради „нови приятелства”. Без да посочва поименно Русия, с която републиканският лидер бе заявил, че иска да подобри отношенията, Тръмп обявява, че „Америка би желала да изгради нови приятелства и да изкове нови съюзи, когато споделяме еднакви интереси”.

Съединените щати ще си сътрудничат със мюсюлмански страни "съюзници", за да „разрушат” и "премахнат" групировката „Ислямска държава”, заяви той. "Както обещах, поисках от Министерството на отбраната да приложи план за разрушаване и унищожаване на ИД (...) Ние ще работим с нашите съюзници, включително и нашите приятели и съюзници в мюсюлманския свят за изкореняване от планетата на този гнусен враг", обяви Тръмп.

Тръмп: На "Оскарите" се занимаваха прекалено много с мен, затова допуснаха гаф

Политиката е виновна за големия гаф на наградите „Оскар” – грешката при обявяването на победителя в категорията &bdqu...

Тръмп поиска от Конгреса и подкрепа за историческо увеличение на военния бюджет.

"Нашият икономически екип се готви за историческа данъчна реформа, която ще доведе до намаляване на размера на данъците за нашите предприятия, така че те да могат да се конкурират с който и да е и да се развиват навсякъде. В същото време ние ще намалим масово данъците за средната класа", каза още републиканският лидер, избран на 8 ноември за президент на страната. Той вече поиска от парламентаристите да отменят здравната реформа, подкрепяна от предишния президент Барак Обама.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com