НА ЖИВОВойната в Украйна

След екзекуцията на протестиращ в Иран - гражданите обещаха отмъщение (ВИДЕО)

2280

Режимът в Иран целеше да потуши масовите протести с извършването на първата екзекуция на задържан демонстрант в четвъртък, но по всичко изглежда, че радикалните мерки на властите ще имат точно обратния ефект. Гражданите обещаха да си отмъстят за 23-годишния Мохсен Шекари, който бе задържан за раняване на член на паравоенните сили „Басидж“ през септември, а вчера беше обесен.

Режимът вероятно извърши екзекуцията, за да всее страх у демонстрантите. Съобщенията в социалните мрежи сочат, че нито Шекари, нито семейството му са били информирани предварително за предстоящото изпълнение на смъртното наказание и че властите са изхвърлили тялото му, лишавайки близките му от възможността да го погребат, пишат анализаторите от Институт за изучаване на войната (ISW).

Координаторите и организаторите на протестите осъждат екзекуцията. Режимът вероятно се стреми да не даде възможност на протестиращите да се съберат за възпоменателни церемонии, които на свой ред биха могли да се превърнат в демонстрации. Тайното погребение на Шекари обаче отваря възможности за протестиращите да изберат да почетат паметта му на всяко място или на няколко места.

Властите са осъдили на смърт 10 други арестувани протестиращи и следователно може да извършат още екзекуции през следващите седмици. Те биха могли да съживят протестите и активността на недоволните граждани да нарасне.

Вчера се проведоха най-малко 9 протеста в шест провинции, но те бяха определени от ISW като „малки“ или „средни“ на брой.

Междувременно се съобщава за двама ирански служители от силите за сигурност, които са загинали през последните два дни. Неизвестни бойци са влезли в сблъсък и са убили член на граничната охрана на Командването за правоприлагане близо до Забол, провинция Систан и Белуджистан, на 7 декември. Друг член на силите за сигурност е починал на 8 декември вследствие на наранявания, получени по време на протестите в Шираз, провинция Фарс, на 26 октомври. Около 66 служители на силите за сигурност са загинали от началото на протестите на 16 септември.

Режимът продължава да обвинява "чуждестранните врагове" за подклаждането на бунтове в Ислямската република. Съветникът на командира на Иранската революционна гвардия (КГИР) Хосейн Таеб обсъди предполагаемата "западно-израелска хибридна война" срещу Техеран с други висши лица. Таеб може би се опитва да се позиционира на мястото на Али Шамхани като секретар на Върховния съвет за национална сигурност, след като е бил уволнен от върховния водач Али Хаменей от поста шеф на разузнаването на КГИР през юни. Това твърдят от Института за изучаване на войната, подготвящи ежедневни анализи за случващото се в Иран.

Слухове в социалните мрежи твърдят, че Таеб и неговите политически съюзници се опитват да го инсталират на тази позиция, въпреки че шансовете им за успех към момента изглеждат малки. След отстраняването си Таеб става все по-изявена публична фигура, като редовно прави изявления, в които критикува САЩ и Израел за протестите в Иран.

Сестрата на иранския върховен лидер се обърна срещу него: Искам победа на народа и сваляне на тази тирания

Сестрата на върховния лидер на Иран Али Хаменей публикува отворено писмо, в което призовава служителите на силите за сигурност да спрат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Азия

Иран обвини Израел пред ООН и обеща...
Защо Турция все по-често отказва...
Коронавирусът по света: Япония...
Ердоган: Турция няма да подкрепи...
Русия съди казахстанска медия...
Ердоган се оплака, че опозицията...
Външните министри на Турция и...
България застана зад Саудитска...
Казахстан планира да увеличи...
Турция гледа положително на кандидатурата...
Земетресение с магнитуд 6,0 в...
Израел не изключва да прати ПВО-системата...

Последни новини