Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

8853
Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна
Снимка: Getty Images

Докато издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин полага клетва за още шест години като президент, инвазията се превърна в част от ежедневието на много руснаци, обърквайки очакванията, че натискът на международните санкции и задълбочаващата се изолация в крайна сметка ще ги обърнат срещу него, пише Bloomberg.

Кремъл използва най-големия конфликт в Европа след Втората световна война, за да прекрои Русия, комбинирайки яростен национализъм, включващ мощна смесица от съветска епоха и имперска носталгия със засилващи се репресии срещу несъгласието. В резултат на това Путин е изправен пред слаб вътрешен натиск да прекрати сраженията въпреки огромните военни жертви, което представлява предизвикателство за американските и европейските съюзници на Украйна, тъй като те се стремят да увеличат разходите за Русия за продължаване на войната, която се води вече трета година. Това е в рязък контраст с първите месеци след нахлуването през февруари 2022 г., когато много руснаци реагираха с гняв, депресия и шок, според Анна Кулешова, социолог от Social Foresight Group, която напусна Русия, когато войната започна и сега живее в Люксембург. „Когато няма изход от ситуация с достойнство, няма начин да си тръгнеш и има нужда да печелиш пари и да отглеждаш деца, тогава е по-лесно да приемеш нова реалност, отколкото безкрайно да й се съпротивляваш“, казва Кулешова.

Снимка: Държавна служба за извънредни ситуации на Украйна

Още: Путин се отказва от злато за военната си машина: Русия сменя страната във войната в Судан

Обществото, което се е примирило с войната

Войната е проникнала във всяко ниво на руското общество. В много училища децата изпращат подаръци и писма на войниците на първа линия и трябва да посещават специални уроци, където учителите повтарят посланието на Кремъл, че страната е във война със Запада в Украйна и е действала, за да се защити, а всъщност извършиа непровокираната инвазия. Телевизионните и радиопредаваниятса често са изпълнени с военни теми, представяйки воюващите в Украйна като наследници на поколението, което победи инвазията на нацистка Германия във „Великата отечествена война“, игнорирайки факта, че този път Русия е агресорът. Кампаниите за набиране на армия предлагат доходоносни бонуси и заплати за тези, които ще „бъдат мъже“ и се присъединят като войници на договор.

41-годишният Платон Маматов подписва договор през април да се върне в Украйна, след като прекарва шест месеца на фронта миналата година. Той казва, че хората в родния му град Екатеринбург често се обръщат към него, за да предложат помощ и подкрепа, когато го видят в униформа. Въпреки че не всички подкрепят инвазията, има „консолидация (обединяване) на обществото“ зад армията, казва той. „Всички разбраха, че това е война и че засяга всички. Граничните територии се обстрелват ежедневно, фабрики горят в Русия, летят дронове, погребения и хора с увреждания се връщат от фронта.“

Путин декларира намерението си да формира нов политически и бизнес елит от онези, „които са доказали своята лоялност към Русия“ във войната малко преди да спечели пети мандат с рекордните 87% на президентските избори през март. Кремъл представи предопределените избори, в които той не се сблъска с истинска конкуренция, като доказателство, че обществеността напълно подкрепя сблъсъка на Путин със Запада.

Още: Борба за кокала: Новото правителство на Путин

Санкциите не сриват икономиката на страната

Санкциите не успяха „да създадат достатъчно икономически дискомфорт на лично ниво, да изложат на руснаците връзката между войните, които започват, и ерозията на собственото им благосъстояние“, казва Мария Снеговая, старши сътрудник в Програмата за Европа, Русия и Евразия в Базиран във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания. Въздействието върху жизнения стандарт на руснаците е „твърде малко, за да промени радикално общественото настроение“, казва тя. Наистина, докато Русия се приспособяваше към безпрецедентните санкции, които не успяха да сринат икономиката й, много руснаци откриха финансова полза от войната. Задълбочаващият се недостиг на работна ръка, изострен от търсенето на новобранци от армията, допринесе за нарастващия натиск върху заплатите, тъй като предприятията повишават заплатите, за да задържат персонала или да запълнят свободните места. Военната икономика на Русия засега се разраства силно, тъй като правителството налива пари в отбранителната индустрия и се стреми да предпази местния бизнес от въздействието на санкциите. Кремъл продължава да прибира приходи от продажби на петрол и газ, като се ориентира към страни като Индия и Китай, след като Европа отбягва руската енергия.

Снимка: iStock

Каква е ситуацията?

„Индикаторите за обществените настроения относно социално-икономическата ситуация са на нивото от 2008 г., пикът на стабилността на Путин“, казва Денис Волков, директор на независимия социологичен център Левада Център, имайки предвид енергийния потребителски бум по време на първите два мандата на Путин. „Държавата харчи огромни средства, за да създаде усещането, че всичко е наред, че живеем както обикновено. Все пак Русия използва резервите в националния си фонд за благосъстояние, за да подкрепи растящите държавни разходи, докато инфлацията е почти два пъти по-висока от целта на централната банка от 4%. Банката на Русия повиши основния лихвен процент до 16%, а правителството наложи капиталов контрол, за да облекчи натиска върху рублата.

Проучванията показват, че обществената подкрепа за Путин остава висока, като 87% одобряват неговото лидерство и 76% подкрепят руската армия в Украйна в проучване от март, според Волков. Докато заповедта на Путин от септември 2022 г. за мобилизиране на 300 000 души от резервите беше „мощен шок“, който предизвика най-рязкото нарастване на общественото безпокойство за 30 години избори, настроенията се оправиха, когато властите дадоха да се разбере, че няма да има повторение, казва той.

Още: Санкции на САЩ срещу Русия: Наказани са още китайски и европейски компании

Критикуването на войната - престъпление?

Началото на войната и мобилизацията предизвикаха изселването на стотици хиляди руснаци. Това създаде „усещането, че всички тези „умни“ хора най-накрая са си тръгнали и „истински мъже“, като например квалифицирани работници във фабрики, могат да получат възможности и напредък, казва Кулешова, социолог. Разбира се, най-суровите репресии на Кремъл в продължение на десетилетия срещу дори лека критика принудиха руснаците, които се противопоставят на войната, да замълчат.

Държавата е извършила високопоставени задържания на активисти за права, журналисти и драматурзи и е вкарала в затвора обикновени хора за публикации в социалните медии съгласно закон за „фалшиви новини“, който прави престъпление критикуването на войната. Войната възроди навика от съветската епоха хората да издават съседи, учители и колеги за предполагаема липса на патриотизъм, като пишат доноси до властите, настоявайки за наказателни разследвания. Параноята се разпространява дори сред руския елит. Много хора се страхуват да не бъдат обвинени в нелоялност и съдебно преследване, ако кажат нещо за войната и последиците от нея, според двама души, близки до властите. Данни от Върховния съд на Русия показват, че 39 души са били осъдени за държавна измяна през 2023 г., най-високият брой от девет години, докато други 730 са признати за виновни в тероризъм, обвинение, чието определение е разширено, за да обхване опозиционни продемократични групи като мрежата на покойния Алексей Навални на активисти. Броят на хората, заклеймени като „чуждестранни агенти“ от Министерството на правосъдието, нарасна от началото на инвазията, излагайки ги на заплахата от съдебно преследване.

Снимка: Getty Images

Без желание за протести

Репресиите оказаха смразяващ ефект върху желанието на руснаците да протестират. Върховният съд в Русия получи само 2000 жалби през 2023 г., протестиращи срещу официалните забрани на митинги и масови събрания, което е спад от 22 000 предходната година и 19 000 през 2021 г. Смъртта на Навални в арктически затвор през февруари подчерта чувството за безнадеждност. Докато хиляди се противопоставиха на Кремъл, за да отдадат последната си почит на погребението му в Москва, нямаше импулс за по-нататъшни протести срещу Путин и войната.

Подкрепата сред обикновените руснаци за мирни преговори има тенденция да нараства само когато армията претърпи обрат в битката в Украйна, казва Снеговая от Центъра за стратегически и международни изследвания. Дори когато подкрепят преговорите, мнозина настояват да запазят териториите, които руските войски сега окупират в Украйна и които Путин е обявил „завинаги“ за част от Русия. Маматов, бивш политически стратег, казва, че събира пари от руснаци чрез канал в Telegram, за да купува артикули като дронове, бронежилетки и лекарства за фронтовите войски. Даренията нарастват всеки месец, казва той, защото хората разбират, че това е „нашата обща война“, пише Bloomberg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: САЩ не са подготвени за война с дронове като в Украйна

Стар враг на Путин прогнозира какво ги чака Украйна и Европа (ВИДЕО)

Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област

НАТО без САЩ: Възможно ли е?

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари