Учени от Латинска Америка: Никой не идва да ни спаси, търсим ваксина сами

1754
Учени от Латинска Америка: Никой не идва да ни спаси, търсим ваксина сами
Снимка: iStock

В момента няма ваксина за COVID-19, който причинява болестта. Избрана група кандидати, повечето от които са подкрепени от фармацевтични компании в Китай, САЩ и Европа, са започнали изпитвания върху хора. Латинска америка разработва няколко ваксини в различни точки на континента, надявайки се на собствено производство. За търсенето за научна незвисимост разказва списание Nature.

Бразилия, Мексико, Чили, Перу - кой първи ще произведе ваксина и ще осигури нейното масово производство?

Изследователи като Густаво Кабрал де Миранда - имунолог от университета в Сао Пауло, искат да имат резервен план, в случай на провал с фаворитите за ваксина. По-силно обаче е убеждението на учените, че натрупването на международни сделки за бъдещия лек, ще забави достигането му до страни с нисък и среден доход.

Тъй като Латинска Америка се превръща в новия епицентър на COVID-19, опасенията възникват около перспективата да се разчита на ваксина, разработена и произведена другаде, особено като се има предвид, че богатите страни винаги са имали по-добър достъп до ваксини в миналото, смятат учените.

Вече има данни, че няколко богати държави се опитват да закупят компании за производство на ваксини или да придобият процент от предлагането им.

"Единствените, които ще решат проблемите в Латинска Америка, сме ние, латиноамериканците. Никой не идва да ни спаси", казва Мария Елена Ботази, хондуранска микробиоложка от Медицинския колеж „Бейлор“ в Хюстън, Тексас.

В колежа се разработва ваксина срещу COVID-19, която ще се разпространява в Латинска Америка, разчитайки на местни центрове на производство - като Мексико, Бразилия и Аржентина.

"Някои групи работят за осигуряване на равен достъп, но милиарди дози ще са необходими в световен мащаб и никой един доставчик не може да осигури такова количество", казва Фернандо Лобос, директор на Sinergium Biotech, производител на ваксини в Буенос Айрес.

Вместо да чакат да видят какво ще се случи, изследователи в Латинска Америка работят, за да намерят собствен изход от пандемията.

„Няма значение дали започваме с по-малко средства, а по-скоро, че започваме“, казва Кабрал.

Залагане на иновации в Бразилия

Кабрал се завръща в Бразилия през ноември 2019 г., след пет години в работа върху различни ваксини в Европа. Той е работил върху ваксини срещу бактерията Streptococcus pyogenes и вируса Chikungunya, от които Бразилия страда много, преди бързото разпространение на COVID-19 в страната. „Трябваше бързо да адаптирам проекта“, казва той.

Екипът му използва безобидни, кухи, вирусоподобни частици, създадени в лабораторията. Изследователите проучват повърхностите на тези частици с фрагменти от протеините, които коронавирусът използва за навлизане в човешки клетки. Идеята е да подмамите имунната система да произвежда антитела, които биха блокирали коронавируса по време на инфекция.

Тъй като тези частици не могат да се възпроизведат вътре в човешкото тяло, те се считат за по-безопасни от ваксините, направени от отслабени вируси, а технологията е използвана за създаване на търговски достъпни ваксини срещу хепатит В и човешки папиломен вирус.

Групата на Кабрал започва изпитвания върху животни, а някои други кандидати за ваксина срещу COVID-19 в предклинична оценка в Латинска Америка следват подобен подход.

Кабрал смята, че Бразилия би могла да произведе в голяма степен безопасна и ефективна ваксина и да я разпространи в страната и в съседните държави.

Бразилия е един от най-големите производители на ваксини в Латинска Америка. През последните няколко десетилетия тя въведе подобрени технологии, обучи пионери-учени и разработи най-разнообразното портфолио за ваксини в региона - дори изнася за други държави.

Изследвания в прогрес

Лусиана Лейте, ваксинолог от Бутантанския институт в Сао Пауло, казва, че иновациите са ключови. Светът ще се нуждае от алтернативи, ако кандидатите за ваксина, използващи конвенционални подходи, се провалят. „Ако имате идея, която е различна от тази, която има там, мисля, че си струва да я разработите“, казва тя.

Нейният собствен подход се основава на свойството на някои бактерии, които отделят малки мехурчета или везикули от мембраните си да заблуждават имунната система на гостоприемника. Изследователите са се опитали да впрегнат тези везикули, за да носят вирусни протеини - антигени, които имунната система може да разпознае и да направят антитела срещу - смесването им заедно, за да предизвика реакция. В все още непубликуваните изследвания, Лейте и нейните ученици са намерили начин да прикрепят големи количества антигени към мехурчетата, предизвиквайки по-силен от обичайния имунен отговор. Те сега използват същата техника с протеини от коронавируса SARS-CoV-2.

Борисов: Разглеждаме различни опции за ваксина, трябва да се търси най-доброто решение

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да предприеме всички необходими действия ...

Кабрал се надява, че всички тези усилия ще покажат на бразилците, че правителството трябва да инвестира повече в научни изследвания. Така може би и напусналите млади учени ще се завърнат в странта. Пандемията COVID-19 е подходящият момент, казва той.

„Това е най-добрият момент да отворим очите си“, казва Кабрал. „Когато прахът се утаи, приоритетите се променят.“

Изграждане на партньорства в Мексико

Преди няколко седмици Лора Паломарес се обръща към колега за помощ с ваксина COVID-19, която разработва, използвайки вирусоподобни частици. Биотехнологът от Националния автономен университет в Мексико в Куернавака остава шокирана от съмненията, въпреки протегнатата ръка.

