Втори опит: Импийчмънтът на Тръмп виси на косъм

2432
Втори опит: Импийчмънтът на Тръмп виси на косъм
Снимка: Getty Images/Guliver

Лидерите на демократичното мнозинство и републиканско малцинство в Сената Чък Шумър и Мич Макконъл се договориха относно формата за процедура за импийчмънт срещу бившия президент Доналд Тръмп в горната камара на Конгреса, предаде БГНЕС.

"Формата на процедурата за импийчмънт, за която сме се договорили, е изключително справедлива", каза Шумър, обръщайки се към сенаторите. В разпространеното писмено изявление Макконъл подчерта, че е доволен от постигнатото споразумение, което "запазва надлежния процес и правата на двете страни".

Адвокатите на Тръмп: Импийчмънтът е политически театър

Адвокатите на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп призоваха Сената да прекрати процеса по импийчмънт с мотива, че е конституционно опо...

Споразуменията ще дадат на прокурорите от Камарата на представителите на САЩ и адвокатите на Тръмп еднакво време да задават въпроси и да правят заключителни изявления.

Формат на процедурата

Процесът на импийчмънт ще започне с обсъждане на конституционността на самия процес срещу бившия президент. След четиричасово обсъждане на конституционността ще последва гласуване дали горната камара на Конгреса има право да отстрани бившия президент. Законодателите се нуждаят от обикновено мнозинство за одобрение, което демократите могат да предоставят. Юридическият екип на Тръмп и повечето републикански сенатори се противопоставят на втори процес за импийчмънт срещу бившия американски лидер, подчертавайки, че процесът е противоконституционен.

По обяд в сряда прокурорите и адвокатите ще изнесат встъпителни речи, последвани от до 16 часа (два дни) за всяка страна, за да представят делото си с възможност за дебат. Освен това на сенаторите ще бъдат дадени общо 4 часа, за да задават въпроси на адвокати и прокурори от долната камара. На този етап Сенатът ще може да гласува, за да призове свидетели и да предостави допълнителни доказателства. И накрая, на двете страни ще бъдат дадени 4 часа за заключителни изказвания, разпределени поравно между прокурорите и адвокатите.

По искане на един от адвокатите на бившия държавен глава процедурата ще бъде спряна в петък вечерта и ще бъде възобновена следобед в неделя. По този начин, ако страните не извикат свидетели, процедурата ще приключи следващата седмица, по-бързо от първото такова съдебно дело срещу Тръмп.

Повече от половината американци искат Тръмп вече никога да не заема публична длъжност

Много американци подкрепят процедурата за импийчмънт, инициирана от демократите за бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, както и забран...

Сенаторите трябва да одобрят резолюция със споразумения относно формата на процедурата за импийчмънт. Гласуването ще има формален характер поради факта, че всички участници в процеса - демократи и републиканци в Сената, прокурори и адвокати на Тръмп - вече са се съгласили с всички точки на документа.

Два гласа?

Както обясни Шумър, ако сенаторите одобрят импийчмънта на Тръмп, ще се проведе второ гласуване за забрана на бившия президент да заема публична длъжност в бъдеще.

Обвинителен акт в рамките на импийчмънт изисква две трети от гласовете в Сената - най-малко 67 от 100. Според американските медии демократите все още не са успели да привлекат подкрепата на необходимия брой републиканци в този случай. Експертите смятат, че управляващата партия едва ли ще успее. В същото време, за да се забрани по-специално на Тръмп да се кандидатира отново за президентския пост, е необходимо обикновено мнозинство от членовете на горната камара.

Още: Тръмп не смята да се яви на процеса по импийчмънт в Сената

"Forbes": Тръмп прибираше по 2 млн. долара всеки ден след победата на Байдън

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е събрал 255,4 милиона долара при кампанията си да оспори и обърне резултатите от президентските ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com