Интервю

Плевенски учен: Няма мераклии да работят по лозята, ще трябва да внасяме от чужбина

4368
Проф. Иван Пачев е директор на плевенския Институт по лозарство и винарство. Завършил е факултет „Почвознание и агрохимия” в Харковския аграрен университет „В. В. Докучаев”. Специализирал е в Московския държавен университет. Има близо 100 научни труда в областта на селското стопанство.

Ето какво каза той за лозарството в България пред Actualno.com:

Професор Пачев, какво е състоянието на лозарския сектор в България в момента?

Основният проблем на лозарството у нас е липсата на работна ръка. Вече се говори, че ще трябва да „внасяме” работници от чужбина. В лозарството механизираните дейности са малко. Работата е основно ръчна. Тя се извършва на открито и хората в работоспособна възраст не желаят да се захващат с нея.

Колко грозде изнасяме сега?

Износът е много малък – около 10 на сто от общото ни производство на десертно грозде. В тонове не мога да отговоря, защото статистиката отчита този износ в проценти.

Освен научна Институтът по лозарство и винарство има и производствена дейност. Как се справяте с липсата на работна ръка?

Трудно се справяме. Ние имаме 700 дка винени и десертни лозя и само 10 работници. За да се изпълняват необходимите мероприятия в лозовите масиви, целият персонал на института излиза на бригади. Вместо да си върши основните задачи, научният ни потенциал се занимава с производствена дейност. Днес (бел. ред. – в края на миналата седмица), например, започна облагородяването на новите лозички, които ще произвеждаме за следващата година. И пак целият институт е на бригада – и ръководни кадри, и учени, професори, доценти, всички са там. Това е положението, иначе няма как. Трябва да имаме допълнително производство. Средствата от него влизат в системата на Селскостопанската академия. Те са за смяна на апаратури в института - трябва да поддържаме ниво на научно-изследователската дейност, което да е съразмерно с европейското.

Плевен е традиционен лозарски регион. Защо изчезна прочутата в миналото плевенска гъмза?

Този въпрос е свързан с новата мода, при която в лозарството у нас навлязоха известни сортове като каберне и мерло - световното производство на вина е основно от тях. Автохтонните сортове, с които България беше известна преди това, започнаха лека-полека да отпадат. Насажденията с тях бяха доста стари – на 40-50 години. Когато се стигне до такава възраст, трябва да започне обратният процес – унищожаване на старите лозя и насаждане на нови. Този процес съвпадна с периода, когато кабернето и мерлото навлязоха доста силно в нашето стопанство. Това е една от причините да изчезне и плевенската гъмза. Ние в института продължаваме да се борим за възстановяване на тия стари автохтонни сортове. Вече има положителна тенденция в тази насока. Направихме на 2-3 места в Централна Северна и Северозападна България нови насаждения от гъмза. В Североизточна България пък започнаха да отглеждат димят, който е характерен за онзи край. В Бургаско започнаха да гледат повече памид. Постепенно отиваме към възвръщане на нашите сортове, но в лозарството това е бавен процес.

Отживя ли модата да се внася лозов посадъчен материал от чужбина?

Почти е на изживяване. Когато започна този внос на посадъчен материал от чужбина, с него започна и внасянето на някои болести - основно на лози, заразени с бактериален рак. В лозарството първоначалната инвестиция е най-голяма. Ако посадъчният материал се окаже заразен, има сериозен риск да загубите тази инвестиция. Нашите пепиниеристи произвеждат посадъчен материал, който не отстъпва по качество на западноевропейските. Има и една важна разлика в технологиите на отглеждане – при нас дължината на посадъчния материал трябва да бъде около 40 сантиметра, защото подпочвената влага е на по-голяма дълбочина. А ако се внесе посадъчен материал от Германия, например, той е около 20 сантиметра. Тази разлика създава условия немските лозички да не се прихванат при нас, защото попадат в сухия слой на почвата.

