Challenger 3: Защо това е най-чаканият танк на Острова? (ВИДЕО)

8554
Challenger 3: Защо това е най-чаканият танк на Острова? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Британската армия е изправена пред значителни предизвикателства с намаляващия си ресурс, пише The National Interest. Нейните Сухопътни сили са на историческо дъно, разчитайки на остарелите танкове Challenger 2.

Обединеното кралство планира да замени тези танкове за нов основен боен танк (MBT) Challenger 3, разработен от консорциума Rheinmetall BAE Systems Land. Танкът може да бъде похвален за подобрения в огневата мощ, бронята, мобилността и технологиите. Той ще разполага с ново 120 мм гладкоцевно оръдие, усъвършенствана модулна броня и подобрена мобилност с модерен двигател. В допълнение Challenger 3 включва подобрена електроника и сензори за по-добра осведоменост за ситуацията.

Британската армия е в тежко положение: намаляваща мощ и е все по-неспособна да изпълнява задължения си, с флот изразходващ ограничените си средства за два масивни самолетоносача, които изглежда не може да си позволи да поддържа в дългосрочен план. Междувременно британските сухопътни сили вероятно са на най-ниското си ниво от всеки един момент в историята на британската армия. Още: Forbes: Танкът Challenger 2 не е подходящ за войната в Украйна, ето защо (ВИДЕО)

В продължение на много години Министерството на отбраната (MOD) искаше да подобри своите танкови сили. Разчиташе се на танковете Challenger 2, но те бяха готови да бъдат бракувани. Четиринадесет танка Challenger 2 бяха изпратени в Украйна, за да помогнат във войната на Киев срещу Русия.

Дори ако Лондон не се съгласи да даде по-значителен брой от тези танкове на Украйна, Challenger 2 ще бъдат пенсионирани и Великобритания ще има нужда от нов основен боен танк (MBT). Още: Западни оръжия в Украйна и как се представят: Британският танк Challenger 2 и шведската гаубица Archer (ВИДЕО)

Challenger 3 ще бъде страхотен

Очаква се танкът Challenger 3 да влезе в експлоатация в средата на 2020-те години и да замени сегашния танк Challenger 2, който е в експлоатация от края на 90-те години.

Едно от ключовите подобрения на Challenger 3 е замяната на сегашното 120-милиметрово нарезно оръдие с ново 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, което ще позволи на танка да стреля с по-широк набор от видове боеприпаси и да поразява цели на по-големи разстояния. Ресурсът на неговото оръдие са 1500 изстрела, който е 3 пъти по-голям, отколкото на предшественика му Challenger 2.

По отношение на защитата Challenger 3 ще разполага с нова модулна система за броня, която е по-усъвършенствана от тази на неговия предшественик. Освен това има подобрена защита срещу мини и импровизирани взривни устройства, както и подобрена защита срещу противотанкови управляеми ракети. Трябва да се отбележи, че Challenger 3 надгражда вече по-добра форма на танкова броня. Още: ВИДЕО за украинската контраофанзива: Танкове Challenger газят "драконови зъби", показно как се минава минно поле

За сравнение неговият предшественик Challenger 2 беше един от най-добре защитените танкове в света, до голяма степен благодарение на своята композитна броня „Dorchester“.

Challenger 3 се задвижва от нов двигател, който осигурява повишена мобилност и пъргавина на бойното поле. Освен това разполага с усъвършенствана електроника и сензори, включително цифрова система за управление на огъня, термовизионни камери и усъвършенствани комуникационни системи, които осигуряват на екипажа подобрена ситуационна осведоменост и способности за насочване.

Challenger 3: Навреме и с осигурен бюджет

Според Defence Journal, „програмата за бойни танкове Challenger 3 постигна забележително постижение, като изпревари графика и е в рамките на бюджета.“ Още: Великобритания дари 14 танка Challenger 2 на Украйна

Програмата за Challenger 3 на стойност близо 1 милиард долара започна през 2021 г. с цел да бъдат доставени 148 единици в рамките на десетилетието. Challenger 3 може да революционизира британските танкови сили и, ако докладът на Министерството на отбраната от миналата година е точен и танковата програма остане в рамките на бюджета и по график, това може да е една от малкото британски военни програми, които няма да се борят за оцеляване.

Challenger 3 е проектиран да бъде изключително способен и многофункционален основен боен танк, който да осигури на британската армия авангардна бронирана бойна машина за години напред. Неговата комбинация от огнева мощ, защита, мобилност и напреднала технология го правят страхотен актив на съвременното бойно поле, пише пише The National Interest.

Ако британците успеят да ги произведат навреме и те покажат планираните бойни качества, тази оръжейна платформа може да има решаващо предимство в евентуални боеве.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com