Африканският коз на Путин срещу Ердоган в зърнената сделка

9904
Африканският коз на Путин срещу Ердоган в зърнената сделка
Снимка: Getty images/Guliver

Отношенията между Анкара и Москва явно се влошиха след някои жестове в полза на Турция към Украйна. Да запълни празнината, оставена от Турция, се опитва Египет, който не иска да пропусне шанса да засили взаимноизгодното сътрудничество с Русия, като ползва за инструмент зърнената сделка. Това пише в позиция-анализ на турското издание Yeni Çağ*.

Анкара даде зелена светлина за влизането на Швеция в НАТО след като изчака дълго време и защото искаше да подобри партньорството си със Запада. Известно е, че най-важният фактор в това отношение са проблемите със САЩ и икономическите трудности.

Русия знае, че Турция има задължения към НАТО. Тя обаче е недоволна от подкрепата на Анкара за членството на Финландия и Швеция в Алианса. Въпреки това Путин се опитва да не води излишна полемика с Ердоган по този въпрос.

Случилото се по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Турция обаче създаде проблеми в отношенията между Москва и Анкара.

ОЩЕ: Командирите от "Азовстал" се върнаха със Зеленски от Турция, ТАСС подсмърча горчиво (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия не е щастлива с Турция

Турция е страна, която може да поддържа благоприятни отношения с Русия дори в условията на военен конфликт и да пази връзки със Запада. За да подобри партньорството със Запада, Анкара, разчитайки на тази особеност и вярвайки, че Москва няма да може да се откаже от нея, каквото и да става, направи някои жестове към Киев.

Един от тях беше, че по време на посещението на Зеленски в Турция тя освободи петима командири на украинските части, защитавали "Азовстал" (включително командира на "Азов" Денис Прокопенко-Редис), които бяха военнопленници. Според уговореното за връщането им от Русия, те трябваше да бъдат на територията на Турция до края на войната в Украйна. Заедно със Зеленски те успяха да се върнат в Украйна. Тази стъпка беше оценена от Москва така: Анкара не спази думата си и не изпълни задълженията си.

Размяна на пленници: Украйна освободи 55 руснаци срещу бойци от полка "Азов" (СНИМКИ)

Турция също каза, че Украйна заслужава членство в НАТО, а Зеленски в отговор на това отбеляза: "Благодарен съм на Турция за нейната непоколебима подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна".

Анкара, провеждайки внимателно балансирана и последователна политика в контекста на руско-украинския военен конфликт, показа, че е важен играч в региона. С признание и от двете страни, Турция изигра активна роля в насърчаването на мира и посрещането на хуманитарни искания. Позицията на Анкара по време на визитата на Зеленски обаче предизвика частично охлаждане в отношенията ѝ с Москва и това създаде празнина в политическата плоскост.

Египет запълва празнината

Един от турските опити за възстановяване на диалога със страни, с които отношенията са влошени, беше направен с Египет и в тази посока беше постигнат значителен напредък. Последният етап от този процес беше планираното посещение на египетския президент ас Сиси в Турция.

В периода на нормализиране на турско-египетските отношения ас Сиси внезапно отложи планираното посещение в Анкара и взе участие в срещата на върха Русия-Африка в Санкт Петербург, което трябва да се разглежда като следствие от опита на Египет да запълни появилата се празнина между Турция и Русия.

ОЩЕ: Опорките и подаръците, с които Путин прилъгва Африка (ВИДЕО)

Ас Сиси вероятно е искал да даде да се разбере, че недоволството му от позицията, която Турция е заела спрямо него в миналото, остава. Може би считаше, че Турция ще реагира негативно на факта, че Египет предпочита срещата на върха Русия-Африка, но, от друга страна, няма да иска да разруши установените отношения след толкова много усилия.

На срещата със Сиси Путин каза, че отношенията между Русия и Египет са придобили особен характер и статус, двете страни ще работят за икономическото развитие на Африка. Постигнат бил напредък в енергийния сектор, търговията се увеличила значително, а една трета от търговията на Русия с Африка е с Египет.

Най-важното е, че Сиси даде да се разбере, че Египет би искал да посредничи в споразумение за зърнен коридор. Този път Русия избягва да удължи тази сделка. Заради влошаването на отношенията с Анкара, която досега участваше в реализирането на Черноморската инициатива, Москва демонстрира хладнокръвие. Не убягна от вниманието, че Кайро, използвайки възможността, побърза да се възползва от тази ситуация.

ОЩЕ: "Крокодил", "човекоядец" и метежник - приятелите на Путин в Африка (СНИМКИ)

Непременно трябва да се има предвид фактът, че празнината, която се образува в политическите отношения, ще бъде запълнена предимно от конкуриращи се страни и това ще създаде опасни ситуации. Поради геополитическите реалности, при воденето на балансирана политика не е необходимо да се допуска превес на една от везните, за да не се лиши, преследвайки повече печалби, и от малкото, което има.

Преди това Гърция също действа срещу Турция по въпроси от малко по-различно естество, обединявайки се със Сирия на принципа "врагът на моя враг е мой приятел", сътрудничейки с Египет за постигане на общ интерес, заобикаляйки Анкара.

С военни фойерверки Си Дзинпин ласкае Путин: Готви ли се имперска изненада и за кого?

* Автор: Армаган Кулоглу, за Yeni Çağ

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари