Twitter блокира профилите на няколко известни журналисти

2082
Twitter блокира профилите на няколко известни журналисти
Снимка: Getty Images/Guliver

Twitter блокира профилите на няколко известни журналисти, писали наскоро за собственика на социалната мрежа Илон Мъск. Милиардерът коментира случая с думите, че правилата за забрана на публикуването на лична информация важат за всички, включително и за журналистите, съобщи Reuters.

"Правилата за доксинг се отнасят за журналистите така, както за всеки друг", посочи Мъск. "Доксинг" е понятие, означаващо публично разкриване на сведения за дадено лице без неговото разрешение.

Бившият директор на Туитър: Социалните мрежи концентрираха твърде много власт

Както съм казвал преди, направихме каквото беше добро за (публичния имидж) на компанията, но не каквото беше добро за Интернет и общест...

В сряда Twitter блокира @elonjet, профил, който следеше в реално време пътуванията на личния самолет на Мъск чрез използването на публично достъпни данни. Милиардерът заплаши собственика на профила със съд и дори заяви, че огласяването на тези данни е застрашило сина му.

"Няма никакъв проблем да ме критикуват постоянно, но има проблем да разгласяват местонахождението ми в реално време и да излагат семейството ми на опасност", добави Мъск.

Засега няма официален коментар от Twitter.

Тези блокирания стават факт след нееднократни обещания от страна на Мъск, че след като през октомври купи Twitter за 44 млрд. долара, ще спазва свободата на словото. Той възстанови профила на бившия президент Доналд Тръмп, който беше блокиран заради действията му около щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г.

"Надявам се и най-върлите ми критици да останат в Twitter, защото в това се състои свободата на словото", написа Мъск през април.

Twitter обърка Норвегия с Нигерия

Twitter обърка Норвегия с Нигерия, става ясно от публикация на норвежкото външно министерство.  ОЩЕ: Финландия, Норвегия и Швеция...

Сред замразените вчера профили са тези на социалната мрежа "Mastodon" и на журналистите от Райън Мак от "The New York Times", Дрю Харуел от "Washington Post", Дони О'Съливан от CNN и Мат Байндър от новинарския сайт "Mashable'. Замразена е и регистрацията в социалната мрежа на независимия журналист Арън Рупар.

"Тазвечершното блокиране на Twitter профилите на редица известни журналисти, включително и на този на Райън Мак е спорно и неуместно. Нито Райън, нито "Ню Йорк таймс" е получил обяснение за причините. Надяваме се профилите на всички журналисти да бъдат възстановени и Twitter да даде задоволително обяснение за действията си", заяви говорител на "The New York Times".

CNN определи блокиранията на профилите като "импулсивни и неоправдани" действия, но добави, че те не са изненада. Телевизионната мрежа посочи, че е поискала обяснение от Twitter и допълни, че по-нататъшните ѝ отношения със социалната мрежа ще зависят от отговора, който ще получи.

Другите журналисти засега не са коментирали.

ОЩЕ: Защо Туитър блокира профила, който следеше частния самолет на Мъск

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка