С дъх на пропаганда: Арабска медия, нарекла режима на Зеленски "нацисти", мечтае САЩ да се откажат от Украйна

28300
С дъх на пропаганда: Арабска медия, нарекла режима на Зеленски "нацисти", мечтае САЩ да се откажат от Украйна
Снимка: Getty Images

Политиката на САЩ, изявленията в медиите, доставките на оръжие и военна техника за Киев показват, че американците продължават да ескалират напрежение с Русия и се опитват да удължат конфликта в Украйна. Всъщност всичко е малко различно. Напоследък започнаха да се появяват все повече данни, че американците вече са уморени от украинската криза и искат тя да приключи възможно най-скоро и без значение с какъв резултат, дори победата да остане за Русия (бел. ред. - вярвате ли, че САЩ ще остави на когото и да е победа, когато вече предвиди десетки милиарди долари помощ за противника, например ленд-лийз програмата). Това пише в анализ за ливанското издание "Ал Маядин".

Анализът е типичен пример каква позиция защитава голяма арабска медия, която вече работи от 10 години и се състезава със световноизвестни имена като "Ал Джазира", "Ал Арабия", Sky News Arabia и арабския клон на BBC. "Ал Маядин" е считана за медия, която прокарва позиции, угодни на режима на сирийския диктатор Башар ал-Асад и "Хизбула". Освен това, в началото на юни медията написа за демократично избрания режим в Украйна руската опорка, че са "нацисти" - и то директно използвайки думата, без заобикалки. А когато излязоха разкритията от Досиетата "Пандора" (Pandora Papers), в "Ал Маядин" се появи материал, който специално хвърли съмнение върху къртовския труд, тъй като в разкритията нямало американци. Емблематичното издание Forbes специално посвети статия, посветена на липсата на американци, с пространно обяснение, а именно - че данъчните закони в САЩ всъщност облагодетелстват в много голяма степен милиардерите и има данъчно облагане чак след продажбата на даден капиталов актив, т.е. реализацията му. Отделно, преобразуването на активи в дългосрочни капиталови активи позволява по-ниско данъчно облагане, понякога дори с нулева ставка. С други думи, няма защо хора като Джеф Безос, Марк Зукърбърг или Бил Гейтс да бягат от американските закони по офшорки, за да си спестят плащане на данъци - те просто са намерили други начини, легални според американското законодателство.

Анализът на сочения за военен експерт Чарлз Аби Надир за "Ал Маядин", че САЩ почват да търсят споразумение за мир в Украйна с Русия на каквато и да е цена, е особено показателен, защото на едно място могат да бъдат открити множество опорки, гарнирани с извадени от контекст факти и истини. Но най-показателното е, че той стана недостъпен онлайн на английски, има го на арабски. Ето какво още пишеше в него:

Разбира се, не е логично да се мисли, че американците са променили отношението си към украинската криза. Но на какво основание може да се направи изводът, че те се стремят към бързо прекратяване на конфликта, независимо от изхода му?

Могат да се разграничат три основни направления. Първото е в политическата стратегия на Франция, която, за съжаление, не може да взема никакви решения без одобрението на САЩ.

Второто направление е с подчертан икономически характер и е свързано с енергийната криза в Европа.

Третото направление се отнася до военната сфера. Става въпрос за доставки на оръжие за Киев от Вашингтон и от някои европейски страни-членки на НАТО, включително Германия.

За първото направление (политическо) е известно следното:

Френският президент Еманюел Макрон се споразумя с руския президент Владимир Путин и с украинския президент Володимир Зеленски за приемлив подход за гарантиране на безопасността на Запорожката атомна електроцентрала и предприемане на подходящи мерки за предотвратяване на възможна ядрена авария (бел. ред. - всъщност Макрон се споразумя единствено мисия на МААЕ да стигне до централата). Централата е обстрелвана от украинските въоръжени сили, тъй като според украинските власти е незаконно превзета от руски военни (бел. ред. - какво всъщност се случва в централата и кой какво обстрелва: ТЕСТ: Разбираш ли ги нещата с АЕЦ Запорожие).

Освен проблема с осигуряването на безопасността на Запорожката атомна електроцентрала, контактите между президентите на Русия и Франция и техните помощници, включително министрите на отбраната, не бяха прекъсвани през целия конфликт в Украйна. Русия приветства и допринесе (бел. ред. - как точно допринесе? Може би защото имаше ескорт от направени в Русия четири изтребителя от алжирските ВВС за Макрон и това е приносът на Путин?!) за успеха на посещението на президента Макрон в Алжир, въпреки че основната му цел беше да увеличи доставките на алжирски газ като алтернатива на руското гориво, което би било от полза не само за Франция, но и за цяла Европа.