Преди десетина години имаше европрограми за изкореняване на стари лозя и засаждане на нови. Колко нови лозя се появиха по тези програми?

Когато се изкореняват стари лозя, земята на тези терени трябва да да си „почине” минимум 4-5 години. Едва след това да се риголва и да се създават нови лозови насаждения. От 2010 г., когато се отвориха първите европрограми в това отношение, досега новите лозя са се увеличили с 10-15 на сто. Забелязваме тази тенденция по това, че доста хора, които са минали успешно по тези програми, идват при нас да им съдействаме в създаването на нови лозя. Те са предимно от селища край Дунав, защото там климатът е добър за такава дейност. В Свищов, например, направиха около 400 дка нови лозови насаждения. Появи се и тенденция за създаване на нови десертни лозя покрай площите с винени. Надявам се в скоро време в големите търговски вериги да се появи и българско десертно грозде, което да е прясно. Както правим ние тук, в института – от юли до края на ноември продаваме прясно грозде.

Преди 4 години агрономи от Селскостопанската академия в китайския град Харбин бяха на обучение в Плевенския институт по лозарство и винарство. Предвиждаше се след това плевенски учени да създадат в Харбин лозе от около 4 дка със сортове, които да се отглеждат по българска технология. Как се разви това сътрудничество?

Китайците са много доволни от това, което направихме. При тях вече започна производство на десертно грозде по нашите технологии. В Харбин зимата е сурова, температурите понякога падат до минус 40 градуса. За да не измръзнат лозите, там започнаха да ги отглеждат загребно, както е при нас. Оказа се, че в техния район това е много добра технология за запазване на лозовата структура. Отделно, ние им показахме как да облагородяват лозички по начин, който е различен от използвания при тях. И в това отношение отзивите са доста положителни.

Историята на Института по лозарство и винарство вече е 117-годишна. За това време успяхте ли да създадете сорта-мечта за всеки „юнак” – бодни пръчка, пий вино...

Това е трудно да се направи. Имаме обаче нови пет кандидат-сорта, които в момента са в изпитвателната агенция. Чакаме всеки момент да бъдат издадени сертификатите за тях. Три са десертни – Миро, Найден и Йоанна, другите два са клонови селекции на гъмза и на мускат отонел. Ще ги представим за 120-тата ни годишнина.

Институтът съществува от 1892 г. В началото е бил опитна станция за борба с филоксерата. По това време парижкият професор Пиер Виала е бил на посещение в България. Обиколил е цялата страна и установил, че лозарството е най-добре развито в Плевенския район. По този повод тук е създадена опитната станция. По-късно в нея за първи път в България се създават лаборатории за растителна защита и за селекции. През 1902 г. с указ на цар Фердинанд опитната станция е обявена за Институт по лозарство и винарство. С течение на времето в него се създават повече лаборатории и специалности. Създава се и мрежа от опитни станции в страната, в които се изпитват селектираните нови сортове. През 1943 г. с отчисления от Лозарската камара и с пари от акцизите на алкохолни напитки е започнал строежът на сградата, в която е сега институтът. По времето на социализма имаше наши учени, които бяха лауреати на Димитровска награда - едно от най-високите отличия тогава. Един от известните наши учени е Куню Стоев. Той е работил много по физиологията на растенията и е автор на много новости в нашата наука. Разработките му са превеждани на много езици. И до ден днешен е търсен като учен с това, което е създал.

Кои са най-важните моменти в историята на Института?

Те са много. От всичките 60-70 типично български сорта близо 40 са създадени в нашия институт. От тях 24 сорта са създадени през последните 30 години – това е едно голямо богатство. България е имала два пика в производството на десертно грозде. През 1937/1938 година и през 1965/1966 година страната ни е била на първо място в света по износ на десертно грозде – около два милиона  тона. Това е постигнато и благодарение на работата на научните работници в нашия институт, тъй като през това време се подобрява технологията на отглеждане на лозата, създават се мероприятия за опазване на лозята от различни болести и т.н.

