Академичният военен опит на НАТО не работи в Украйна, защото липсва основно оръжие

4488
Академичният военен опит на НАТО не работи в Украйна, защото липсва основно оръжие
Снимка: Getty Images

Основната военна тактика на НАТО, която Алиансът преподава на украинските военни, се оказва неефективна във войната в Украйна. А причината е една - липсата при украинците на основен елемент, жизненоважен за успеха на тактиката: боеспособна военна авиация.

Какво тогава правят украинците - връщат се към обичайната си военна тактика, с подготовка на пехотни атаки чрез удари по руски логистични точки и линии, с които да нарушат жизнени доставки и да изтощят руските сили. Това е в общи линии заключението на материал-анализ на Newsweek.

През двата месеца на лятната контраофанзива украинските войски внедриха в редиците си не само западна техника, като предоставени танкове и бронетранспортьори, но и бойния стил на НАТО. Преди седмица The New York Times съобщи, че подготовката на НАТО може да няма желания ефект. "В момента въоръжените сили на Украйна се отказаха от американските методи на водене на война и се върнаха към позната тактика", пише изданието.

Още: Новите ракети дадоха предимство на Украйна, но Русия се адаптира (ВИДЕО)

Според експерти, интервюирани в Newsweek има една основна причина за това. Страните от НАТО се съсредоточават върху комбинираните въоръжени операции, когато всички елементи на въоръжените сили работят заедно. И за да успеят украинските сили с тактиката на Запада и Северноатлантическия алианс, те се нуждаят от превъзходство във въздуха, което нямат. По-кратко казано - от F-16.

"За да работи западният подход, вие се нуждаете от всички брънки във веригата, а авиацията е ключовата", обясни пенсионираният полковник от британската армия Хамиш де Бретън-Гордън, бивш командир на части за химическа, биологична, радиологична и ядрена защита на Великобритания и НАТО.

Западните страни са изпратили военна помощ на Украйна на стойност десетки милиарди долари, но тя не включва нито западни изтребители (например F-16 или F/A-18 Hornet), нито ударни хеликоптери по стандарта на НАТО. Само часове преди началото на контранастъплението украинският президент Володимир Зеленски каза пред The Wall Street Journal, че превъзходството на Русия във въздуха и спешната нужда на Киев от усилване на капацитета на противовъздушна отбрана са елементи, които ще доведат до смъртта на "много войници" през следващите месеци.

Тъй като няма западни самолети, които да предизвикат руснаците в небето, украинските сили се "бият с една ръка", каза Де Бретън-Гордън пред Newsweek. "За мен това е най-важното", добави той.

Още: Глас от Острова: Украйна няма време - трябва да излезе на море и да спре Путин

Стилът на война на НАТО, който разчита толкова силно на контрола на небето, се практикува през последните години само на места, където Алиансът има безспорно превъзходство във въздуха, казват експерти.

"Нито един активен член на силите на НАТО не е участвал в такива военни действия, в каквито украинците през последната година и половина", каза Дейвис Елисън, стратегически анализатор в Хагския център за изследвания на сигурността. "Въпреки десетилетията на инвестиции и подготовка, методът на НАТО за сухопътна война никога не е бил сериозно тестван срещу голям противник", добави той.

В Ирак и войната в Персийския залив през 1991 г. американските и западните сили успяха бързо да установят значително превъзходство във въздуха, каза колегата на Елисън от Центъра за изследвания на сигурността в Хага, анализаторът Пол ван Хуфт.

Без да имат военна авиация, украинските въоръжени сили преминаха бързо обучение на НАТО и се отърваха от съветската доктрина, която не се различава много от сегашния подход на Москва. Някои от елементите на тази дългогодишна стратегия са коренно различни от начина, по който Западът сега учи Украйна как да се бие, посочва Ник Рейнолдс, изследовател в Кралския съвместен институт за отбранителни изследвания. Отделно, има "огромен недостиг на опитен персонал" - за разлика от западните сили, украинската армия често придобива боен опит без задълбочена тактическа подготовка, уточнява Рейнолдс.

Още: "Буре с барут": Западът трябва да се постарае войната в Украйна да не приключи като корейската

"Може би проблемът е и в това, че на някои им се струваше, че вместо да разкрием напълно бойния потенциал на въоръжените сили на Украйна, за няколко месеца обучение ще ги подготвим така, че да започнат да се бият като американци и да атакуват добре подготвената руска защита", каза Майкъл Кофман, старши сътрудник във Фондацията "Карнеги".

"Не е изненадващо, че украинците отчасти отхвърлиха западното обучение: собственият им опит под вражески огън е по-убедителен от мирновременните западни изчисления. Във всеки случай не само украинците могат да се учат от нас, но и ние можем да се учим от тях", съгласи се Елисън.

Де Бретън-Гордън смята, че в един идеален свят украинските войници биха имали цяла година за подготовка, за да научат нови методи. "Понякога в труден момент е естествено да захвърлите това, на което са ви учили, и да се върнете към това, което знаете инстинктивно", добави той.

Анализаторите отдавна се чудят дали допълнителното обучение на въоръжените сили на Украйна ще доведе до боен успех. След като постигна само скромен напредък през няколкото седмици на офанзивата, Украйна е критикувана, че е бавна. Освен това имаше опасения, че Киев няма да може да се справи с отбраната на Москва на изток и юг.

Още: Украинската военна тактика: Загубите на няколко БТР-а "Брадли" и танкове "Леопард" - нарочно ли е?

Официалната позиция на Пентагона

"Русия разполагаше с време да укрепи отбраната си в окупираните територии, а Украйна е изправена пред трудна битка. Ние обучаваме украинци от 2014 г.Съединените щати са уверени, че въоръжените сили на Украйна имат значителни бойни способности и че ще могат да ги използват по всяко време и навсякъде, където намерят за добре", каза говорителят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър.

Автор: Ели Кук, за Newsweek

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари