Украйна разкри: САЩ ни дава точни координати на руските цели, ние стреляме

4507
Украйна разкри: САЩ ни дава точни координати на руските цели, ние стреляме
Снимка: Getty images

Украински официални лица заявиха, че изискват координати, предоставени или потвърдени от САЩ и техните съюзници, за по-голямата част от ударите срещу руски цели, при които се използват модерни ракетни системи. Тази практика до момента не беше разкривана - сега тя показва изключително активната роля на Пентагона във войната, пише Washington Post.

Разкритието, потвърдено от трима високопоставени украински служители и едно високопоставено лице от САЩ, идва след месеци, в които силите на Киев обстрелват руски цели - включително щабове, складове за боеприпаси и казарми. Те се намират на украинска територия и биват атакувани с предоставената от Вашингтон ракетна система HIMARS и други подобни прецизно управляеми оръжия, като например ракетната система за многократно изстрелване M270.

Байдън: Путин вече изгуби Украйна, помощта ни ще е безсрочна (ВИДЕО)

Докато Русия се готви да започне нова пълномащабна офанзива срещу Украйна, президентът на САЩ Джо Байдън заяви в интервю за PBS NewsHou...

Украински служител казва пред медията, че силите на Володимир Зеленски почти никога не изстрелват модерните оръжия без конкретни координати, предоставени от американски военен персонал от база, намираща се в друга част на Европа. Този процес трябва да даде увереност на Вашингтон за предоставяне на Киев на оръжия с по-голям обсег, твърдят украинците.

Високопоставен американски служител признава ключовата роля на САЩ в кампанията и заявява, че помощта за насочване е послужила за осигуряване на точност и запазване на ограничените запаси от боеприпаси за постигане на максимална ефективност. Той добавя, че Украйна не търси одобрение от САЩ за това какво да удари и редовно сама насочва ударите си срещу руските сили с други оръжия. Съединените щати предоставят координати и точна информация за насочване единствено в качеството на консултант, казва служителят.

ОЩЕ: Логистичната битка за Украйна: Как западните оръжия ще стигнат до бойното поле?

Въпросът е деликатен за властите в САЩ, които се представят като "невоюващ приятел" на правителството в Киев, борещо се за своя суверенитет и оцеляване. Кремъл неведнъж е обвинявал Вашингтон и съюзниците от НАТО, че водят марионетна война в Украйна.

Високопоставени служители на Пентагона заявяват: "Отдавна сме признали, че споделяме разузнавателна информация с Украйна, за да им помогнем да защитят страната си от руската агресия, и с течение на времето оптимизирахме начина, по който обменяме информация, за да можем да подкрепим техните искания и процесите на насочване с подобрена скорост и мащаб", гласи изявлението на бригаден генерал Патрик Райдър, който е говорител на Пентагона.

Решено: САЩ пращат в Украйна далекобойни "умни бомби" с обхват от 150 километра

САЩ включиха в новия пакет от военна помощ снаряд, който би удвоил обсега на ударите, които Украйна може да нанася по руски цели, съобщ...

"Украинците са отговорни за намирането на цели, определянето на приоритетите им и в крайна сметка за вземането на решение кои от тях да бъдат задействани. САЩ не одобряват целите, нито пък участват в избора или ангажирането на целите".

Високопоставеният украински служител описва процеса на насочване като цяло: Украинските военнослужещи определят целите, които искат да бъдат поразени, и мястото, на което се намират, след което тази информация се изпраща до висшите командири. Те предават искането на американските партньори за по-точни координати. Американците невинаги предоставят исканите координати, казва служителят, като в този случай украинските войски не стрелят.

Украйна би могла да нанася удари и без американска помощ, но тъй като Киев не иска да хаби ценни боеприпаси и да пропуска, обикновено избира да не нанася удари без американско потвърждение.

Вече месеци наред украинското правителство призовава Вашингтон да достави в Киев прецизни далекобойни оръжия. Украйна притежава пускови установки HIMARS и подобно оръжие - ракетна система за многократно изстрелване M270. Всяка от тях изстрелва произведена в САЩ ракета, която може да измине до 80 км.

Украинските официални лица искат и армейската тактическа ракетна система ATACMS - боеприпас, който може да бъде изстрелян от същата пускова установка и да измине до 300 км. Представители на администрацията на Джо Байдън отказват да предоставят това оръжие, което е в ограничени количества и се разглежда от висши американски служители като ескалация, която може да провокира Русия и да въвлече САЩ директно във войната.

Русия пак атакува с ракети, взривове в Киев, Одеса и още градове (ВИДЕО)

Отломки от руска ракета повредиха автомобил и покрива на къща в киевския квартал Холосиевски сутринта на 10 февруари. Това съобщи кметъ...

Киев обеща, че няма да използва ракетата с по-дълъг обсег за нанасяне на удари през границата на Русия.

ОЩЕ: Украйна поиска от съюзниците ракети с далечен обсег ATACMS (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Руски пари купуват оръжие за Украйна: Мощен съюзник подкрепи плана на САЩ

Истински ужас: Рояци мормонски щурци нахлуха в Невада (ВИДЕО)

Байдън: Израелската офанзива в Газа не е геноцид

Вашингтон: Иранският президент имаше много кръв по ръцете си

От "осанна" до "разпни го" - реакциите за Нетаняху и Трибунала в Хага

Победа за Асандж: Може да обжалва екстрадицията си в САЩ (ВИДЕО)

"Ако спечели изборите": Тръмп се зарече да премахне ограниченията, свързани с носенето на оръжия

Перу обяви трансджендърите за психично болни, правозащитници с остра реакция

Ако спечели изборите: Тръмп готви невиждана масова депортация на мигранти

Емблематичeн хотел в Лас Вегас затваря след 34 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com