С военни фойерверки Си Дзинпин ласкае Путин: Готви ли се имперска изненада и за кого?

25811
С военни фойерверки Си Дзинпин ласкае Путин: Готви ли се имперска изненада и за кого?
Снимка: Getty Images

Китай и Русия изглежда сякаш разширяват сътрудничеството си в областта на отбраната, след като започнаха съвместни военни учения в Азия, близо до Япония. С помощта на военните маневри те привличат нови държави, които да противодействат на САЩ в региона. А това може да доведе до въоръжен конфликт - това са основните линии на разсъждение в японския информационен източник Nihon Keizai.

Военното сътрудничество между Китай и Русия

На 20 юли в централната част на Японско море руски военни кораби и бойни самолети се присъединиха към ученията на китайската армия (НОАК) в Северния военен окръг (един от петте китайски военни окръга), който отговаря за Япония и Корейския полуостров. Контраадмиралът от руския флот Валерий Казаков се качи на борда на китайски разрушител с управляеми ракети и пое съвместното командване.

За първи път по време на учението китайски самолети излетяха от руски летища. От гледна точка на прехвърлянето към Японско море, руските бази са по-близо от китайските. По време на тези реални маневри китайските и руските сили действаха в унисон, предвид възможните заплахи от ВМС на САЩ и японските морски сили.

"Тези учения повишиха способността ни да реагираме на морски и въздушни заплахи. Вярвам, че нашите военноморски сили ще могат да продължат да си сътрудничат и заедно да защитават мира и стабилността в региона", подчерта Казаков значимостта на събитията на заключителната церемония на 23 юли.

Въпреки факта, че Москва се оказа в международна изолация поради инвазията в Украйна, Пекин отдава голямо значение на отношенията с нея. Това се обяснява с факта, че Поднебесната империя смята сътрудничеството в отбраната като необходимо за противодействие на общата заплаха Съединените щати.

Китай и Русия си сътрудничат активно и по отношение на Тайван, който Си Дзинпин се стреми да анексира, и в района на островите Сенкаку, принадлежащи към префектура Окинава, върху които КНР също претендира за териториални права. В Окинава обаче е най-голямата американска военна база в Япония.

Добро сътрудничество не само с Русия

На 27 юни две руски фрегати отплаваха на север през акваторията между източен Тайван и остров Йонагуни (префектура Окинава). В началото на юли те навлязоха във водите, съседни на островите Кубаджима и Тайшо (префектура Окинава). Там корабите преминаха под надзора на Министерството на отбраната на Япония и Министерството на националната отбрана на Тайван.

Възможно е тези действия на Москва да са координирани с Пекин. От 5 до 11 юли фрегатите бяха в Шанхай, където екипажите им се срещнаха с китайски военнослужещи. На 11 юли, по време на съвместно учение, военен кораб на НОАК изпрати съобщение, че китайско-руската дружба ще продължи вечно.

Голямо значение в Китай се придава не само на Русия. На 25 юни китайският държавен съветник и министър на отбраната Ли Шанфу се срещна с началника на щаба на военновъздушните сили на Пакистан Ахмад Бабар в Пекин. Той подчерта, че двете държави са неразделни приятели и потвърди сътрудничеството между военновъздушните сили на страните в областта на операциите.

Китай и Пакистан водят гранични спорове със съседна Индия. В края на юни Делхи проведе среща на върха с Вашингтон и се договориха по-специално за съвместно производство на двигатели за изтребители. Интересите на Китай и Пакистан съвпадат, тъй като те се опасяват от военно сближаване между САЩ и Индия.

Привличането на незападни страни извън Г-7 и други големи сили за противодействие на проамериканските сили е основната стратегия на китайската военна дипломация. Китай има добри отношения с много страни в Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) и организира съвместни учения с Камбоджа и Лаос съответно през март и април-май.

Макар диалогът на Пекин с Вашингтон да се възобновява в области като дипломация, икономика, търговия и изменението на климата, отбранителната сфера остава в задънена улица. Китай се противопоставя на санкциите, наложени от Съединените щати през 2018 г. на негови служители. Той също така се оттегли от срещата на министрите на отбраната, спонсорирана от САЩ през юни тази година.

Имаше редица инциденти в Тайванския проток и Южнокитайско море, при които китайските сили се приближиха до американски кораби и самолети по безпрецедентен начин. Не може да се изключи възможността случайна схватка да прерасне във въоръжен конфликт.

ОЩЕ: Китайски военен кораб мина "опасно близо" до американски разрушител (ВИДЕО)

"Ще продължим да следваме нашата специална дипломация на великите сили". Изявлението е на Ван И, член на Политбюро на Централния комитет (ЦК) на Китайската комунистическа партия (ККП), който се върна на поста министър на външните работи. То беше публикувано на 28 юли на сайта на китайското външно министерство.

Подобни хегемонични ходове, като разширяването на присъствието на Поднебесната империя в Източнокитайско и Южнокитайско море, засягат съседни държави, включително Япония. Пекин, който следва дипломацията на великите сили, също е отговорен за деескалацията на напрежението в Азиатско-тихоокеанския регион.

Обрат в китайската политика или не?

Срещата в Джеда, Саудитска Арабия, която беше проведена специално да се търси формула за мир в Украйна обаче бележи нова връхна точка, в която Пекин действа по-различно и буквално против интересите на Москва. Защо курсът се промени така рязко, въпреки уверенията във "вечно приятелство" - дали по-лошите от очакваното резултати на китайската икономика не карат Си Дзинпин да мисли и действа по-различно, тъй като е притиснат от обстоятелствата или поведението на китайската дипломация в Джеда е просто пореден ход към голямата китайска цел - номер едно сила в света?: Китай към Русия след срещата за мир: Безпристрастни сме към войната в Украйна

На фона на ласкавия дипломатически език между Пекин и Москва като цяло, не бива да се забравя, че Си Дзинпин изглежда не счита Владимир Путин за равностоен играч - скорошен инцидент даде ясно послание в тази посока, а поне на пръв поглед въпросният инцидент не би трябвало да доведе до такъв развой и толкова твърда китайска реакция (така и не се знае кои точно са задържаните на руско-китайската граница петима китайци): Китай се скара жестоко с Русия - ще има ли дългосрочен ефект?

Историята е показала, че двама диктатори и абсолютни всевластници не мелят брашно - това е против самата им същност. Какво обаче ще стане сега - предстои да видим!

Източник: Nihon Keizai

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари