Анализ на Зеленски: Дори войната да приключи - Русия пак ще ни атакува щом се възстанови

6233
Анализ на Зеленски: Дори войната да приключи - Русия пак ще ни атакува щом се възстанови
Снимка: Getty Images

На 30 ноември Володимир Зеленски даде интервю за вестник Nihon Keizai и други издания в президентската резиденция в Киев. На фона на безизходицата на фронта някои представители на САЩ, европейски и други страни призоваха украинския президент да спре военните действия, но той отново даде да се разбере, че няма да се съгласи на преговори.

Зеленски подчерта позицията на страната си относно прекратяването на огъня с Русия. Предпоставка за това е изтеглянето на вражеските войски от цялата територия на Украйна. Той също така изрази надежда за сътрудничество с Япония в създаването на система за противоракетна отбрана, което днес е важна задача за Киев.

Коментирайки ситуацията на бойното поле, Зеленски отбеляза, че за украинските въоръжени сили е много трудно да завземат обратно територии, които вече са под контрола на руската армия. Той призна, че Украйна води трудна борба, тъй като е изправена пред много проблеми: в допълнение към недостига на оръжие, украинските въоръжени сили са обект на атаки от въздуха, защото „руснаците напълно контролират небето“. Още: Още помощ за Украйна, но и мисли за мир - мнението на президента на Чехия

Ръководителят на Украйна също така отбеляза, че войната между Израел и Хамас е отклонила вниманието на световната общност към близкоизточния конфликт. Той изрази опасения, че така подкрепата за Киев от неговите съюзници ще отслабне. 

Условията за мир и нова война

Зеленски също подчерта: „В бъдеще мирът и сигурността ще бъдат постигнати само ако руските войски вече не присъстват на наша територия.“

Той повтори, че целта му е да „върне“ цялата украинска територия: „Ние никога няма да признаем, че нашата територия е била отстъпена на Русия“.

Като причина за отказа на примирието Зеленски посочи нарушението от страна на Русия на редица споразумения за прекратяване на огъня, подписани с Украйна, включително споразуменията от Минск през 2015 г. Още: Електронната война: Руска "стена" спира украинските дронове

Той заключи, че дори и да бъде договорено прекратяване на огъня, Москва отново ще започне военни действия в неговата страна веднага щом си възвърне военната мощ.

Като алтернатива на преговорите Зеленски припомни третата международна конференция за Украйна, която се проведе в Малта в края на октомври. Тогава повече от 60 държави се събраха, за да обсъдят украинския мирен план. Русия обаче не участва и не е ясно дали е възможно изтегляне на нейните войски. Още: Западното лицемерие: Украйна не трябва да губи, Русия не трябва да печели

Той каза, че скоро ще проведе разговори на високо ниво относно украинската криза, за да разшири подкрепата за неговия мирен план, който призовава за пълно изтегляне на руските войски от украинска територия.

Относно отношенията между Украйна и Япония Зеленски изрази надежда пред Nihon Keizai за сътрудничество в областта на цифровизацията, енергетиката и инфраструктурата. В същото време той отбеляза, че противовъздушната отбрана срещу ракетни атаки и удари с дронове е неотложен проблем за Киев. 

"Обсъдихме с японската страна въпроса за ПВО. Необходимо е да се разглежда сътрудничеството с поглед към бъдещето", подчерта украинският президент.

Що се отнася до Китай, Зеленски го призова да участва по-активно в мирния процес по отношение на Украйна. Той също така поиска да не се оказва никаква военна помощ на Русия и да не й се предават технологии или смъртоносни оръжия. Още: За да не са само китайски: Ирански автомобили атакуват пазара в Русия

Президентът на Украйна изрази дълбока загриженост, че Северна Корея напоследък увеличи военната си подкрепа за Русия. „Знам, че се говори за доставка на около милион артилерийски снаряда. Това е изключително голямо количество“, подчерта той.

Автор: Хироюки Акита 

Превод: Ганчо Каменарски  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари