CNN: Ужасната терористична атака край Москва е удар за Владимир Путин

5662
CNN: Ужасната терористична атака край Москва е удар за Владимир Путин
Снимка: Getty Images

Само седмица откакто Владимир Путин си осигури петия президентски мандат, Русия е потопена в касапница и хаос. Ужасяващата атака срещу огромната концертна зала и търговски комплекс "Крокус Сити Хол" близо до Москва, отговорността за която бе поета от ИДИЛ, доведе до стотици невинни убити или ранени.

Още: Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Четиримата мъже, заподозрени в извършването на нападението, бяха арестувани близо до границата на Русия с Украйна, съобщиха руските власти. Путин каза, че са планирали да преминат в Украйна, но Киев отрече всякаква връзка с атаката и предупреди, че Русия може да я използва като извинение за ескалиране на инвазията си. Нещо повече – според нови данни, терористите всъщност са се отправили към Беларус, а не към Украйна.

Още: Путин и ядреното копче: Трите фактора да го натисне. Говори Велизар Шаламанов (ВИДЕО)

На фона на страховете от нови атаки, сигурността на ключови транспортни възли в Русия беше засилена. Публичните концерти и спортните събития са отложени. Това едва ли е стабилността и сигурността, за която толкова много руснаци гласуваха за президента Путин. От години силният човек на Кремъл е смятан за лидер, способен да гарантира ред в огромната страна, пише в анализ CNN.

Днес Русия изглежда несигурна

Но днес Русия изглежда по-несигурна и нестабилна, отколкото в който и да е момент от изминалите 24 години на власт на Путин. Бруталната война на Кремъл в Украйна, която вече навлезе в третата си година, струва скъпо на руснаците. Военните не публикуват данни за жертвите, но оценките на САЩ сочат, че повече от 300 000 руснаци са били убити или ранени в касапницата.

Още: САЩ не виждат "украинска следа" в смъртоносната атака в Подмосковието (ВИДЕО)

Много войници, мобилизирани миналата година, все още не са били сменени и са на фронтовата линия, което провокира възмущение от разтревожени роднини. Докато войната продължава, страховете сред много руснаци нарастват, че мобилизацията ще бъде засилена, което ще прати още повече млади мъже в ужасяващата украинска месомелачка.

Още: Ден по-късно: Путин все пак коментира кървавия терор в Москва и намеси Украйна (ВИДЕО)

Същевременно ударите с украински дронове и трансграничните нападения от базираните в Украйна руски милиции, противопоставящи се на Кремъл, продължават с бързи темпове. На украинския фронт руските сили изглежда имат военната инициатива в момента, но лошото представяне на руските командири и въоръжение в хода на войната подхранва нестабилността и вътрешното несъгласие от блогъри и военни хардлайнери, разгневени от некомпетентността на отговорните.

Още: С "Крокус сити" Путин повтори Райхстага. Сега има картбланш за усилване на войната

Бунтът миналата година на Евгений Пригожин, лидер на наемническата група Вагнер, с който той настояваше за уволнението на руското висше командване, беше шокиращо и безпрецедентно предизвикателство за властта в Кремъл. Неговата смърт в мистериозна самолетна катастрофа скоро след това още повече засили напрежението. С кончината му бе премахната завинаги всяка заплаха от Пригожин за Путин, но не може да се изключи възможността да се появят други недоволни хардлайнери.

Още: След атентата Путин подписа поредния указ в полза на престъпници

По същия начин неотдавнашната смърт на Алексей Навални, най-известният руски опозиционен лидер, накара завинаги да замълчи най-отявления критик на Кремъл през последните години. Но хилядите, които присъстваха на погребението му в Москва или които се явиха да гласуват в масовото събиране на обедните секции срещу Путин в последния ден от президентските избори, показват основа за бъдещо организирано недоволство.

Защо Русия пренебрегна предупрежденията на Запада?

Но сега фокусът е твърдо върху очевидната повторна поява в Русия на широкомащабни джихадистки терористични атаки, несвързани с войната в Украйна или вътрешното противопоставяне на Кремъл. За да влошат нещата за Кремъл, разузнаванията на САЩ и други западни правителства предупредиха за предстояща атака на територията на Русия в началото на март. Американски служители казват, че са уведомявали Москва за данните от месеци. Но по някаква причина Путин предпочете да пренебрегне това, описвайки предупрежденията като „провокация... за сплашване и дестабилизиране на нашето общество“.

Още: "Шантаж": Путин, когато беше предупреден за възможни терористични атаки (ВИДЕО)

Може би това е било просто недоверие, тъй като отношенията между САЩ и Русия са на историческо дъно. Възможно е също така информацията от САЩ да е била твърде неясна или да не е приложима. Но за лидер, който е обещал сигурност и стабилност на руснаците, тази мащабна атака на руска земя се явява поредният мощен удар срещу репутацията му.

За финал - припомняне как Путин говореше да гони до дупка "терористите", но Русия официално си сътрудничи с талибаните: Талибаните пристигнаха в Русия, за да се борят заедно срещу тероризма (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари