Без рождения ден на Путин в Русия: "Няма пари, няма защо да личи, че президентът е за пенсия"

7223
Без рождения ден на Путин в Русия: "Няма пари, няма защо да личи, че президентът е за пенсия"
Снимка: Kremlin.ru

Владимир Путин е спрял да се консултира с министрите си и не ги информира за собствените си планове. Това съобщава рускоезичната независима медия „Медуза“, позовавайки се на анонимни източници, близки до Кремъл и до правителството в Москва.

Според информацията руският президент взема сам всички ключови решения след кратко обсъждане с ръководството на специалните служби и правоприлагащите органи.

За да не воюват за Путин: Двама руснаци преплуваха 80 км с лодка

Двама руски граждани бяха задържани от американските власти в Аляска, след като влезли незаконно в страната с малка лодка. Те са пътува...

Изданието публикува специален материал за 70-годишния юбилей на Путин на 7 октомври, като констатира, че той е на власт вече в продължение на почти една трета от живота си и няма намерение да я предаде. Кореспондентът на „Медуза“ Андрей Перцев прави и разбор на това как „подчинените на Путин се отнасят с шефа си“.

На 4 октомври Рамзан Кадиров обяви, че ръководената от него Чеченска република ще отбележи по специален начин 70-годишнината на руския лидер. На този празник в Чечения са планирани конни надбягвания, откриване на олимпийски тренировъчен център по джудо, носещ името на Путин, разходка с мотор и велосипед, шампионат и Купа на Русия по пистови състезания, представяне на проект за изграждане на нов правителствен комплекс.

Ето какво пише Кадиров за предстоящата годишнина: „Всички народи на Русия са много щастливи, че имат президент. Владимир Владимирович е патриот номер едно в нашата страна. И в тези думи няма никакво преувеличение. Така, както Владимир Путин се тревожи за нашата Родина, никой не се тревожи. На последната реч по време на подписването на споразуменията за присъединяване към Русия на ЛНР, ДНР, Херсонска и Запорожка област цялата реч на президента буквално беше пропита от любов, чувства и гордост за Отечеството“, припомня той анексията след фалшивите референдуми.

В повечето други руски региони празникът ще бъде отбелязан много по-скромно. Източник, близък до Администрацията на президента на Руската федерация, както и трима души в ръководствата на три региона, заявиха пред "Медуза", че няма указания от Кремъл как да бъде отбелязан 70-ият рожден ден на президента. Съответно - не се планират мащабни мероприятия.

"Сега не е времето за празници. Управляващите дори обмислят да намалят разходите за новогодишните празници - сега никой няма излишни пари", казва източник, близък до Кремъл.

"Къде е Путин?": Украинският военен министър пита руските военни защо се крие президентът им

"Къде е Владимир Путин?", попита риторично украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от в. "Украинская правда". Ръко...

Според друг - от ръководството на един от субектите в състава на Руската федерация - това решение е "разумна идея": "Защо да подчертаваме, че нашият президент отдавна е за пенсия?".

Източник, близък до правителството, казва, че от години висшите служители изпитват страх от Путин, но не и уважение. "От няколко години насам няма уважение“, заявява той.

Според хора, близки до Кремъл, отношението към президента рязко се е влошило след повишаването на пенсионната възраст през 2018 г., което според проучванията на общественото мнение не е било подкрепено от мнозинството руснаци. „Формално кабинетът на министрите беше обновен през 2020 г., когато Михаил Мишустин стана премиер вместо Дмитрий Медведев, но много служители на средно ниво работят в правителството от дълги години и си спомнят, че последиците от пенсионната реформа, договорена и одобрена от Путин, бяха прехвърлени на правителството от Кремъл. В крайна сметка именно правителството беше обвинено за общия спад в рейтинга на властите. "Хората (б.а. - в правителството) все още се стряскат от думата "рейтинги", казва един от събеседниците на „Медуза“.

През следващите години ситуацията само се влошава. Според източниците Путин постепенно е престанал да предупреждава министрите за това какво точно планира да направи в близко или по-далечно бъдеще. "До неотдавна вицепремиерите и министрите работеха за президента. Той им показваше сценариите, които смяташе за вероятни, и ги питаше: "А ако направите това, какви последствия можете да очаквате? И ако е така, какво ще се случи по-нататък?". Сега това не е така", коментира събеседник, близък до правителството.

