Защо полицията в САЩ застрелва по-често чернокожи - вижте какво казва социологическо проучване

7568
Защо полицията в САЩ застрелва по-често чернокожи - вижте какво казва социологическо проучване

В анкета, проведена от агенция ICM Research в периода 1 – 4 май 2015 г. в САЩ, американски граждани биват питани каква според тях е основната причината за факта, че е много по-голяма вероятността да бъдат застреляни от полицейски служител, ако са млади представители на цветнокожото американско малцинство, отколкото ако принадлежат към бялото мнозинство.

Като най-вероятната причина, поради която служители на реда в САЩ значително по-често убиват цветнокожи младежи, отколкото бели такива, анкетираните американски граждани посочват ръста на агресията и насилието в обществото като цяло. Този отговор са дали повече от половината от анкетираните – 51% от тях.

Застреляха чернокож в библиотека в Ню Джърси

Полицаи застреляха чернокож мъж в обществената библиотека на американския щат Ню Джърси, след сблъсък между тях. Както съобщава в. "Га...

Като втора най-вероятна причина за значително по-честите убийства от страна полицията на цветнокожи, отколкото на бели американци, респондентите в анкетата на ICM Research посочват расизма сред полицейските служители в страната. 33% от запитаните посочват този отговор.

22% от американците смятат, че причината за значително по-честите убийства на афроамериканци в САЩ от полицейски служители е заложена в липсата на професионализъм у служителите на реда.

Други 22 процента от анкетираните не споменават нито една от споменатите по-горе причини, а изразяват друго свое мнение по въпроса.

10 процента от участниците в изследването отговарят, че или не са се замисляли, или не могат да намерят никакво рационално обяснение по отношение на зададения им въпрос.

Американски полицаи отново застреляха чернокож

Пореден случай на застрелян млад чернокож от американски полицаи. Инцидентът е станал малко преди 1 часа тази сутрин в предградие на Се...

8 процента от участниците в анкетата отговарят, че не виждат абсолютно никакви обективни причини за съществената разлика в съотношението на убийствата, извършвани от служители на реда спрямо белите и цветнокожите млади американци.

В рамките на анкетното проучване са били включени 2047 американски граждани, живеещи постоянно в САЩ. Авторите на изследването гарантират, че при подбора на респондентите са се съобразили с всичките важни фактори, които биха могли да имат отношение към обективността на проучването, например пола на запитваните, възрастта им и тяхната локация. ICM Research дава95-процентна достоверност на проведеното от нейните статистици изследване.

Използван източник: ICM Research.

Автор: Теодор Спасов

Проблеми в САЩ заради нов случай на застрелян от полицията чернокож младеж

Жителите на американския град Сейнт Луис отново излизат на улицата, за да протестират за ново убийство на чернокож младеж от полицай, п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com