Гледна точка: Русия може да изнесе войната извън Украйна - в Тайван

18061
Гледна точка: Русия може да изнесе войната извън Украйна - в Тайван
Снимка: Kremlin.ru

След шест месеца вече може да се предвиди с относителна сигурност как ще ескалира конфликтът в Украйна. Западните наблюдатели обаче може да грешат за посоката на ескалацията. Това пише в анализ на изданието Asia Times.

Русия демонстрира способността си да създава проблеми на Запада в Индо-тихоокеанския регион. И САЩ, и техните съюзници трябва да бъдат нащрек, за да овладеят хоризонталната ескалация на конфликта от Русия отвъд Украйна и да принудят Москва да отклони ресурси от сухопътната война.

Въпреки безпокойството преди конфликта в Украйна, той не премина във война на велики сили. Русия периодично нанася удари по украински селища, Западът предявява претенции, а Кремъл се оплаква от украинските удари по Крим. В същото време нито Москва, нито Западът, нито Киев пресичат червените линии: не е имало удари по територията на НАТО, нито по територията на Русия с помощта на далекобойно оръжие.

Възможните варианти за ескалация, с които Западът беше зает преди началото на конфликта, сега са по-малко актуални. Но има и други посоки на нейното разширяване извън границите на Европа и именно върху тях САЩ трябва да се съсредоточат в своето планиране. Русия сигнализира, че може да окаже натиск върху подкрепяната от САЩ коалиция в Индийския и Тихия океан.

В началото, на 24 февруари, стана ясно, че САЩ имат сериозни проблеми с разбирането на стратегията на Русия. Тя беше смятана за голяма сухопътна сила, която може да превземе позициите на НАТО в Балтика и Украйна след няколко седмици. Освен това руските икономически възможности не бяха взети на сериозно. Но конфликтът показа, че и двете представи за Русия не са съвсем правилни. Нейната военна мощ е отслабена, но тя използва икономическите си лостове, за да изостри инфлационната криза на Запад и да подкопае неговата решимост.

Китай, Русия и Иран бавно стават все по-опасни за САЩ

Водещите автократични държави нямат официални съюзи за сигурност по начина, по който ги прави Вашингтон, но в някои отношения те са по-...

Времето ще покаже дали Русия може да издържи икономически по-дълго от Запада. Наличните данни показват, че докато западните медии говорят за трудната икономическа ситуация в Европа, руската икономика е близо до колапс и все още не се е сринала само благодарение на организационните умения на технократите във финансовата и икономическата сфера. Въпреки това Русия поне се опитва да създаде впечатлението на опонентите си, че ще остане силна за дълго време напред, и залага на така наречената стратегия "война на ресурси", за да смаже волята на Запада.

Морска заплаха

Западът обаче подценява руската военноморска мощ. Дори с потопяването на крайцера "Москва" и дори предвид това, че във войната в Украйна Русия не успя да наложи пълно морско превъзходство, руският флот е дал по-малко бойни жертви от всеки друг руски инструмент за налагане на волята на Путин чрез сила. Освен това, преди конфликта, Русия инвестира сериозно в модернизирането и укрепването на флота, възстановяването на защитата около Колския полуостров и изграждането на морски бастион в Охотско море.

Предвид нанесените щети на руските сухопътни сили и нарастващата нужда от ресурси за операциите в Украйна, ВМС остават най-подходящият инструмент за силово разширяване на влиянието. Кремъл, разбира се, може да окаже натиск върху Европа. Но с наближаването на датата на влизане на Швеция и Финландия в НАТО атака в Далечния север става все по-малко осъществима и Калининград е все по-застрашен.

Възможностите на Русия в Тихия океан са сериозни. И въпреки че са по-ограничени от тези на Европа, руският флот е значителна сила, наброяваща около 40 кораба и почти две дузини подводници. Някои от тези сили може да са в лоша форма, но Русия демонстрира способността да разположи значителна част от тях.

Анализ: Какви са целите на САЩ за войната в Украйна?

Има ли Америка цел или стратегия за Украйна? Министърът на финансите Джанет Йелън обяви, че страните от Г-7 са се съгласили да наложат ...

