Сестрата на иранския върховен лидер се обърна срещу него: Искам победа на народа и сваляне на тази тирания

2385
Сестрата на иранския върховен лидер се обърна срещу него: Искам победа на народа и сваляне на тази тирания
Снимка: Getty Images

Сестрата на върховния лидер на Иран Али Хаменей публикува отворено писмо, в което призовава служителите на силите за сигурност да спрат да поддържат режима и да се обявят в подкрепа на протестиращите.

Бадри Хосейни Хаменей заявява, че брат ѝ не се е вслушал в исканията на иранските граждани, и подкрепя протестното движение, избухнало след убийството на Махса Амини. Сестрата на върховния водач заявява: "Надявам се скоро да видя победата на народа и свалянето на тази тирания, управляваща Иран", цитирана от радио "Свободна Европа".

Освен това Бадри Хосейни призовава Революционната гвардия и другите части на въоръжените сили да се присъединят към протестите, "преди да е станало твърде късно". Тя намеква, че е изразила недоволството си пред Хаменей насаме.

Иранският режим извърши първа екзекуция срещу протестиращ

Режимът в Иран обяви първата екзекуция на протестиращ, осъден за участие в антиправителствените демонстрации. Мохсен Шекари беше обесен...

На 23 ноември служители по сигурността арестуваха дъщерята на Хосейни, Фаридех Морадхани, за публична подкрепа към демонстрантите. Племенницата на иранския върховен лидер призова чуждестранните правителства да скъсат всички връзки с властите в Ислямската република с думите: „О, свободни хора, бъдете с нас и кажете на правителствата си да спрат да подкрепят този убийствен режим, който убива деца“.

Все още няма информация какво ще се случи със самата Бадри Хосейни. Отвореното ѝ писмо беше публикувано в профила в Twitter на сина ѝ. В него тя нарича режима на брат си „деспотичен халифат“ и изразява съчувствие към иранските майки, загубили децата си заради репресивните действия на властите срещу протестиращите.

"Режимът на Ислямската република на Хомейни и Али Хаменей донесе само страдания и потисничество на Иран и иранците", добавя тя, визирайки аятолах Хомейни, който е първият върховен лидер на Иран от 1979 г. до смъртта си през 1989 г.

През последните години, казва тя, се е опитала да "издигне" гласа на иранския народ до ушите на брат си, но се е разочаровала и е прекъснала контактите с него.

Броят на смъртните присъди срещу протестиращи в Иран вече стигна 11

Говорителят на съдебната власт в Иран - Масуд Сетайеши - обяви издаването на смъртни присъди на още петима арестувани протестиращи. Так...

Бадри Хаменей използва писмото и за да се обърне към хората, арестували дъщеря ѝ, като казва, че щом тя е била задържана "по този начин, е ясно, че те ще упражнят хиляди пъти повече насилие върху потиснатите синове и дъщери на други хора".

Междувременно медията Iran International, която е срещу режима, съобщи, че някои ирански официални лица се готвят да получат убежище в случай на смяна на властта. Телевизията, базирана в Лондон, се позовава на западни източници. В материала се твърди, че четирима високопоставени служители са посетили Венецуела в средата на октомври, за да се уверят, че правителството на Мадуро ще предостави на тях и семействата им убежище в случай на "нещастен инцидент". От американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) заявяват, че не могат да потвърдят чрез независими източници тази новина.

Протестиращите в Иран продължават да поддържат активността от последните дни, като вчера се проведоха най-малко 19 демонстрации в 9 провинции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com