Според него след началото на пандемията Путин, който много се страхува за здравето си, окончателно е отказал да се консултира с правителството и е започнал сам да взема всички ключови решения след съвсем кратко обсъждане с "вътрешния кръг". Смята се, че през последните години този кръг включва предимно ръководството на специалните служби и правоохранителните органи.

Москва полудя: Зеленски предупреди Путин, че няма да си опази живота при ядрен удар (ВИДЕО)

Въпросът с евентуален руски ядрен удар, който да предизвика дори световна ядрена война, продължава да става все по-горещ публично. Изк...

По високите етажи на властта е нараснало недоволство от това, че след началото на пандемията Путин засилил рязко мерките за подкрепа като неработни дни със заплащане и подкрепа за многодетните семейства. Той го направил "неочаквано, отваряйки душата си". "И тогава започва трескаво търсене на пари за изпълнение - откъде да ги вземем", казва един от високопоставените служители.

Според разказа му – преди няколко години Путин действал по съвсем противоположен начин. Първо изслушвал всички предложения от отделните министерства, а после избирал най-оптималните. Министрите все пак не смеели да спорят с него – дори при „най-неочакваните“ му решения. Правели го от страх. „Когато Улюкаев беше арестуван, на всички им стана ясно“, заявява източникът, припомняйки 8-годишната присъда за подкуп срещу бившия министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев през 2017 г. Улюкаев беше обвинен от шефа на "Роснефт" Игор Сечин, близък до Путин, но твърдеше, че е бил натопен.

Източници, близки до правителството, допълват, че същият този страх, както и нежеланието на Путин да чуе от подчинените си реалните проблеми, кара много служители сериозно да разкрасяват действителността в докладите си до президента. Например - те не докладват за реалните последици от западните санкции за икономиката.

Всички тези проблеми се задълбочават след началото на агресивната война на Путин в Украйна. Мнозина по високите властови етажи в Москва нямат никаква представа до последния момент, че е настъпила пълномащабна инвазия.

Според източниците на „Медуза“ след 24 февруари президентът е загубил интерес към "мирните дела", а неговият "вътрешен кръг" е станал още по-тесен. Сега само членовете на Съвета за сигурност могат да влияят на решенията на Путин - поне частично. "Вероятно почти не са останали хора, доволни от Путин. Бизнесът и много членове на правителството са недоволни, че президентът започна войната, без да се замисли за мащаба на санкциите. "Ястребите" не са доволни от темпото на провеждане на "специалната операция". Те смятат, че могат да действат по-решително", казва източник, близък до Кремъл, още през май 2022 г.

Руският патриарх призова за двудневни молитви в чест на Путин

Главата на руската православна църква - патриарх Кирил, призова за двудневни молитви за здравето на президента на страната Владимир Пут...

Месеци по-късно настроенията не са се променили особено. В същото време, с нарастването на неуспехите на Русия на фронта, позицията на Путин се измества към т.нар. „лагер на войната" - т.е. високопоставените поддръжници на по-нататъшната ескалация, а настроенията на представителите на "лагера на мира" стават още по-песимистични.

Събеседникът на „Медуза“, близък до правителството, уточнява, че работата на Министерския съвет се е увеличила още повече: "Мобилизация е обявена, но, разбира се, в бюджета не са предвидени пари за нея“. В Кремъл разбират, че принудителното призоваване на стотици хиляди руснаци на война веднага е ударило негативно по рейтинга на президента. Дори според отворените данни той е спаднал с 6%. "И ни питат - защо падна и как да го увеличим?", казва източникът, близък до кабинета.

Политически стратег, който си сътрудничи с президентската администрация и ръководствата на няколко руски региона едновременно, потвърждава тази информация. Според него преди началото на мобилизацията властите не са регистрирали забележими протестни настроения в регионите. "Но сега ситуацията е съвсем различна. Русия преди началото на мобилизацията и Русия след това са две различни страни“, казва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари