Експерти: Западното тежко оръжие ще помогне на Украйна само ако дойде в достатъчно количество и навреме

12301
Експерти: Западното тежко оръжие ще помогне на Украйна само ако дойде в достатъчно количество и навреме
Снимка: Getty Images

За първи път Вашингтон сериозно се зае да снабди Украйна с модерни реактивни системи за залпов огън. Германският канцлерът Шолц обеща да изпрати там противовъздушни системи. Така в досегашната политика на Запада се очертава повратна точка, способна да промени ситуацията, но само при две условия.

Неотдавнашните руски успехи в Донбас, включително частичното превземане на Северодонецк, което доведе до ожесточени боеве в продължение на няколко седмици, накараха Вашингтон и Берлин да преосмислят ситуацията. Президентът на САЩ Джо Байдън в статия в New York Times каза, че Съединените щати ще доставят на Украйна модерни реактивни системи за залпов огън. Това изявление дойде, след като Киев публично се съгласи да не ги използва за обстрел на руска територия. Германският канцлер Олаф Шолц заяви по време на дебат в Бундестага, че Германия е готова да предостави на Украйна противовъздушни системи (IRIS-T) и радари за проследяване, които могат да се използват за насочване на артилерийски огън към конкретни цели.

И двете изявления представляват ясно отклонение от първоначалните политики на двете правителства и показват как разбирането на Запада за границите на приемливи трансфери на оръжие се е променило от началото на войната. Според експерти, новите оръжейни системи могат да доведат до значителна промяна на ситуацията в Източна Украйна и да променят хода на войната в полза на Киев.

Както показаха последните седмици, украинците имат много предимства: висок морал, гъвкави и умели бойни тактики, както и съвременна култура на управление на военните операции. В Донбас обаче стана ясно, че тези качества не са достатъчни, за да издържат на масирания огън на руската артилерия. Защото самата Украйна няма достатъчно артилерия, за да противодейства на постоянните обстрели.

"Въпреки че украинците превъзхождат руснаците по отношение на предоставянето на глобална помощ от чужбина, стратегия и лидерство, руснаците успяват да натрупат достатъчно огнева мощ, за да водят настъпателна стратегия на изток", казва австралийският военен стратег и пенсиониран генерал Мийк Райън.

От началото на войната Москва изглежда се е поучила от грешките на първите дни и сега използва въздушната сила по-ефективно за подкрепа на настъпателните сухопътни сили. Въпреки това, новите оръжейни системи, обещани от САЩ и Германия, биха могли да помогнат на Украйна да компенсира липсата на артилерия и надмощие във въздуха.

Най-мощната и опасна артилерия в света - топ 5 на самоходните гаубици (ВИДЕО)

Ролята на артилерията в бойните действия в Украйна става все по-силна и военните, особено западните, признават нейното значение на бойн...

САЩ ще доставят реактивни системи за залпов огън M142 HIMARS, не с ракети с голям обсег, способни да поразяват цели на разстояние от 300 километра, а със стандартни боеприпаси, чийто официален обсег е 70 километра. Но дори и това е много повече от 30-те километра, по които стрелят вече доставените от американците гаубици М777.

Марк Хертлинг, бивш главнокомандващ на американските войски в Европа, смята, че системите HIMARS са оръжия, които са идеално пригодени за нуждите на Украйна: "Тези системи са мобилни, не изискват дълга подготовка на екипите и специална поддръжка. Те са лесни за поддържане в състояние на бойна готовност".

Американските реактивни системи за залпов огън превъзхождат руските преди всичко по точност на стрелба и насочване към целта. Според италианския военен експерт Томас Тайнер, руските реактивни системи за залпов огън BM-27 "Ураган" и BM-30 "Смерч" са оборудвани само с оптични системи за насочване, докато американската система е оборудвана с компютърно програмирано GPS насочване. Според него, 50 процента от руските ракети ще паднат в радиус от 170 метра около набелязаната цел, другата половина ще избухнат извън тази зона. Но с американската система половината от ракетите ще поразят зона с радиус от 5 метра около предвидената цел. Освен това, американски системи за залпов огън изискват по-малко време за презареждане от руските системи. За един час руската система може да изстреля само един залп, докато американската - пет или шест.

Германска противовъздушна система ще защитава американските оръжия

Ако се вгледате в различни сектори на фронта – от Херсонска област през Донбас до Харков, става ясно, че обхватът, по-доброто насочване и точността на новите американски оръжия могат значително да променят ситуацията. С помощта на тези западни оръжия Украйна ще може да стреля по руските снабдителни линии и командни пунктове.

Русия отговори на ракетите от САЩ за Украйна с ядрени учения

Руското министерство на отбраната обяви началото на военни учения на своите т. нар. стратегически ракетни сили – ракетно-ядрените...

Освен това действителният обхват на системата HIMARS, според Тайнер, е значително по-голям от посочения в официалните данни. "Системите M142 определено ще променят динамиката на тази война. Всяка руска атака ще бъде отблъсната, всеки руски пункт за снабдяване ще бъде унищожен. Освен това знаем от опит, че руснаците не се движат на повече от 80-90 километра от своите точки за доставка", смята експертът.

Операторите на модерната германска противовъздушна система Iris-T SLM, която Берлин обещава да достави, не си поставят като основна задача да защитават големите украински градове от руски удари. Както отбеляза канцлерът Шолц, те ще защитават новите американски реактивни системи за залпов огън (MLRS) и други украински огневи системи. Това е жизненоважно, защото руските военни с всички средства ще се опитат да унищожат новите американски оръжейни системи, които биха могли да променят хода на войната.

Решаващият въпрос е: кога и колко такива системи ще доставят Германия и САЩ? HIMARS е сравнително лека система, тя може да се транспортира с транспортни самолети на американската армия и следователно нейното бойно използване в Украйна може да започне скоро. Германската противовъздушна система Iris-T SLM също може да бъде доставена за кратко време, ако партидата, подготвена за Египет, може да бъде пренасочена към Украйна.

Въпреки това Германия действа толкова бавно и колебливо през последните седмици, че скептицизмът относно бързото доставяне на системите, обещани от Берлин, е напълно уместен. Дори германският външен министър Аналена Бербок вече призна, че германското ПВО може да се забави с месеци.

Освен това Украйна трябва да получи известно количество нови оръжия, за да промени ситуацията в източната част на страната в своя полза. Според британския военен експерт Никълъс Дръмъндс 48 реактивни системи за залпов огън HIMARS с 4000-5000 ракети са достатъчни за украинците, за да нанесат решителен контраудар на руснаците и напълно да изчистят страната си от тях. Само че от САЩ са одобрени само 4!

Русия хвърля всичко в Луганска област, САЩ може да достави на Украйна искани от Киев ракети

Руснаците са атакували повече от 40 населени места в стремежа си да превземат стратегическите за Донбас градове Северодонецк и Лисичанс...

Също така не е ясно колко радари Германия възнамерява да достави за откриване на позиции на вражеската руска артилерия. Ако броят им е толкова малък, колкото в случая са декларираните, но все още недоставени гаубици PzH 2000 - Германия иска да прехвърли само 7 броя на Украйна - тогава няма да има значителни промени в хода на военните действия през следващите седмици и месеци.

Съвременните западни оръжейни системи, които САЩ и Германия искат да доставят, биха могли да променят хода на тази война, ако правителствата на тези страни действат решително по отношение на времето за доставка и броя на оръжията.

ОЩЕ: И Великобритания дава ракети на Украйна, оплаквания от сепаратисти към Путин, без руснаци в ЕП

Автор: Клеменс Вергин, Die Welt

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари