Лекарствата, които НЕ трябва да приемате преди шофиране

20192
Лекарствата, които НЕ трябва да приемате преди шофиране
Снимка: iStock/Guliver

На всеки шофьор е известно, че не трябва да употребява алкохол преди шофиране. Всъщност не само спиртните напитки са забранени, но и куп лекарства. В никакъв случай не приемайте преди шофиране следните медикаменти.

Успокоителни

Тези медикаменти предизвикват повишена сънливост и се отразяват на способността на централната нервна система (ЦНС) да реагира на потенциални опасности. Абсолютно всички успокоителни са противопоказани за прием преди шофиране.

Транквиланти

Лекарствата от тази група са мощни успокоителни. След приемането им чувството на страх намалява и безпокойството изчезва. Страничните ефекти за шофьора се изразяват в "летаргия" и намалена концентрация.

Ако се приемат в голяма доза, може да се появи сънливост и значително влошаване на координацията. Най-опасните вещества са диазепам, хлордиазепам, бромзепам, оксаепам и т.н.

Лекарства против диария

Колкото и да е странно, но лекарствата против диария, също са противопоказни преди. Причината е наличието на лоперамид в състава им, който инхибира дейността на централната нервна система. 

Капки за очи с атропин

Лекарите често предписват капки с атропин за лечение на очни заболявания (той разширява зеницата). Но това вещество се отразява негативно на зрителната активност. 

Лекарства срещу морска болест

Хората със слаба вестибуларна система често използват тези лекарства срещу морска болест, особено когато им се налага да пътуват. Но ако вие ще шофирате автомобила, не приемайте подобни медикаменти, тъй като те са с изразен седативен ефект.

Стимуланти

Тези продукти съдържат големи количества феномин и кофеин, които могат да нарушат координацията и баланса на шофьора. Веднага след като кофеинът престане да действа, умствената и физическата активност на човек рязко намалява. Ако все пак не можете да се откажете от енергийните напитки, заложете на такива със съдържание на таурин.

Лекарства против настинка

Прекомерната употреба на парацетамол е опасна

Дори малко предозиране с парацетамол - популярно средство за облекчаване на болката, може да предизвика неприятни странични реакции, пи...

Дори популярните медикаменти против настинка, които се предлагат без рецепта (Фервекс, Колдрекс и др.), трябва да се избягват преди шофиране. Най-подходящият момент за приема им е преди сън. Ако приемате медикаменти за лечение на кашлица, тогава е по-добре да заложите на такива без съдържание на кодеин.

Фитопрепарати

Въпреки пълната безопасност на растителните препарати, някои от тях не се препоръчват на шофьори. По-специално са забранени лекарствата, съдържащи мента, маточина и други билки със седативен ефект. Понякога след приема им сънливостта може да продължи 8-12 часа. 

Антипсихотици

Основните компоненти на такива лекарства са най-често флуфеназин, хлорпромазин, халоперидол и други активни вещества, които оказват инхибиращо действие върху централната нервна система. Дори и в малки дози, те не трябва да се използват преди шофиране. 

Страничните ефекти на лекарствата - има ги дори при "най-безобидните"*

Изобретяването на антисептиците и антибиотиците е сложило край на епидемиите от чума и холера, причинили смъртта на милиони хора. Благо...

Лекарства за зъбобол

Така нареченият лидокаинов хидрохлорид често се използва в медикаменти за лечение на зъбобол. Това вещество оказва анестезиращ ефект, но същевременно с това предизвиква повишена сънливост, спад в кръвното налягане и гадене.

Лекарства за сън

Разбира се, нито един шофьор не би си позволил да пие хапчета за сън преди пътуване. Но в случая е важно да се направи следното уточнение - тези медикаменти се екскретират от тялото за около пет часа (при напълно здрав човек) и за около 10-12 часа при човек с чернодробно заболяване, например. Това означава, че дори и да сте приели медикамента преди сън, до сутринта то може да не се е изхвърлило от тялото ви.

Всяко лекарство оказва индивидуален ефект върху организма. Преди приема на какъвто и да било медикамент, е редно да се запознаете с противопоказанията и страничните ефекти от приема му, описани в инструкциите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com