Интервю на Ангел Атанасов

Етикети:

Още от Интервю

Общински съветник на БСП София: Пратени са ми над 100 случая със съмнение защо са положителни...
Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов: Състоянието на общината е катастрофално
Румен Петков пред Actualno.com: Моделът на Борисов трябва да бъде смачкан
Христос Харпантидис, Филип Морис Интернешънъл: Очаква ни нов старт
Скулпторът Красимир Кръстев-Ломски: Поругаването на паметници е варварство и невежество...
Полина Цанкова: ВОЛЯ получи силна обществена подкрепа на идеята да се забрани продажбата...

Последни новини

 • Прогноза за времето - 14 юли (вторник)

  След обяд, главно над планинските райони в Западна България с развитие на купеста облачност, но само на изолирани места там слабо ще превали. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 26° и 31°. Атмосферното налягане слабо ще ...

 • Какви промени предстоят в Кодекса на труда?

  Социалните партньори се разбраха за промени в Кодекса на труда. НСТС заседава вчера.  Основният проблем беше, че бизнесът и синдикатите не се разбраха за еднодневните трудови договори, сумираното работно време и извънредния труд. С компромиси и от двете страни обаче бяха постигнати споразумения...

 • Сърбия и Черна гора вече са "опасни държави", за кого и България е

  Европейският съюз реши да съкрати списъка с "безопасните държави" и премахна от него Сърбия и Черна гора. Причината - влошената епидемична обстановка в двете държави. Така в позитивния списък останаха 12 страни извън ЕС, в които гражданите на общността може да пътуват спокойно, предава Reuters. Реш...

 • Гърция се готви да наложи задължителни маски на затворено

  Затягането на карантинните мерки на местно ниво и задължителното носене на маски във всички закрити обществени пространства са сред мерките, които се обмислят от гръцкото правителство, след като коронавирусните инфекции продължават да се увеличават в Гърция, особено заради пътникопотока през северн...

 • От днес, 15 юли - в Гърция само с отрицателен PCR тест, ограничения за българи и в Унгария

  От днес, 15 юли, поне до 29 юли гръцките власти ще пропускат през ГКПП "Кулата-Промахон" пътуващи само с отрицателен PCR тест за COVID-19. Резултатът за теста трябва да бъде преведен и на английски език, а от него до преминаването на границата не трябва да са минали повече от 72 часа, припомня БГНЕС...

 • Атаки с нож и сериозно ранени в Норвегия

  Най-малко трима души бяха намушкани в резултат на нападение късно снощи в град Сарпсборг в южна Норвегия. Това съобщи Норвежката държавна телевизионна и радиокомпания, предаде БГНЕС. Според информацията, две от жертвите са настанени в болница в критично състояние. Атаките бяха извършени в различни ...

 • Влакова катастрофа с десетки ранени в Чехия

  Пътнически и товарен влак се сблъскаха близо до чешката столица Прага, над 60 пътници са ранени, предаде БГНЕС. Чешката железопътна инспекция заяви, че инцидентът е станал близо до гара "Чески брод", източно от Прага малко след 21:30 часа местно време. Отбелязва се, че пътническият влак се е блъсна...

 • Версията на МВР за инцидента пред парламента - атака на протестиращи (СНИМКИ)

  Стигна се до ексцесии, въпреки многократните предупреждения на полицията - това е основното заключение в обясненията на полицията за снощното напрежение точно пред вратата на бившия Партиен дом. Сградата сега е част от Народното събрание. Съгласно казаното от заместник-директорът на СДВР старши ком...

 • Доста нови случаи на коронавирус в България, но процентно почти няма промяна

  Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България пак се увеличи. Според данните от единния информационен портал, за вчерашния ден са открити 234 случая – със 75 случая повече на дневна база. Направени са обаче и много повече PCR тестове – 4885, т.е. 1544 теста повече на дневна база...

