В Мичиган започва повторно ръчно преброяване на гласовете

843
В Мичиган започва повторно ръчно преброяване на гласовете
Снимка: Getty Images/Guliver

Съдия в САЩ нареди най-късно до обед в понеделник да започне ръчно повторно преброяване на бюлетините в щата Мичиган от президентските избори в САЩ, състояли се 9 ноември, предаде Асошиейтед прес.

Съдебни искове за повторно преброяване на бюлетините в три американски щата - Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания, бяха подадени от кандидатката на Зелената партия Джил Стайн, която получи само 1 процент от гласовете. Тя настоява за повторно преброяване с цел "да бъде потвърдена точността на резултатите", защото било възможно подадените гласове да са станали обект на хакерство.

И в трите ключови за изхода от изборите щати републиканецът Доналд Тръмп се наложи с минимална преднина над кандидатката на демократите Хилари Клинтън. Специално в Мичиган разликата между двамата бе само 10 700 гласа, което е 0,2 процента.

Тръмп е умен и осъзнава отговорностите на поста си, сигурен е Путин

Руският президент Владимир Путин заяви, че според него новоизбраният американски държавен глава Доналд Тръмп е умен човек, който е запо...

Повторното преброяване в Уисконсин вече започна. Щатски длъжностни лица в Мичиган бяха подали контраиск, настояващ пълното повторно преброяване на всички подадени в щата 4,8 млн. бюлетини да бъде отложено с два дни. С днешното си решение обаче, взето рано сутринта, съдия Марк Голдсмит прие аргументите на адвокатите на Стайн, че отлагане до сряда ще направи почти невъзможно процедурата да завърши в установения от закона краен срок, и нареди повторното преброяване да започне веднага. Това повишава шансовете то да приключи до крайния срок - 13 декември, предаде Mediapool.

Още е неясна картината около иска на Зелената партия за повторно ръчно преброяване в Пенсилвания. В събота тя се отказа от иска си пред щатски съдилища за пълно повторно ръчно преброяване и каза, че ще настоява това да стане само в отделни избирателни окръзи, където има съмнения за нередности. Часове по-късно обаче партията на Стайн обясни, че ще настоява пред федерален съд за пълно преброяване.

Актуализиран резултат от преброяването на подадените в Пенсилвания бюлетини, оповестен в петък, показва, че преднината на Тръмп над Клинтън там е намаляла от 71 000 на 49 000 гласа, при общо 6 млн. подадени бюлетини. Това се изясни след довършването на първото преброяване с получените от чужбина бюлетини и разглеждането на подадените контестации по места. Тази разлика е все още малко над половин процент - границата, която би наложила автоматично цялостно повторно преброяване в щата. Резултатите все още се доуточняват в някои избирателни участъци, но според АП няма достатъчно неотчетени гласове, които биха могли да променят крайния резултат.

Частично повторно преброяване е в ход и в щата Невада по искане на независимия кандидат за президент Рок де ла Фуенте, за което той лично си плати. Фуенте бе последен там след Клинтън и Тръмп. Брои се в четири избирателни окръга, процесът се очаква да приключи до петък. Ако разликата в подадените за Фуенте или за Клинтън гласове при повторното преброяване надхвърли 1 процент, ще се наложи пълно ръчно броене във всичките 17 щатски избирателни окръзи. При подадени 1,1 млн. гласа в Невада Клинтън спечели в този щат с 27 202 гласа повече от Тръмп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ изтегля военните си от Нигер

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка