Германски танкове за Украйна - ще стигнат ли до фронта, пита известно с руска пропаганда издание от САЩ

8400
Германски танкове за Украйна - ще стигнат ли до фронта, пита известно с руска пропаганда издание от САЩ
Снимка: Getty Images

Оръжието за Украйна, което Запада дава, продължава да се увеличава. Съединените щати и Великобритания вече поеха ангажимент за доставка на бронирани машини M2 Bradley и AMX-10 RC, но доставките на построените в Германия Leopard 2 и британския Challenger 2 представляват ново ниво на развитие - оръжие, което увеличава залозите.

14 машини за Украйна: Британският танк, който никога не е унищожаван в битка (ВИДЕО)

Това се случва, тъй като собственото въоръжение на Украйна все повече се амортизира и тъй като стотиците съветски по проект танкове в инвентара на НАТО все повече се изчерпват, макар да са доставени на украинската армия в огромни количества, пише американското издание Military Watch. Изданието е с етикет "ниска достоверност" в проверка на Media Bias/Fact Check (MBFC) и изрично е отбелязано, че нерядко удобни за руската пропаганда тези намират почва в негови материали. Освен това, Military Watch Magazine не дава достъп до това чия точно собственост е - проверка на Actualno.com на регистрацията на домейна на списанието показа, че тази информация е скрита, но плащането на домейна става от Аризона. Няма обаче законово задължение на самия сайт да има подробности за собствеността му.

Докато НАТО имаше ограничен успех в стремежа си да придобие и прати на Украйна съветски танкове от незападни източници, като само от Мароко се очакваше да направи значителни доставки на собствените си Т-72, Алиансът прибягна до изпращане на по-стари машини, включително словенски Т-54/55, които за първи път влязоха в експлоатация през 1950 г.

Полша, Великобритания и Испания разполагат с резервни танкове Leopard 2 или Challenger 2, но Полша наскоро подписа договори за нови машини, включително 250 американски танка M1A2 Abrams и няколкостотин южнокорейски K2s. Испания разполага с няколко дузини Leopard 2A4 на склад, като се очаква Великобритания да "пенсионира" много от своите Challengers 2s в близко бъдеще, тъй като е предоставено финансиране само за модернизиране на 148 от тях до стандарта Challenger 3. Много Challenger 2 вече са оставени в склад.

И двата класа танкове с 65-70 тона маса са доста по-тежки от тези, с които Украйна разполага в момента, и ще изискват значително повече гориво и поддръжка, както и нови видове 120-милиметрови боеприпаси, с които страната в момента не разполага в голямо количество. Тежестта на западните модели ги прави по-неподходящи за тесни пътища или в градовете, а липсата на автоматични зареждащи устройства означава, че ще изискват 33% повече екипаж от съветските танкове. Въпреки това, доставките на резервни части, боеприпаси и подобрения вероятно ще бъдат по-малки от тези, необходими за танковете от съветски тип, които Украйна в момента не произвежда.

Масово очакване: САЩ ще накарат Шолц да даде най-добрите германски танкове на Украйна

Запада достави на Украйна голямо разнообразие от оръжия, които се считат за твърде провокативни. Изглежда танковете са следващите - таз...

На 11 януари полският президент Анджей Дуда заяви, че в Украйна ще бъде прехвърлена рота Leopard 2 - общо 14 машини. Не се очаква те да бъдат разположени близо до фронтовите линии, а вместо това ще бъдат доставени, за да се запознаят украинските сили с тях и да улеснят по-плавния преход към този клас танкове в бъдеще. В момента Полша има над 240 Leopard 2 в експлоатация, като се очаква придобиването на K2 да позволи постепенното им извеждане от употреба. Това кара Military Watch да говори как едва ли западните танкове биха стигнали до фронта, като дава примери, че турците не били доволни от Leopard 2 в Сирия, а Ирак недоволствал от M1 Abrams при употреба срещу "Ислямска държава". Само че точно с M1 Abrams САЩ реализира "Пустинна буря" в началото на 90-те години на XX век в Ирак и то със светкавично бърз успех.

В петък, 20 януари, се очаква поредна среща в т.нар. формат "Рамщайн", кръстен на едноименната американска военна база в Германия, се очаква решение за доставката на Leopard 2 на Украйна. Към момента е видимо, че Германия не иска да прати машини първа, а някой друг да го стори преди това.

ОЩЕ: Танкове "Леопард" за Украйна - призив на Фон дер Лайен пред НАТО

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com