Второто направление (икономическо) е тясно свързано с първото (политическото). На първо място, говорим за газовия проблем в Европа. Според доклад на американската организация RAND Corporation, грешките, довели до силна зависимост на ЕС от руски енергийни източници, не може да бъде елиминирана чрез връщане към вредни за околната среда ресурси. Необходимо е да се преразгледа стратегията, за да се постигне политическо уреждане на ситуацията и да се предотврати истинска катастрофа.

Третото направление (военно) е най-важното и то е както следва:

Заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Кал наскоро каза: "Доставките на оръжия за Украйна в рамките на нов пакет от военна помощ на стойност 2,98 милиарда долара ще започнат през следващите няколко месеца и ще продължат няколко години. Америка ще достави ракети в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна в случай на продължаване на военните действия или споразумение за прекратяване на огъня между Русия и Украйна."

Въз основа на горното могат да се направят следните изводи: Първо, определянето на срока на доставка от няколко месеца до няколко години означава, че този пакет не е предназначен за подпомагане на въоръжените сили на Украйна в битките в Донбас, тъй като те едва ли ще продължат толкова дълго. Въоръжените сили на Украйна по-скоро се нуждаят от пряка и незабавна подкрепа.

Второ, оръжията, доставени на Украйна, са ракети въздух-въздух, от които има само два стари модела - AIM-9 Sidewinder и AIM-7 Sparrow (бел. ред. - откъде арабският автор вади заключение за доставка на тези ракети е мистерия, предвид официалното съобщение за параметрите на помощта, където се посочва какво се дава. Може би той има собствена информация - дали?! Оттук-нататък всяко разсъждение, а можете да четете до края на абзаца, става под въпрос и то меко казано). Те са предназначени за унищожаване на въздушни цели и се носят изключително от американски изтребители-бомбардировачи F-4, F-15 и F-16. Тези самолети не са на въоръжение в украинските ВВС и все още няма новини за тяхното прехвърляне. От това можем да заключим, че доставката на ракети за Украйна в обозримо бъдеще е малко вероятна, а съобщението на американците е просто част от пропагандна кампания. Но ако все пак говореха сериозно, те биха предприели тази стъпка само когато това стане възможно, тоест след края на военните действия и със съгласието на Москва. Днес Русия напълно контролира въздушното пространство на Украйна и Западът все още не е взел сериозни решения да я лиши от този контрол. (бел. ред. - всъщност един куп западни издания коментираха много сериозно как именно руските военно-въздушни сили се провалят сериозно в Украйна, особено след като доставките на западно оръжие за украинската армия станаха по-регулярни - ето пример от Newsweek, в Asia Times също има скорошен цялостен анализ на руската военна техника. А доставката на NASAMS е още една крачка Русия да няма такъв контрол над украинското въздушно пространство, какъвто ѝ се иска)

Друг факт, на базата на който можем да заключим, че американците са уморени от украинската криза и искат тя да приключи възможно най-скоро, е изявление на германския канцлер Олаф Шолц. Той обяви, че Берлин няма да доставя оръжие на Украйна за удари на руска територия. На същата позиция се придържа и президентът на САЩ Джо Байдън. (бел. ред. - но това не пречи на САЩ да доставят най-много оръжие за Украйна, а от месец и половина насам войната премина във фаза, която не носи сигурен успех на Русия: И руснаците вече признават успехи на украинската контраофанзива, Песков говори за преговори)

Подобни изявления не се чуват за първи път и се вписват в стратегията на страните-членки на НАТО, които се стремят да попречат на украинските войски да ударят руска територия. Но на практика всички са убедени, че въоръжените сили на Украйна не могат да променят ситуацията в Донбас или Южна Украйна с помощта на оръжия със среден обсег, получени от страните-членки на НАТО (бел. ред. - цитати от експерти, убедени в това, липсват). Имат обаче нужда от оръжия от по-висок клас спрямо това, което получават в момента. Но тогава те ще могат да ударят територията на Русия. Западът не може да позволи това.

Може да се заключи, че американците и, разбира се, европейците започнаха сериозно да мислят за възобновяване на диалога с Москва, за да сложат край на конфликта в Украйна и да спасят Запада от настъпващата икономическа криза, която той няма да може да преодолее, ако военните действия не спрат.

ОЩЕ: Страх ли го е Путин да мобилизира цялата руска армия за война в Украйна?

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com