Глас от Острова: Изпращането на системите Patriot на Украйна крие рискове

10418
Глас от Острова: Изпращането на системите Patriot на Украйна крие рискове
Снимка: Getty Images/Guliver

Експерт от британския мозъчен тръст RUSI съветва американците да доставят на Киев ракети за противовъздушна отбрана Patriot, но да го правят избирателно, съобщава The Guardian. Предоставяйки на Украйна критични отбранителни системи срещу Русия, Западът рискува да отслаби позицията си на „възпиране на страха“ спрямо Китай. 

Администрацията на Байдън издигна подкрепата си за Украйна на следващото ниво, като обяви готовността си да изпрати системи за противовъздушна и противоракетна отбрана Patriot, за да помогне на украинците във войната срещу Русия. Системата, която включва мощни ракети-прехващачи, вероятно ще се окаже много ефективна и ще отбележи значителна стъпка напред.

Но изпращането на тези системи ще създаде дългосрочни проблеми за НАТО.

По-рано Джо Байдън изключи изпращането на комплекси Patriot в Украйна. Промяната в политиката изглежда е настъпила, когато Русия започна активно да унищожава енергийната инфраструктура на Украйна, оставяйки голяма част от страната без електричество. В момента Русия се стреми да се сдобие с ирански балистични ракети, за да попълни своите очевидно намаляващи запаси и това, съчетано с продължаващото вътрешно производство на руски ракети в страната, означава, че тези атаки могат да продължат дълго време. Защитата на Украйна от ракетни удари сега е приоритет на САЩ. Човещината е на първо място. Още: Американски експерт: Обучението на украинските военни да работят с Patriot ще отнеме месеци

Но си струва да се има предвид фактът, че Patriot е една от най-мощните системи за противовъздушна и противоракетна отбрана в света. През последните 5 години Саудитска Арабия е свалила стотици проектирани от Иран ракети, изстреляни от хусите, използвайки тази система. В допълнение към защитата на украинската инфраструктура, осигуряването на такава противовъздушна отбрана със среден обсег може също така да освободи някои от способностите на украинските ракетни системи С-300 чрез разширяване на наличното въздушно прикритие над фронтовите линии. Вече няма да има нужда да се разсейвате със защитата на граждански обекти. 

Важно е да се отбележи, че системата няма да осигури незабавна защита, така че руските удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна вероятно ще продължат в краткосрочен план. Patriot е сложна система както за работа, така и за поддръжка. Предоставеното по-рано оборудване - без необходимото обучение за поддръжката и ремонта му в бойни условия - често остава без тежест поради проблеми с поддръжката. Ще отнеме време на украинците да експлоатират устойчиво системата. 

Тъй като запасите от ракети за противовъздушна отбрана на Украйна намаляват, страната става все по-зависима от международна подкрепа. По същия начин сега разчита на своите партньори за голяма част от своите артилерийски боеприпаси и бронирани превозни средства. Тази зависимост е свързана с някои рискове, особено за системи, чиито запаси са ограничени в партньорите на Украйна.

Някои се опасяват, че предоставянето на известна военна подкрепа на Украйна може да доведе до по-широка ескалация. Но страхът от тази ескалация със загубата на човешки живот не беше в основата на нежеланието на Съединените щати да изпратят системи Patriot в Украйна. САЩ разполагат с много по-малко от тях, отколкото е необходимо, за да защитят силите си в Индо-тихоокеанския регион. Освен това продължава да има търсене на ракети от съществуващи потребители, от Швеция до Саудитска Арабия, като последната консумира значителен брой ракети всеки месец, за да защити критичната си нефтена инфраструктура. В резултат на това нивото на производство беше незадоволително.

В някои отношения този проблем с доставките отразява по-широкия проблем изобщо с доставките на оръжие за Украйна. Потреблението на боеприпаси за армията на Украйна значително надвишава наличните запаси, а украинската артилерия износва цевите по-бързо, отколкото може да бъдат заменени. Изчерпването на отбранителната индустрия на НАТО прави невъзможно Алиансът да поддържа дългосрочни операции с висока интензивност. В случай на системи като Patriot, задачата става по-трудна, тъй като производството на прецизни оръжия, като ракети за ПВО, отнема много повече време от производството на неуправляеми артилерийски снаряди. Още: Могат ли системите Patriot да обърнат войната в Украйна? (ВИДЕО)

Очаква се конфликтът между Русия и Украйна все пак да доведе до съживяване на индустриалната база на НАТО - инвестиции във военни заводи и критично машиностроене. Но това ще отнеме време. Дотогава, при сегашното нарастващо търсене, съществува риск, доставяйки ключови системи на Украйна, Западът да прави това за сметка на позицията си на „сдържане“ спрямо Китай. Тази позиция е враждебна за Китай поради заплахата за независимостта на Тайван, която идва от Китай.

Германия окончателно каза "не" нейни ракети Patriot да пазят Украйна

Германия е отказала на Полша да разположи ПВО системи "Пейтриът" (Patriot) на украинска територия. Това каза полският министър на отбра...

Изправени пред такъв конкуриращ се натиск, САЩ и други украински партньори трябваше внимателно да балансират подкрепата, която предоставят на Украйна между системите, в които нейните военни могат да бъдат обучени, и тези, които отбранителната индустрия на НАТО може да поддържа, и собствените си нужди за сигурност. В този контекст, въпреки че Patriot предлага добър вариант за поразяване на крилати и балистични ракети, насочени към украинската инфраструктура, важно е украинските офицери от ПВО пестеливо да изразходват нашите ракети. Важно е украинците да разберат, че не могат безконтролно да изразходват този запас от боеприпаси и съответно да поразяват само приоритетни цели.

Patriot със сигурност е способен да сваля ирански ракети Shahed-136, както и боеприпаси, използвани за унищожаване на енергийна инфраструктура. Но ако "Пейтриът" се използва неикономично, Киев бързо ще остане без ракети. Това вече се случи с ракетата с голям обсег GMLRS, доставена в Украйна. Въпреки че украинците първоначално се притесняваха да използват GMRLS срещу цели с висок приоритет, те бяха използвани все по-широко, което допринесе за оперативния успех при превземането на Херсон. Украинците обаче напълно забравиха, че превишават нивото на потребление на тези ракети, което им беше препоръчано от техните старши партньори. Още: Песков: Изпращането на системи Patriot в Украйна ще ги направи наша легитимна цел

Осигуряването на Patriot, подобно на други системи преди него, не е панацея, а само предлага защита на Украйна от конкретна заплаха. Но широкомащабното внедряване на достъпни и устойчиви средства за борба с други заплахи за енергийната сигурност на Украйна ще изисква иновативно мислене и инвестиции от партньорите на Украйна. Също така е жизненоважно за глобалната стабилност предоставянето на тези системи да бъде придружено от капацитета на НАТО за промишлено снабдяване. Също така е необходимо да се поддържа страхът на Китай, че Западът е в състояние да поддържа производството на тези ракети в случай на по-голям конфликт.

Авторът Джак Уотлинг е старши сътрудник по сухопътна война в Royal United Services Institute (RUSI). 

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари