Учен: САЩ създават първата си управляема ядрена бомба

7129
Учен: САЩ създават първата си управляема ядрена бомба
Снимка: БГНЕС

САЩ създават първата в арсенала си управляема атомна бомба. Това е мнението на експерта Ханс Кристенсен, който е директор по информационните проекти във Федерацията на американските учени. Той изрази това мнение по повод изпробването преди две седмици в САЩ на бомбата B61-12 .

По думите му Националното управление по ядрена безопасност (НУЯБ) "представя изпитанието, по време на което бомбата бе хвърлена от самолет, просто като част от нейното обновяване, за да бъде държана в изправно състояние", предаде БГНЕС.

Най-малко 14 са загинали при бомбен атентат в Афганистан

Най-малко 14 души от едно семейство загинаха днес при експлозия на самоделна бомба, поставена край път в провинция Хелманд, южен Афгани...

"Всъщност това е разработване на първата управляема бомба със свободно падане от ВВС на САЩ", контрира ученият. Той поясни, че модернизирането на ядрения боен заряд Ф61 е насочен, включително за "повишаване на точността" чрез монтирането на нова опашка.

Ако отчетем факта, че бомбата B61-12 може да бъде носена от американски изтребител-бомбардировач от пето поколения F-35, а също че "се планира в началото 2020-те години" разполагането на тези бойни заряди в Европа, трябва да се направи извода, че предстои "най-значимата ядрена модернизация НАТО от 80-те години", подчерта Кристенсен.

Междувременно от НУЯБ разкриха за ТАСС, че бомбата B61-12 ще се различава от предшественичката си по липсата на парашут и по наличие на нова опашка, която увеличава точността. С парашута боеприпасът има отклонение от 91,4 метра, докато новата опашка със система за насочване ще намали отклонението наполовина – до 45,7 метра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com