X
 
 

"Der Standard": Разширяването на ЕС е мъртво

Реформите не са възнаградени, независимо от близостта до мощната Европейска народна партия. Сърбия и Черна гора са в ръцете на Путин.

Сякаш коминочистачът би счупил собствената си четка и след това просто няма да има никакви инструменти, с които да изчисти саждите от камината. Никой повече няма да го пусне в къщата си, защото е станал безполезен като занаятчия. Малко преди началото на работата на новата комисия ЕС освободи ръцете си от най-важния и досега най-ефективен външнополитически инструмент: перспектива на надеждата за кандидатите за ЕС в замяна на трансформация към либерална пазарна икономика и отворено общество.

Тъй като Франция наскоро отказа започването на преговори с ЕС със страната модел на Балканите, а именно в Северна Македония, въпреки че беше обещано друго, никой в Югоизточна Европа не вярва, че каквото и да било обещание от Брюксел може да бъде взето насериозно. Разширяването е мъртво.

"Ние се грижим за себе си"

Москва: Позицията на ЕС за Северна Македония е цинична

Директорът на Федералната служба за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин заяви днес в Белград, че позицията на Европейския съюз ...

Последиците вече са видими. Сърбия, която води преговори с ЕС от 2014 г., но не направи значителни реформи през последните две години, вече промени посоката. В последното си интервю за „Der Standard“ президентът Александър Вучич заяви: „Хората тук искат да живеем по-добре и искат да въведем европейски правила, но преди всичко за тях е важен техният жизнен стандарт. Отказването на преговорите с ЕС ще доведе Сърбия до това, че ЕС ще стане още по-непопулярен и към него ще има по-малко доверие". И добави: "Ние се грижим за себе си. И имаме също добри отношения с Китай, Русия и Турция."

Търговско споразумение

Миналата седмица сръбското правителство вече сключи споразумение за свободна търговия с Евразийския съюз, въпреки че това не е съвместимо с възможно присъединяване към ЕС и Брюксел предупреди за това.

Сърбия все повече се обръща към алтернативните сили, защото ЕС се отдръпва. В Сърбия, Черна гора и босненската Република Сръбска политическото влияние на режима на Владимир Путин вече е огромно. Поради решението на Франция ЕС тласка тези правителства на Балканите още повече в обятията на авторитарния владетел в Москва. Това е просто контрапродуктивно за интересите на ЕС. Чрез кредити, отпускани от Сбербанк, Москва отдавна е стъпила с един крак в членката на ЕС Хърватия.

Пренебрежение и невежество във Франция

Захариева: Спирането на преговорите със Северна Македония е груба историческа грешка

Спирането на преговори за членство със Северна Македония ще доведе до спиране на реформите в страната и дестабилизация на региона, зато...

Със сигурност голяма част от стратегията за разширяване на ЕС би могла да бъде подобрена. Освен в Северна Македония и в по-малка степен в Албания, Брюксел не успя да направи така, че да бъдат решени ключови проблеми: непотизъм и корупция в съдебната система. Може да се твърди, че преговорите със Сърбия и Черна гора трябва да бъдат отложени. В това отношение можете да разберете опасенията от Париж.

Но още повече човек ще трябва да възнагради тази страна - а именно Северна Македония - която налага непопулярни мерки, болезнено стигна до ново име на държавата, помири се със съседите си, но също така се противопоставя на злоупотребата със служебното положение и национализъм. Но френското правителство сега унищожава усилията на Европейската комисия да продължи по този път, което е смесица от пренебрежение и невежество. И Франция по този начин косвено подкрепя настоящата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, която от години привлича привлича особено внимание с корупция, злоупотреба с власт и авторитарно управление.

Партийно-политически сметки

Сега старите корумпирани мрежи биха могли да се върнат. Националистически-консервативната ВМРО има и друго предимство: Тя е част от семейството на Европейската народна партия (ЕНП). Тази близост до мощната консервативна фракция в ЕС очевидно е ключов критерий за вземане на решения. Например, Сърбия - където близката до ЕНП Прогресивна партия е на власт – е обгрижвана от ЕНП, въпреки потъпкването от страна на правителството на свободата на медиите и демократичните и конституционни принципи. От друга страна, правителствата на Северна Македония и Албания намират по-малка чуваемост в Брюксел, защото се ръководят от прогресивни сили, т.е. те не са част от ЕНП.

Тези чисто партийно-политически сметки, които не отчитат реалната ситуация, са особено безсмислени, когато става въпрос за решението на Европейската комисия за премахване на механизма за контрол и наблюдение за България, но не и за Румъния. Румъния направи много реформи за върховенството на закона от 2007 г. и се противопостави остро на корупцията, докато България в повечето случаи изостава. Социалдемократите в Букурещ отмениха постигнатия през последните години напредък. Въпреки това румънската правова държава е много по-развита в сравнение с българската. Но българското правителство принадлежи към семейството на ЕНП, а последното румънско - не.

Румен Радев: Евроинтеграцията на Северна Македония да е по критерии, заложени и от България(ВИДЕО)

Евроинтеграцията на Северна Македония е изостанала и трябва да се осъществи по ясни критерии, които защитават българския национален инт...

Нелибералерен фланг на изток и югоизток

Също и препоръката, че Хърватия скоро може да се присъедини към Шенгенското пространство, вероятно има много повече общо с фракционна принадлежност на правителството и с това, че германците или австрийците обичат да ходят без гранични проверки на ваканция, както и с представянето на полицията на място - там човек трябва само да прочете многобройните информации за брутално насилие на хърватските служители срещу мигранти.

ЕС не само се отърва от единствения си инструмент за въздействие в непосредствена близост, но също така се е отдалечил от принципите си. Затова не бива да се изненадваме, ако нелибералният фланг в източната и югоизточната част на Европа стане все по-силен.

 

*автор: Аделхайд Вьолфл, в. „Des Standard“, превод:БГНЕС.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Дими 7 Дими преди 2 седмици Профил на трол?
  Аз мисля, че Франция е напълно права да не допуска македонците до ЕС. не може така да се унижават хора, за да станат членки на ЕС! - то им беше сменено името, то им беше променена историята, промиваха им се 100 години мозъците и този процес продължава и сега най-безочливо...Не може да се подлагат на едно такова унижение членове на ЕС, а още повече и от страна, членка на ЕС...Да не говорим за отнош виж още ›› ението на македонският държавен глава със сръбското име към македонците...Според мен, за това си поведение Гърция трябва да напусне ЕС като страна с недостатъчни културни, а и всякакви други достойнства - да си ходи при турците, значи, много ще ѝ е подходящо там : ще си правят мръсотиите от сутрин до вечер съвсем свободно, без никакви Франции, Македонии, Българии...Ще си прехвърлят бежанците като топки насам-натам и ще се радват от сърце...Не мога да си представя, че Гърция е стояла начело на православната църква! Библията казва "какъвто си от вътре, такъв си и от вън". а нашата и руската библия е по техен превод - представяте ли как са превели Библията тези гърци - както дявола чете Библията сигурно...Ето защо цялата ни христоянска история е пълна с всякакви ужаси...Лошо, лошо!...Но///македонците да са живи и здрави! Не драматизирайте, братлета - всяко зло за добро, така да се каже...Ние не сме по-добре от вас - дори сме по-зле, защото нас ни унижават нашите собствени политици, тези които се правят на политици, пък дори и на незаменими политици...Добре сме, но ще се оправим! Гледайте смело напред и не им се давайте на тези негодници...
 • Анонимен 6 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  ГОВНОЯД 5, никого не можеш да илъжеш, колкото и рубли да си взел! Не случайно и "белите цигани" /както поляците наричат рушняците/, така и черните арабски цигани, дават и мило и драго, за да живеят в Европа - най хубавото место за живеене! Какво е “Европейският съюз”? Това е най-успешният мирен проект! 60 години без война на Стария континент! Не случайно Нобеловата награда за Мир бе присъдена нему виж още ›› ! Какво е “Арабска пролет”? Изчистването на обвързаните с Москва арабски диктатори, които раздуваха цените на петрола за да клатят западните икономики! Механизмът е много добре изведен в есето на Йосиф Бродски за Ким Филби! А ти върви на Путя си Ленина, безроден червен хемороид!
 • Октомври 6.1 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Е , какво лошо има да се клатят Западните икономики ? Второ това не е съвсем вярно дори в зародиш и напротив. ФАКТ Е обаче , че ти си се загрижил за Западните икономики , не за Българската. После ес съсвем не е мирен проект / Войните в Сфрю/. Да и нямам федерално самосъзнание и съм федерално безроден. Факт.
  : 4 !
 • Октомври 5 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  САМИЯТ ес е в началото на МЪРТВОСТА. Ех /4/ , ама само миналата седмица самото ес ВИ се изплю БУКВАЛНО В лицето. На вас неговите ортодоксални ф8нове.Е надявам се скоро и ПАСТИР СТОМАНА ДА ВИ ПРИНУДИ да си плащате за СОРОСОИДНИТЕ ви безгранични престъпления.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Лайнарко 1, ако някой сере, това са руските средства за масова дезинформация, начело с тасСЕРЕ, опората на ссср, която отдавна е на боклука! А ти заминавай на Путя си Ленина!
 • Merkel : Plan9 както и FORTRAN 3 Merkel : Plan9 както и FORTRAN преди 2 седмици Профил на трол?
  тя дава компютерните модули без екранчета за развиване на разбиране на основните полагащите се командни частиси , вслучая ALGOL , FORTRAN , оттам нататък . Ето : първолак ти администрира твоят Ай-Фон , където ти намяш даже хабър .
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  мъртво е единствено СуСуУсерето, и правилно - ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА виж още ›› ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА
 • ciklop50 2.1 ciklop50 преди 2 седмици Профил на трол?
  ХА ХА ХА ХА - Мъртъв е Плювачът Циклоп, той е Главанак - тъп, озлобен и гламав ! Дядката Циклоп - психара .
  : 8 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Стандартът и Дойче сере са в един кюп !
 • тоя път не е Дойче СЕРЕ 1.1 тоя път не е Дойче СЕРЕ преди 2 седмици Профил на трол?
  А е: фон ДЕР Люхтен-Аделхайд Дойчлан Хитлер Юнген Вьолф...
  : 8 !