X
 
 

Германия е на прага на тежки трусове

2759 5
Германия е на прага на тежки трусове
Снимка: iStock/Guliver
И двете големи партии в Германия излъчват безпомощност. Липсват им кадрови потенциал и програми, с които да отговорят на най-парещите въпроси на обществото. Германия я очакват политически трусове, твърди Инес Пол в анализ за Deutsche Welle.

В политическа Германия резултатите от европейските избори предизвикаха истинско земетресение, чийто помитащ ефект се прояви и тези дни. Оставката на Андреа Налес като председателка на ГСДП не е просто някакъв вътрешнопартиен проблем на социалдемократите – тя е нещо много повече, защото символизира в еднаква степен състоянието както на ГСДП, така и на ХДС.

Нека не забравяме, че тъкмо тези две големи партии управляват Германия от основаването на ФРГ до днес, макар и в различни коалиционни формации. В момента и двете партии не разполагат с потенциала, който е необходим, за да се носи лидерска отговорност – потенциал и като програма, и като личности.

Меркел ще трябва да спасява мандата си след кризата при социалистите

Партиите в правителството на германския канцлер Ангела Меркел ще проведат кризисни преговори днес, 3 юни, след като крехката управляващ...

Политически гафове в дясното пространство

Да започнем от християндемократите. След като Ангела Меркел се оттегли от лидерския пост в ХДС, принудена от лошите резултати на провинциални избори, вътрешнопартийните борби за власт излязоха извън контрол. Новата председателка на ХДС и потенциална наследничка на Ангела Меркел засега прави твърде неубедително впечатление. В предизборната борба за европейския вот Анегрет Крамп-Каренбауер подхвана флирт с дясното крило на ХДС, но това не донесе нищо на партията ѝ. Напротив.

Още по-неприятен гаф тя допусна с критиките си по повод политическото видео на един влогър в Ютюб. Крамп-Каренбауер се опита да демонстрира твърдост, настоявайки за по-сериозен контрол в интернет, но призивът ѝ като бумеранг удари в крайна сметка самата нея. И партията ѝ, която в момента изглежда грохнала, изхабена и всичко друго, но не и готова за бъдещето.

ГСДП търси своето място

За социалдемократите ситуацията е още по-сложна. Те вече от шест години са младши партньор в широката коалиция с ХДС/ХСС и през цялото това време не успяха да предложат никаква алтернатива на умелата политика, която водеше канцлерката. ГСДП прокара идеите си за минимална работна заплата и повече помощ при отглеждането на деца, но в крайна сметка дивидентите обра Ангела Меркел. Основният проблем се състои в това, че под ръководството на Меркел ХДС окупира редица либерални позиции и с това много стесни периметъра на ГСДП. А вместо с промени в политиката си, социалдемократите отговарят с вътрешнопартийни борби и с честа смяна на ръководството.

Съюзът на Меркел призова социалдемократите да останат във властта

Двете партии, които подкрепят правителството в Германия - Християндемократическият съюз (ХДС) и Християнсоциалният съюз (ХСС) се надява...

Сега от постовете си се отказа и настоящата председателка на ГСДП. Оттук-нататък всичко изглежда възможно. В допитванията социалдемократите достигнаха такова дъно, че мнозина вече призовават да се сложи край на кошмара, наречен "широка коалиция". Независимо от цената. Но това е много опасно. Защото какво ще стане, ако още тази година се проведат предсрочни парламентарни избори? Нито социалдемократите, нито ХДС/ХСС в момента разполагат с личности, които могат да бъдат убедителни лидери.

Нито една от тези партии не разполага с предизборна платформа, която предлага отговори на парещите въпроси и грижи на гражданите. Опазването на климата е само една от тези грижи, която в момента просто изпъква по-силно от останалите.

Ролята на Германия в света

Разбира се, Германия си остава стабилна демокрация. Така че дори да се проведат предсрочни избори, пак не съществува опасността десните популисти и националисти да се доберат до правителствена власт. В тези размирни времена това е добра новина, която Германия излъчва към Европа и света.

А ролята на Германия в Европа и в света в момента е важна, така че не бива политиката ѝ да става заложник на фракционни битки и борби за власт. Затова нека и християндемократите, и социалдемократите да не избързват с решенията. В момента ни трябват не спонтанни, а правилни ходове. Важно е Германия да остане стабилна и предвидима за партньорите си в международната политика. Условие за това е днес да се работи по политическия градеж на бъдещето, а не единствено по опазването на властта.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  В статията на Дойче веле партийните проблеми на двете водещи германски партии са сииилно преувеличени. Реално нещата не стоят така.Редовно посещавам страната и имам близки приятели и роднини там. Двете партии продължават да се радват на значително одобрение и подкрепа сред германците. А Меркел определено е най-уважаваната личност в страната и пример за младите с високия си морал и кристална репута виж още ›› ция.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Рублоплатените руско-хибридни тролове редовно оплюват Ангела Меркел. Това е така откакто тя каза, че никога няма да приеме анексията на Крим. Страхотна смела и умна жена!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Меркелуца е комуниска и няма да се откажд от кокала скоро....
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Тя е източногерманка и е била комсомолка
  : 3 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Меркел никога не е била комунистка. Това е гнусна клевета и ти заслужаваш съд! В поробените от Русия източно-европейски държави всички деца бяхме принуждавани да членуваме в комсомола. Меркел стана най-влиятелната жена в света именно като дългогодишен и авторитетен лидер на ДЯСНА партия, това показва повече от ясно, че тя никога не е била комунистка.
  : 3 !
Последно в Актуално