Украинската военна тактика: Загубите на няколко БТР-а "Брадли" и танкове "Леопард" - нарочно ли е?

50944
Украинската военна тактика: Загубите на няколко БТР-а "Брадли" и танкове "Леопард" - нарочно ли е?
Снимка: Getty Images

Загубите на Украйна най-вече като бронирана техника в началото на украинската контраофанзива, която почна да се разгръща през първата седмица на месец юни, продължават да са обект на медиен интерес.

Поредният материал в това отношение идва от Германия - на изданието Der Tagesspiegel. Акцентът е ясен - колко значима е новината всъщност и има ли повече в нея от видимото на пръв поглед: Загубите в украинската контраофанзива: Няма победа без жертви (ВИДЕО)

Украинските загуби станаха факт в района на Мала Токмачка, в направлението от Орехов към Токмак. А спекулациите за ефекта не са напълно стихнали вече над седмица по-късно.

Основен фокус - колко танка "Леопард" и колко бронирани машини Bradley ("Брадли") бяха загубени? Оценката, за която говори и германското издание, е за 16 Bradley - унищожени или изоставени след битката. САЩ пратиха около 110 Bradley на Украйна, а вече обявиха, че ще отпуснат още 15 и така и не признаха загубата на 16 бронирани машини. Обявената нова военна помощ обаче подхрани твърденията за голямата загуба - ако наистина загубите са били в този размер, това значи 15% щета от всички пратени бронирани машини от този тип само в една битка.

Украинците попаднали в руска засада

Бившият италиански военнослужещ, а сега военен експерт Томас Тейнер подозира в анализ в Twitter, че зад успешната атака срещу украинския военен конвой в Запорожие стои "коварна засада, заложена от руски ударни хеликоптери и руска противотанкова артилерия". Номерът вероятно е бил следният: противотанковата артилерия е била скрита в "дървесни насаждения и живи плетове", а артилерийският огън по западните бойни средства е насочван с помощта на дронове.

Тейнер счита, че украинските войници "са имали нулеви шансове за успех". Причината - настъпление на бронирана техника без въздушна и артилерийска подкрепа. "Офицерите, украински или не украински, които са планирали това движение на колоната и са дали заповед за настъпление, трябва най-малкото да бъдат уволнени", е категоричен той.

Във видеоклиповете, заснети от украинската страна, се вижда, че някои от войниците на украинската армия се опитват да спасят западните бронирани машини и своите другари, казва Тейнер и добавя: "Почти всички трябва да са оцелели благодарение на бронята на подпалените западни машини, която превъзхождат руските".

Жертвите в жива сила

Старшина Валерий Маркус, част от 47-ма бригада, която беше атакувана от руснаците, е категоричен, че руснаците лъжат за убитите при тази атака украински войници. Говореха за 350, а бяха само 5, казва той. И добавя, че от руска страна има толкова много жертви, че украинците понякога дори не броят.

Отделно, украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр публикува снимка как атакувано и повредено Bradley в Запорожието е "спасено" и ремонтирано - машината е изпълнила основната си задача, като е предпазила войниците:

Минните полета ограничават мобилността

Военният експерт Густав Гресел обяснява загубите на украинската танкова колона с факта, че се е случило нещо недопустимо: руските ВВС успели да се приближат и да атакуват колоната. По време на военните действия в Украйна руските ВВС определено претърпяха по-малко загуби от пехотата и руската армия се възползва от това обстоятелство. Офанзивата се възпрепятства и от факта, че широко разпространените минни полета в Украйна от двете страни на фронта намаляват мобилността на тежката техника. Затова е по-лесно да я изненадате, като удряте, докато тя се движи, обяснява Гресел.

Гресел обаче също подозира, че украинският конвой е станал жертва на "коварна маневра на руски хеликоптери". Докато се опитва да се отскубне от тях, колоната попадна под вражески артилерийски обстрел по пътя към фронта. Сред изоставените бронирани машини има една бронирана БМР-2 (бойна машина за разминиране). Ако не беше предполагаемата руска засада, бронираната колона можеше да успее да си пробие път през минните полета.

"Леопард"-и за стръв?

Според военния експерт, генерал-лейтенант на САЩ от запаса и бивш командващ американските сили в Европа Бен Ходжис най-малкото е спорно дали атаката срещу танковата колона, в която се намираха Leopard 2A6, ще попречи на украинската контраофанзива.

Ходжис, бивш командващ американските сили в Европа, обяснява появяването на такъв ценен танк като Leopard в толкова ранен етап от настъплението с желанието на украинското командване да привлече вниманието на руската страна към този конкретен район. За тази своя версия Ходжис пише в статия за американския мозъчен тръст CEPA (Center for European Policy Analysis).

Танковете Leopard в този случай може да са послужили просто като стръв, за да "объркат руснаците къде ще бъде нанесен основният удар на Въоръжените сили на Украйна". Дали това е било част от плана на украинското ръководство, Ходжис не знае. "Все пак бих направил същото, ако имах за цел да объркам врага", пише Ходжис.

Предвид случилото се няколко дни по-късно в направлението от Велика Новоселовка към Бердянск или т.нар. участък от фронта "Времевски", където украинците успяха да освободят набързо 7 села и засега да удържат и укрепват позицията си с мисъл за нов напредък, спокойно можем да мислим още върху думите на Ходжис: Интересни оценка и очаквания за украинската контраофанзива от Пригожин (ВИДЕО)

При липсата на силна авиация, която да осигури прикритие, бронираната техника за украинската армия става още по-важна. Преди старта на контраофанзивата, германското правителство достави на Украйна 18 танка Leopard 2A6. Очакват се още три броя от Португалия. Танковете Leopard 2A4 бяха доставени от четири страни едновременно: 14 от Полша, 8 от Канада и Норвегия и последните 6 от Испания. Много други страни все още забавят доставката на обещаните танкове, а Киев иска дори повече от обещаното. "Всеки Leopard 2 за нашата офанзива в Украйна е просто златен", заключи бившият украински посланик в Берлин Андрий Мелник.

Източник: Der Tagesspiegel

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com