Учен обяви как можем сами да се спасим от усложнения при коронавирус

10904
Учен обяви как можем сами да се спасим от усложнения при коронавирус
Снимка: newsroom.uvahealth.com

Редовните физически упражнения могат значително да намалят риска от синдрома на остър респираторен ситрес (ARDS), който е основната причина за смърт при пациенти с коронавирус. Това обяви Джен Ян, доктор на науките, който е и директор на Центърса за изследване на скелетните мускули в Центъра за сърдечно-съдови излседвания на университета във Вирджиния, САЩ. Резултатите от неговото изследване бяха публикувани на страницата на учебното заведение. Ян призова хората да спортуват, макар условията на изолация да затрудняват това.

Резултатите от медицинските изследвания "силно подкрепят" възможността физическите упражнения да предотвратят или поне да намалят тежестта на синдрома, който засяга между 3% и 17% от всички пациенти с COVID-19. Изследванията, проведени преди пандемията, предполагат, че приблизително 45% от болните, които развият тежък ARDS, ще умрат.

Ето как коронавирусът може да се разпространява с говорене

Говоренето тихо и с нормален тон произвежда течни капчици, толкова малки, че могат да останат достатъчно дълго във въздуха, за да влезн...

"Всичко, което ви казват сега, е или да спазвате социална дистанция, или ще ви поставят на командно дишане, сякаш всичко, което можем да направим, е да спазваме дистанция или да разчитаме на апарати за изкуствено дишане, за да оцелеем, ако се заразим. Обратната страна на нещата е, че приблизително 80% от потвърдените пациенти с COVID-19 имат леки симптоми без нужда от респираторна подкрепа. Въпросът е защо. Нашите открития за ендогенен антиоксидантен ензим дават важни улики и ни интригуват да разработим нова терапевтична терапия за ARDS, причинена от COVID-19", заяви ученият.

Ян състави задълбочен преглед на съществуващите медицински изследвания, включително и на своето, разглеждайки антиоксидант, известен като "извънклетъчна супероксидна дисмутаза" (EcSOD). Този мощен антиоксидант преследва вредните свободни радикали, като защитава тъканите ни и помага за предотвратяване на болести. Нашите мускули естествено създават EcSOD, отделяйки го в циркулацията, за да позволи свързване с други жизненоважни органи. Производството му обаче се усилва чрез сърдечно-съдови упражнения. Изследванията показват, че дори само една сесия упражнения увеличава производството на антиоксиданта и Джен Ян приканва хората да намерят начин да спортуват.

"Не можем да живеем завинаги в изолация. Редовните упражнения имат много повече ползи за здравето, отколкото знаем. Защитата от това тежко респираторно заболяване е само един от многото примери", категоричен бе той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com