 • Родена е Бинка Желязкова, български режисьор

  Родена е на 15 юли 1923 г. в Свиленград. Завършва Държавното висше театрално училище в София през 1951 г. След дипломирането си започва работа като асистент-режисьор във филмова студия „Бояна“. Първият ѝ филм е „Животът си тече тихо...“ (1957), заснет съвместно със съпруга ѝ...

 • Протестиращи разбиха входа на бившия Партиен дом, окачиха надпис "Продава се"

  Протестът пред Министерския съвет тази вечер ескалира. Участници в демонстрацията хвърлиха бутилки по бившия Партиен дом и разбиха дясната врата на сградата откъм президентството, съобщи БНТ. Около сградата има плътен кордон от полицаи с каски и щитове. Протестиращите скандират "Еничари" и "Мафия". ...

 • Новините: Най-важното за деня, 14 юли

  Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важното за деня, 14 юли.  ШЕСТИ ДЕН ПРОТЕСТИРАЩИ ИСКАТ ОСТАВКИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР Шести пореден ден на антиправителствени протести в София. На площада пред президентството отново се събраха хиляди хора. Има засилено по...

 • 30% от нощните заведения са на ръба на фалита, алармираха от бранша

  Около 30% от нощните заведения в България не са отворили от понеделник и по всяка вероятност няма да имат тази възможност независимо от отмяната на ограниченията, направенa в неделя. Това съобщиха от бранша, цитирани от 24 часа. Най-вероятно те ще фалират, тъй като въпреки облекченията няма как да и...

 • Ердоган и Тръмп договориха сътрудничеството си в Либия

  Лидерите на Турция и САЩ се споразумяха за по-тясно сътрудничество за постигане на оборот от 100 милиарда долара между страните, предаде ТАСС. Президентите на Турция Реджеп Ердоган и на САЩ Доналд Тръмп проведоха телефонен разговор, по време на който обсъдиха сътрудничеството си в Либия. Това съобщ...

 • Изпълниха първа федерална смъртна присъда от 17 години насам в САЩ

  Първата от 17 години насам смъртна присъда беше изпълнена в Съединените щати. Това стана, след като Върховният съд отмени решение на федерален апелативен съд в окръг Колумбия, което забраняваше изпълнението на смъртно наказание на федерално равнище, съобщава Нова телевизия. Първата смъртна присъда ...

 • В Южна Африка крадат уиски заради сухия режим

  Два дни след като Южна Африка възобнови забраната за продажба на алкохол, за да ограничи натиска върху здравната система, свързан с коронавируса, крадци нахлуха в един от големите магазини за алкохол в Кейптаун, предава ВВС. "Откраднаха целият щанд с уиски", каза Марк Каланд, собственик на магазина...

 • Балканите остават в плен на коронавируса

  Турция остава страната с най-голям брой жертви и заразени на Балканите. 20 души са починали от коронавирус за последното денонощие. Така общият брой на жертвите в страната достигна 5 402 души. За последното денонощие са установени още 992 нови случая на заразени с коронавирус, като така общият им бр...

 • 17 жертви на коронавируса в Италия за денонощие

  17 души са починали от COVID-19 в Италия през последното денонощие. Така общият брой на смъртните случаи в страната достигна 34 984. Италия е на пето място в мрачната статистика след Съединените щати, Бразилия, Великобритания и Мексико. През последното денонощие в страната са били регистрирани 114 ...

 • Броят на починалите от коронавирус във Великобритания наближава 45 000

  138 души са починали от COVID-19 във Великобритания през последното денонощие. С регистрираните случаи общият брой на жертвите в страната достигна 44 968. Великобритания е на трето място в мрачната статистика след Съединените щати и Бразилия. През последното денонощие в страната са били регистриран...

 • Обвиниха бившия румънски премиер Понта в плагиатство

  Румънският съд обяви бившия премиер Виктор Понта за виновен в плагиатство. Според Върховния съд, той е изплагиатствал голяма част от своята докторска дисертация, като копирал части от други текстове и ги включвал в дисертацията си, без да споменава източниците. По този начин бяха потвърдени данните...