Сближаване между Русия и Китай

Непосредствено преди операцията в Украйна, руските ВМС проведоха учения с ВМС на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК). През юни Тихоокеанският флот на Русия включи около 40 военни кораба в мащабни учения за борба с подводници. А миналата седмица 14 руски военни кораба отплаваха към Японско море, вероятно като подготовка за голямото годишно учение "Восток-2022", което се провежда тази година в Източния военен окръг.

Русия признава, че губи от НАТО в Европа, но има възможности в Индо-Тихоокеанския регион. Американските военноморски сили превъзхождат руските, но руски съюзник е Китай.

НОАК проведе поредица от военни учения в Тайванския пролив след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на острова в началото на август. Колкото по-дълго продължава конфликтът в Украйна, толкова повече военни ресурси на САЩ и техните съюзници ще бъдат изразходвани за нея, което може да отслаби позициите им в Индо-Тихоокеанския регион.

Малко вероятно е Русия да атакува САЩ директно в Азия. Но може да покаже сила по различни начини и това може да отклони вниманието на Съединените щати. Руските подводници могат отново да започнат да патрулират около крайбрежието на САЩ, както правеха по време на Студената война. Москва може да използва силата на електронната война, за да заглуши или да даде фалшиви сигнали, или да изтощи американските сили по други начини. Освен това може да шпионира американски и японски военни кораби или да навлезе в японски териториални води.

Войната на великите държави е все по-близо

Напоследък всички "умиротворяващи" сили се разпадат пред очите ни и увеличават вероятността от война между великите сили. САЩ, Рус...

Но най-много тревожи намесата на Русия в Тайван. Силите от двете страни на пролива са почти равни. Това не означава, че Китай бързо ще завладее Тайван, просто САЩ вече няма да могат да контролират ескалацията в случай на война в региона. Дори ограниченото сътрудничество между Москва и Пекин, като появата на руски подводници във Филипинско море или кораби, които биха поставили Япония под натиск, може да наклони баланса на силите в полза на Китай.

САЩ трябва да признаят на какво е способна Русия и да обмислят намеренията си. Възможностите на Руския тихоокеански флот и увеличените учения с Китай показват, че натискът в региона може да се засили с продължаването на конфликта в Украйна.

Разделете и запазете

Както вече споменахме, Охотско море е един от двата стратегически бастиона, защитавани в руските морски зони, в които подводниците с балистични ракети могат да останат извън обсега на врага и все пак да изпълняват мисии за възпиране.

Москва изпраща по-голямата част от своите подводници, оборудвани с балистични ракети, към Северния флот, но най-малко четири или пет - както при всички руски военноморски ресурси, броят им варира - са в Тихоокеанския флот.

Великобритания трябва да повтори успеха на Тачър в отношенията с Русия

Британският външен министър Лиз Тръс отново привлече вниманието на руската политическа и медийна върхушка. Освен доста грубото изявлени...

Поредица от големи учения за борба с подводници с участието на американски и японски военни кораби и подводници с въздушна подкрепа може да застраши укрепленията в Охотско море. Вашингтон може дори да използва една от своите експедиционни ударни групи в тези учения, симулиращи амфибийни атаки срещу руските позиции на Сахалин и Курилските острови. Така САЩ ще демонстрират способността си да окажат натиск върху руските средства за ядрен удар. Това ще принуди Русия да прехвърли военни сили в Далечния изток и да намали бойната си мощ в Украйна.

Заплахата от укрепления със съветски подводници, оборудвани с балистични ракети, смятани за сигурни, помогна за отвличането на вниманието на Москва в последните години на Студената война. Сега може пак да сработи. Трябва да сме подготвени за руска хоризонтална ескалация извън Европа.

ОЩЕ: С дъх на пропаганда: Арабска медия, нарекла режима на Зеленски "нацисти", мечтае САЩ да се откажат от Украйна

Автор: Сет Кропси. Той е основател и президент на Йорктаунския институт. Бивш офицер от ВМС на САЩ и бивш помощник-секретар на ВМС на САЩ.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари