Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задържаха четирима активисти във Венецуела

18 юни 2024, 06:45 часа • 851 прочитания

Опозиционната коалиция във Венецуела съобщи, че четирима активисти от две от нейните политически партии бяха задържани. Причината - нарастващото напрежение в навечерието на президентските избори през юли, предаде БТА.

Още: Венецуела отказа на ЕС да наблюдава президентските избори

Задържаните

Четиримата задържани - Габриел Гонзалес, Хавиер Сиснерос, Жанкарлос Ривас и Хуан Ириарте от партиите "Народна воля" и "Венте Венецуела", са били арестувани от миналия петък до вчера от силите за сигурност. Те са обвинени в подбуждане на омраза и в заговор, съобщи говорител на опозицията.

Мадуро се бори за трети мандат

Задържането на четиримата активисти и на журналиста Луис Лопес стават на фона на благоприятните резултати от социологическите допитвания за Едмундо Гонсалес, избран като кандидат на опозицията, след като най-висшият съд на Венецуела потвърди решението за забрана за заемане на обществени длъжности за победителката на първичните избори Мария Корина Мачадо.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро, който се бори за трети мандат, е бил предпочетен от около 30% от избирателите в неотдавнашно социологическо допитване, докато Гонсалес е бил подкрепен от 50% от гласоподавателите.

Още: Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес