Учени създадоха най-тънкия магнит в света

2844
Учени създадоха най-тънкия магнит в света
Снимка: iStock/Guliver

Американски учени разработиха магнит с дебелина един атом. Според авторите такъв ултратънък магнит, работещ при стайна температура, може да допринесе за развитието на нови приложения в изчислителната техника и електрониката. Описанието е дадено в списание „Nature Communications“.

Магнитните компоненти на съвременните запаметяващи устройства обикновено се състоят от тънки магнитни филми. Но на атомно ниво тези магнитни филми остават триизмерни - дебелина от стотици или хиляди атоми. От десетилетия учените търсят начин да направят 2D магнити, които да съхраняват данни с много по-висока плътност.

Изследователи от Националната лаборатория „Лорънс Бъркли“ към министерството на енергетиката на САЩ и Калифорнийския университет в Бъркли създадоха първия двуизмерен магнит, който остава химически стабилен при нормални условия на околната среда и при стайна температура.

"Съществуващите 2D магнити се нуждаят от много ниски температури, за да работят. Но от практически съображения центровете за данни трябва да работят при стайна температура", каза директорът на научните изследвания Цзи Яо, учен в лабораторията по материалознание в Бъркли. „На теория знаем, че колкото по-малък е магнитът, толкова по-голяма е потенциалната плътност на данните на диска. Нашият 2D магнит е не само първият, който работи при стайна температура или по-висока, но и първият магнит, който достига истинската 2D граница. Той е тънък като атом!"

Авторите синтезират новия двуизмерен магнит от разтвор на графенов оксид, цинк и кобалт. За няколко часа печене в конвенционална лабораторна пещ изследователите превърнали сместа в единичен атомен слой цинков оксид с малко количество кобалтови атоми, притиснати между слоевете графен. На последния етап от печенето графенът изгаря, оставяйки след себе си само един атомен слой цинков оксид, легиран с кобалт. Лабораторни експерименти показват, че системата графен - цинков оксид става слабо магнитна при концентрация на кобалтови атоми на ниво от пет до шест процента, а при 12 процента се появяват силни магнитни свойства.

„Това откритие е вълнуващо, защото не само прави възможен двуизмерен магнетизъм при стайна температура, но разкрива и нов механизъм за реализация на двуизмерни магнитни материали“, казва главният автор на статията, докторант в Калифорнийския университет в Бъркли, Руй Чен.

Авторите вярват, че тяхното откритие може да доведе до нови приложения в изчислителната техника и електрониката, като компактни устройства с памет с висока плътност, както и нови инструменти за изучаване на квантовата физика.

"Нашият атомно тънък магнит предлага оптимална платформа за изследване на квантовия свят", отбелязва Яо. "Той показва как квантовата физика контролира всеки отделен магнитен атом и взаимодействията между тях."

За разлика от предишните 2D магнити, които губят магнетизма си при стайна температура, новият 2D магнит работи при температури до 100 градуса по Целзий, затова авторите са уверени, че няма да има проблеми с производството му в индустриален мащаб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com