„Той каза:„ Лора, добре, ще ти помогна, но не знам защо губиш времето си да правиш това. Защо се притеснявате да създавате ваксина, когато първите успешни ваксини ще дойдат от чужбина ", разказва Паломарес. Това е аргумент, който е чувала много пъти - но игнорира.

В продължение на около четири десетилетия Мексико произвежда повечето от ваксините, необходими за националната си програма за имунизация. В края на 0-те години обаче правителството обединява всички структури, произвеждащи ваксини, в една държавна компания Birmex.  Оттогава националното производство намалява. Сега, казва Паломарес, Мексико произвежда само две ваксини срещу грип и хепатит Б.

Ваксина срещу COVID-19 може да има до края на годината

Завършващият етап на клиничните изпитания на три васкини против коронавирус в САЩ може да започе през лятото, съобщи вестник „Wal...

Ако ваксината ѝ работи срещу SARS-CoV-2, тя може да бъде в състояние да си партнира с Birmex, за да го произведе. Паломарес се надява, че производството на вътрешно разработена ваксина COVID-19 ще тласне компанията да възобнови производството и на други ваксини, необходими за националната програма за имунизация.

Друг вариант може да бъде търсене на помощ от чужбина, казва Хосе Мануел Агилар, биотехнолог от Монтерейския технологичен институт в Мексико. Той и неговите колеги вече са се свързали с канадска компания, която би могла да произведе достатъчно дози, за да започнат клиничните тествания на ваксината при хора, след като приключат с тестовете върху животни.

Разработваната ваксина на Института в Мексико използва пръстени от ДНК, наречени наноплазми, които се поемат от клетки. ДНК кодира специфичен участък от протеина, който SARS-CoV-2 използва за заразяване на гостоприемник. Това позволява на клетките да произвеждат антигена и да го показват на повърхността си, предупреждавайки имунната система на домакина.

Агилар казва, че ако клиничните резултати на групата са обещаващи и ако изследователите могат да намерят достатъчно средства, те биха могли да увеличат производството за три месеца, за да произведат милиони дози. „Бихме могли да включим Мексико в надпреварата за ваксина“, казва той.

Чили също участва в състезанието за ваксина

През 60-те години Чили разработва ваксина, която скоро се превръща в ключова за борбата срещу бяс в цяла Латинска Америка. Оттогава обаче страната губи производствения си капацитет. Днес „всички човешки ваксини, използвани в Чили, са получени от чужди лаборатории“, казва Алексис Калергис, имунолог от Папския католически университет в Чили в Сантяго.

Ще бъде ли задължителна ваксината срещу коронавирус?

Всеки човек може да се откаже от предлаганата му медицинска помощ, но задължителността на някои ваксинации е изключение, тъй като пресл...

Но това не е спряло чилийските изследователи да се опитват да укротят други вирусни заболявания. Самият Калергис и екип учени преди време разработиха ваксинална кандидатура, която един ден може да защити новородените от респираторния синцитиален вирус, основна причина за пневмония и бронхит при малки деца.

Сега неговата лаборатория бърза да създаде четири прототипа ваксини срещу SARS-CoV-2, използвайки протеинови фрагменти, генетичен материал и живи, но безвредни бактерии, които могат да експресират някои от компонентите на коронавируса. Ако всичко върви по план, изследванията при хора могат да започнат още през следващата година. Калегис казва, че при обещаващи резултати, ще потърси компания за производство извън Чили.

„Нашият план е да разпространим тази ваксина срещу SARS-CoV-2 във всички страни, които се нуждаят от нея“, казва той, „но с акцент в нашия регион.“

Ветеринари търсят ваксина в Перу

Още при първите известия за коронавирусната инфекция Мирко Зимич, биофизик от университета Cayetano Heredia в Лима, е бил убеден, че тя ще прескочи границите на Китай, достигайки Перу. До януари той е работил върху ваксини за употреба при пилета и свине. Заедно с колегите му от FARVET, ветеринарномедицинска компания в Чинча, правят нещо, което никой от тях не е правил до момента: човешка ваксина.

Изследователите използвали клетки от насекоми за производството на протеини от коронавирус с шипове, за да провокират имунен отговор. Зимич и неговите колеги планират да ги инжектират в мишки, за да ги тестват.

Гутериш подкрепи "ваксина за всички" срещу коронавирус

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подкрепи разработването на "ваксина за всички хора" срещу новия коронавирус, която трябва д...

Но има проблем: ако тези тестове са успешни, следващата стъпка ще бъде имунизиране на маймуни и едва ако тогава има успех, ваксината им ще стигне до клинични тествания с хора.

Перу има много малък капацитет за извършване на подобни експерименти, казва Зимич.

През 2016 г. FARVET започна преговори с научната агенция на Перу CONCYTEC, за да бъде разрешено производството на човешки ваксини. Но Зимич подозира, че интензивните политически сътресения са спрели тези преговори. От 2016 г. насам трима бивши перуански президенти са обвинени в корупция. Един се самоуби, преди да бъде задържан.

Намирането на ваксина срещу COVID-19, дори да не работи, представлява много повече от изход от пандемията за Перу, казва Зимич. Това е възможност правителството да разбере колко ценна е науката.

Някои неща могат скоро да се променят: От скоро FARVET отново се е обърнал към здравните власти, за да бъде сертифициран като производител на ваксина срещу хора.

„Не винаги ще можем да купуваме или внасяме решения“, казва Зимич. „Мечтата ми е, че в Перу, както и в няколко страни в Латинска Америка, започваме да произвеждаме собствени ваксини.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка