YouTube е спрял 210 канала срещу протестите в Хонконг

2161
YouTube е спрял 210 канала срещу протестите в Хонконг
Снимка: Getty Images/Guliver

YouTube обяви, че е спрял 210 канала, които изглежда били част от координирана кампания за влияние срещу протестите в Хонконг, съобщи АФП.

Мярката, предприета от притежаваната от Google платформа дойде тази седмица, след като Twitter и Facebook обвиниха китайското правителство, че подкрепя кампания в социалните медии, за да дискредитира движението за демокрация в Хонконг с цел да предизвика политически раздори в града, предаде БГНЕС.

„Деактивирахме 210 канала в YouTube, когато открихме, че се държат координирано, докато качват видеоклипове, свързани с продължаващите протести в Хонконг“, казва Шейн Хънтли от групата за анализ на заплахите за сигурността на Google в онлайн публикация.

И учениците се включиха в протестите в Хонконг

Около 3 000 души се събраха на митинга на учениците от средния курс в Хонконг, за да протестират срещу закона за екстрадицията, съобщав...

"Това откритие беше в съответствие с последните наблюдения и действия, свързани с Китай, обявени от Facebook и Twitter."

Twitter и Facebook обявиха в понеделник, че са спрели близо 1000 активни акаунта, свързани с кампания за координирано влияние, докато Twitter заяви, че е спрял около 200 000 акаунта.

"Тези акаунти умишлено и конкретно се опитваха да предизвикат политически раздори в Хонконг, включително подкопавайки легитимността и политическите позиции на протестното движение", обяви Twitter за активните акаунти, които са били закрити.

Facebook заяви, че някои публикации от затворените акаунти сравняват протестиращите в Хонконг с бойците от групата на ИДИЛ, определят ги като „хлебарки“ и твърдят, че планират да убиват хора с помощта на прашки.

Хонконг, полуавтомонен южен китайски град и един от най-важните финансови центрове в света, е в хватката на безпрецедентна политическа криза, в рамките на която милиони хора излязоха по улиците с искане за по-големи свободи.

Тръмп изглежда окончателно реши да спре Huawei, предупреди отново Китай заради Хонконг

Huawei е изправен пред огромен натиск, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да добави китайския доставчик на смартфони в с...

Китайското управление предупреди, че е готово да използва сила, за да потуши близо тримесечните размирици и оприличи протестиращите на„терористи“.

Пекин обаче привидно до голяма степен е оставил градските лидери и полицията да се опитат да разрешат кризата.

Зад кулисите онлайн обаче, китайското правителство се стреми да разклати общественото мнение за Хонконг, според Twitter и Facebook.

"Ние разкриваме значителна държавна информационна операция, фокусирана върху ситуацията в Хонконг, по-специално върху протестното движение и техните призиви за политическа промяна", заяви Twitter.

В изявлението на социалната мрежа се казва още, че са спрени 936 акаунта с произход от Китай, които разпространяват дезинформация.

Френският Спайдърмен с интересна акция и призив за мир в Хонконг (ВИДЕО)

Ален Робер, известен като Френският Спайдърмен, се изкачи по фасадата на небостъргач в Хонконг и разгърна банер с призив за мир, на фон...

„Въз основа на интензивните ни разследвания имаме надеждни доказателства в подкрепа на факта, че това е координирана държавна операция“, заяви Twitter.

Twitter и Facebook са забранени в Китай, част от така наречената "Велика защитна стена" на цензурата на правителството.

Поради забраните, много от фалшивите акаунти са достъпни с помощта на "виртуални частни мрежи", които дават измамна картина за местоположението на потребителя, съобщи Twitter. Въпреки това, някои акаунти имат достъп до Twitter от конкретни деблокирани IP адреси с произход от континентален Китай“, се казва в съобщението.

Facebook заяви, че е действал по съвет от Twitter, премахвайки седем страници, три групи и пет акаунта във Facebook, които имали около 15 500 последователи.

Въпреки че хората, които стоят зад тази дейност, се опитаха да прикрият самоличността си, нашето разследване намери връзки с лица, свързани с китайското правителство“, заяви Facebook.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com