Wall Street Journal: САЩ и Русия са обсъждали ограничаване на войната

2218
Wall Street Journal: САЩ и Русия са обсъждали ограничаване на войната
Снимка: Getty images

Висшият съветник по националната сигурност на президента Байдън участва през последните месеци в поверителни разговори с висши помощници на руския президент Владимир Путин в опит да намали риска от по-широк конфликт около Украйна и да предупреди Москва да не използва ядрени или други оръжия за масово унищожение, предава The Wall Street Journal, позовавайки се на американски и съюзнически служители.

Длъжностните лица казаха, че съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан е бил в контакт с Юрий Ушаков, външнополитически съветник на Путин. Съливан също е разговарял с прекия си колега в руското правителство Николай Патрушев, добавиха служителите. 

Целта е да се предпази от риска от ескалация и да се запазят комуникационните канали отворени, а не да се обсъжда уреждане на войната в Украйна, казаха официални лица. На въпрос дали Съливан е участвал в неразкрити разговори с Ушаков или Патрушев, говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън каза: "Хората твърдят много неща" и отказва да коментира повече.

Белият дом не е признал публично никакви разговори между Съливан и който и да е висш руски служител от март, когато той е разговарял с Патрушев.

Информацията за разговорите идва, когато традиционните дипломатически контакти между Вашингтон и Москва са намалели, а Путин и неговите помощници намекнаха, че може да се прибегне до използване на ядрени оръжия, за да се защити руска територия, както и печалбите, постигнати при инвазията в Украйна тази година.

Въпреки подкрепата си за Украйна и наказателните мерки срещу Русия за инвазията, Белият дом заяви, че поддържането на известно ниво на контакт с Москва е наложително за постигане на определени взаимни интереси за националната сигурност.

Няколко американски служители казаха, че Съливан е известен в администрацията като настояващ за линия на комуникация с Русия, въпреки че други висши политици смятат, че преговорите в настоящата дипломатическа и военна среда няма да бъдат плодотворни.

Някои бивши американски служители съобщиха, че е било полезно за Белия дом да поддържа контакт с Кремъл, тъй като отношенията между САЩ и Русия са в най-ниската си точка от края на Студената война.

"Мисля, че винаги е важно, особено за страните с ядрено оръжие, да поддържат отворени канали за комуникация, за да помогнат да се разбере какво мисли всяка страна и по този начин да се избегне възможността за случайна конфронтация или война", каза Иво Даалдер, който е служил като посланик на САЩ в НАТО по време на администрацията на Обама. Според него "съветниците по националната сигурност са най-близкият канал на информация до Овалния кабинет, без да въвеждат президента директно в този комуникационен канал."

Президентът Байдън се опита да изгради работни отношения с Путин през първата си година на поста, която завърши със среща на върха в Женева през юни 2021 г. Тези разговори засегнаха Украйна, където страните имаха ясни различия, наред с редица други теми. До октомври обаче американското разузнаване посочваше, че руските сили се готвят да нахлуят в Украйна. Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс беше изпратен в Москва в началото на ноември 2021 г., за да предупреди Путин срещу подобно нахлуване.

Байдън разговаря два пъти с Путин през декември 2021 г. и отново през февруари 2022 г., за да се опита да предотврати руска атака, докато американските дипломати разговаряха с руските си колеги. След като руските сили нахлуха в Украйна на 24 февруари обаче, дипломатическите и военни контакти между двете страни станаха редки.

Длъжностни лица съобщиха, че Съливан е поел водеща роля в координирането на политиката и плановете на администрацията на Байдън в отговор на нахлуването на Русия в Украйна – нещо, което се очаква от главния съветник на президента по националната сигурност. Той обаче участва и в дипломатически усилия, включително посещение в Киев в петък, за да разговаря с президента на Украйна Володимир Зеленски и министъра на отбраната Олексий Резников, срещи, които традиционно се ръководят от държавните секретари или отбраната.

Съливан е разговарял с ръководството на Украйна, призовавайки ги да изразят публично готовността си за разрешаване на конфликта, каза американски служител. САЩ не настояват Украйна да преговаря, добави служителят, а по-скоро за да покажат на съюзниците си, че се стремят към разрешаване на конфликта, който се отрази на световните цени на петрола и храните. Washington Post по-рано съобщи за усилията на Съливан да убеди украинските официални лица да търсят решение. Когато Путин и неговите старши помощници намекнаха през септември, че Русия може да използва ядрени оръжия, ако силите му бъдат притиснати в ъгъла, Съливан каза, че администрацията на Байдън е „комуникирала директно, частно на много високо ниво с Кремъл, че всяка употреба на ядрени оръжия ще доведе до катастрофални последици за Русия.

Белият дом отказа да каже как е било предадено това предупреждение. Министърът на отбраната Лойд Остин и няколко от съюзническите му колеги разговаряха миналия месец с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, докато Москва твърдеше, че Киев се готви да използва така наречената мръсна бомба срещу нея, нещо, което украински и западни официални лица отрекоха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Истински ужас: Рояци мормонски щурци нахлуха в Невада (ВИДЕО)

Байдън: Израелската офанзива в Газа не е геноцид

Вашингтон: Иранският президент имаше много кръв по ръцете си

От "осанна" до "разпни го" - реакциите за Нетаняху и Трибунала в Хага

Победа за Асандж: Може да обжалва екстрадицията си в САЩ (ВИДЕО)

"Ако спечели изборите": Тръмп се зарече да премахне ограниченията, свързани с носенето на оръжия

Перу обяви трансджендърите за психично болни, правозащитници с остра реакция

Ако спечели изборите: Тръмп готви невиждана масова депортация на мигранти

Емблематичeн хотел в Лас Вегас затваря след 34 години

Бени Бланко: Следващата ми цел е със Селена Гомес да имаме деца (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com