Защо Туитър блокира профила, който следеше частния самолет на Мъск

1183
Защо Туитър блокира профила, който следеше частния самолет на Мъск
Снимка: Twitter

Туитър премахна профил, който проследяваше траекторията на частния самолет на новия собственик на компанията Илон Мъск. Профилът @elonjet, създаден от колежанина Джак Суийни, използваше автоматизиран компютърен бот, анализиращ публично достъпни данни за полетите.

Мъск обясни, че акаунтът е нарушавал правилата на интернет платформата и затова е бил премахнат. Часове по-късно профилът на Суийни отново стана се появи в Туитър, но скоро след това @elonjet отново бе блокиран, след като нови правила бяха наложени за цялата социална мрежа, според които споделянето на информация за нечие местоположение вече е забранено.

Мъск заплаши със съд

По-рано Мъск написа в Туитър, че "луд преследвач" е атакувал автомобил в Лос Анджелис, в който е бил малкият му син. Той заплаши създателят на @elonjet Суийни и "организациите, които подкрепиха нанасянето на вреда на семейството ми" със съд.

Профилът на Суийни имаше над 526 000 последователи. Програмистът разказа пред "Асошиейтед прес", че когато последно влязъл в Туитър се появило съобщение, че акаунтът е блокиран за постоянно заради нарушение на правилата. След това той подал жалба към компанията и получил следния отговор: "Нямате право да използвате услугите на Туитър по начин, който цели изкуствено разпространение или потискане на информация, или да манипулирате или пречите на хората в Туитър да го използват пълноценно".

Суийни казва, че е създал акаунта @elonjet през 2020 г. заради интерес към Мъск, като фен на компаниите му Tesla и SpaceX. Миналата година бизнесменът му е предложил 5000 долара, за да изтрие акаунта @elonjet, позовавайки се на съображения за сигурност, разказва самият колежанин.

Блокирани са и други акаунти с данни за полети

Студентът управлява и други профили, където следи въздушните маршрути на известни личности като Бил Гейтс, Джеф Безос и някои руски олигарси. Те, както и личният акаунт на Суийни, също бяха блокирани в сряда вечер.

След като Мъск купи Туитър в края на октомври, той увери, че профилът на 20-годишния колежанин няма да бъде спиран. Милиардерът написа следното в профила си в платформата в началото на ноември: "Ангажиментът ми към свободата на словото стига дотам, че да не блокирам акаунт, който следва самолета ми, дори ако това представлява непосредствен риск за личната ми сигурност."

Сега Джак Суийни коментира случилото се по следния начин: "Той казва, че това е свобода на словото, а сега прави точно обратното."

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ ще правят специални сензори за умни бомби за Украйна (ВИДЕО)

The Telegraph: Тръмп има мащабен план за НАТО и за мир в Украйна

"Катастрофално положение": Наводнения в Тексас

Мексико продължава издирването на трима сърфисти

Путин плаща за оръжие за Украйна: САЩ прокарват нов план

Стотици арестувани в САЩ по време на студентските протести (ВИДЕО)

ООН призова Грузия да оттегли проектозакона за „чуждестранното влияние“

Байдън за студентските протести: Редът трябва да надделее

Байдън ще направи изявление за университетските протести в САЩ

Внезапно почина още един подател на сигнали за дефекти на Boeing

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com