В САЩ одобриха ново лекарство срещу болестта на Алцхаймер

4510
В САЩ одобриха ново лекарство срещу болестта на Алцхаймер
Снимка: iStock

САЩ одобриха лекарство, наречено Aduhelm, за лечение на пациенти с болестта на Алцхаймер, първото ново лекарство срещу болестта от почти две десетилетия и първото за справяне с когнитивния спад, свързан със състоянието, съобщи АФП.

Решението беше дългоочаквано, но и спорно, тъй като независим експертен комитет, свикан от регулаторната администрация по храните и лекарствата миналия ноември, намери недостатъчни доказателства за ползата от Aduhelm и препоръча да не се одобрява.

"Aduhelm е първото лечение, насочено към основната патофизиология на болестта на Алцхаймер, наличието на амилоидни бета плаки в мозъка", каза Патриция Кавацони от FDA.

Независимо от това, решението попада в процедура „ускорено одобрение” на FDA, която използва, когато смята, че лекарството може да осигури значителна полза от съществуващите лечения, но все още има известна несигурност.

"Както често се случва, когато става въпрос за тълкуване на научни данни, експертната общност предлага различни гледни точки", каза Кавацони в изявление, признавайки противоречието.

Проф. Момеков с прогноза кога да очакваме лекарство срещу коронавируса

Текат клинични проучвания за произвеждане на лекарство срещу COVID-19. Ако клиничните проучвания излезнат благоприятни, вероятно ще има...

Aduhelm, моноклонално антитяло, известно също с родовото си име aducanumab, което се прилага интравенозно, е тествано в два опита в късен стадий при хора, известни като фаза 3.

Лекарството показва намаляване на когнитивния спад при единия, но не и при другия. Но във всички проучвания то убедително показа намаляване на натрупването на протеин, наречен бета-амилоид, в мозъчната тъкан на пациентите с Алцхаймер.

Една от теориите твърди, че болестта на Алцхаймер идва от прекомерното натрупване на тези протеини в мозъка на някои хора с напредването на възрастта и имунната им система се влошава.

Следователно осигуряването на антитела на такива пациенти може да бъде средство за възстановяване на част от техния капацитет за изчистване на натрупването на плака.

„От името на засегнатите от болестта на Алцхаймер и всяка друга деменция, ние празнуваме днешното историческо решение“, написа в туитър Асоциацията на Алцхаймер, американска организация с нестопанска цел, в отговор на новината.

ЕМА проверява sotrovimab за лечение на COVID-19

Комисията по лекарствените продукти за хуманна употреба към Европейската агенция по лекарствата започна цялостна оценка на sotrovimab (...

Експертната реакция беше по-разнородна, като учените се надяват, че одобрението може да послужи като катализатор за разработването на по-добри лекарства в бъдеще.

„Въпреки че съм доволен, че aducanumab получи одобрение, трябва да сме наясно, че в най-добрия случай това е лекарство с минимална полза, което ще помогне само на много внимателно подбрани пациенти“, каза Джон Харди, професор по неврология в Университетския колеж в Лондон .

"Ще ни трябват по-добри амилоидни лекарства," добави той.

Последното лекарство за Алцхаймер е одобрено през 2003 г. и всички предишни лекарства са насочени към симптоми, свързани със заболяването, а не към основната причина за него.

Смята се, че болестта на Алцхаймер, най-честата форма на деменция, засяга 50 милиона души по света и обикновено започва след 65-годишна възраст.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка