Големият въпрос: Ще продължи ли САЩ да подкрепя Украйна и след Байдън?

8634
Големият въпрос: Ще продължи ли САЩ да подкрепя Украйна и след Байдън?
Снимка: Getty Images

Въпросът дали Съединените щати ще продължат да подкрепят Украйна след изборите през 2024 г. не позволява на много европейски служители да "спят нощем", пише Foreign Policy. Причината е назряващата студена война между САЩ и Китай, която може да отклони вниманието на Вашингтон.

Миналата година на срещата на върха на НАТО в Мадрид президентът на САЩ Джо Байдън обеща да подкрепя американските съюзници и Украйна в борбата им срещу Русия „колкото е необходимо“.

Това твърдение стана решаващо за американската политика в Европа. Байдън е пламенен поддръжник на евроатлантизма и дългогодишен поддръжник на демократична Украйна. Вниманието на САЩ обаче се насочва към глобалното съперничество с Китай и в допълнение Америка е изправена пред много трудни президентски избори през 2024 г. Толкова много европейци започват да се съмняват, че стратегията на Вашингтон „колкото е необходимо“ ще надживее президента Байдън.

Американските законодатели и кандидати за президент на изборите през 2024 г., въпреки политическите си различия, като цяло са съгласни с необходимостта от затягане на политиката на САЩ спрямо Китай и вече се подготвят за ера на съперничество между големите сили. И Европа започва да се чуди дали ще бъде оставена да се оправя сама, когато Байдън напусне Белия дом. Подобна перспектива е изпълнена с най-сериозни последици, ако конфликтът в Украйна се проточи. Още: Глас от САЩ: Имаме интерес войната в Украйна да приключи

„Не сме виждали нивото на сътрудничество, което имаме днес между Вашингтон и европейските столици, от много дълго време“, каза Лиана Фикс, европейски сътрудник в Съвета за международни отношения. Изборният сезон обаче наближава. "Ще бъде ли Байдън изключение от новото правило или ще се върне към старата норма? Този въпрос държи много европейски политици будни през нощта", добави Фикс.

Публично високопоставени европейски сановници демонстрират непоклатима вяра в американското лидерство по украинския въпрос и че САЩ са крайъгълният камък на Северноатлантическия съюз. При затворени врати обаче те стават все по-нервни. Те имат подозрения, че във външната политика на САЩ ще се засили скептицизмът към европейските съюзници на Америка, характерен за основните претенденти за президентския пост от Републиканската партия, като два пъти импийчмънтирания и наскоро обвинен бивш президент Доналд Тръмп и губернатора на Флорида Рон ДеСантис. Те също така се притесняват, че назряващата нова студена война с Китай ще размие политическия фокус на Вашингтон върху Украйна и европейския театър на военни действия, което ще доведе до намаляване на военната помощ, се казва още в анализа на Foreign Policy.

„Ще излъжа, ако кажа, че изобщо не сме нервни, особено ако военните действия в Украйна ескалират в конфронтация на изтощение и се проточат с години“, каза един европейски дипломат, който пожела да остане анонимен.“ Какво ще се случи с американските ангажименти към Украйна след две години, пет години или повече?

Висши съветници на руския президент Владимир Путин предупредили свои колеги, че се готвят за продължителен въоръжен конфликт с Украйна. Подобно бъдеще може да намали мотивацията и интереса на Америка към укрепване на европейската отбрана в дългосрочен план. Още: Анализ: САЩ трябва да избегне загубата на оръжия в Украйна, както стана в Афганистан

Нарастващото безпокойство в Европа подчертава предизвикателствата, пред които е изправена администрацията на Байдън при разработването на дългосрочна стратегия за Украйна и Русия, която ще продължи и след като Байдън напусне поста. Това повдига много важен въпрос, който може да стане решаващ за американската външна политика през следващите десетилетия: Китай и Русия стават все по-сериозна заплаха за Вашингтон и неговите съюзници. Могат ли САЩ да се съсредоточат върху справянето с тези заплахи едновременно? И могат ли да си позволят да не го правят? 

„Администрацията на Байдън изпраща всякакви сигнали и уверява, че е безкрайно ангажирана със сигурността на Европа“, твърди Матийо Дроен от Центъра за стратегически и международни изследвания. „Мисля, че следващата администрация може да предизвика истински съмнения в това отношение."

Когато Русия започна конфликта в Украйна преди година, Вашингтон засили подкрепата си за Киев, предоставяйки му почти 33 милиарда долара помощ. Много американски служители твърдят, че като защитават Украйна от Русия, те помагат на Китай да не атакува Тайван.

„Ако на Путин му се размине, сбогом на Тайван", беше категоричен сенатор Линдзи Греъм през януари. „Ако Путин успее в Украйна и не бъде осъден съгласно международното право, всичко, което казахме след Втората световна война, ще се превърне в шега."

През 2024 г. ще се проведат следващите президентски избори в Съединените щати и много известни републиканци започват да се съмняват в перспективите за американска помощ на Киев. Сред тях са Тръмп и ДеСантис, които са любимците на републиканците.

Въпреки че Републиканската партия твърдо подкрепя Украйна, ДеСантис в противоречивите си коментари нарече конфликта "териториален спор" и каза, че той противоречи на "жизненоважните национални интереси" на Съединените щати. Вярно е, че по-късно той се отрече от тези твърдения. Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти разкритикува Вашингтон, че е дал на Киев "карт бланш", тъй като той се е поддал на натиска от страна на неговата партия. На Маккарти му е трудно да управлява минималното републиканско мнозинство в Камарата на представителите. Още: Анализ: Западът още не казва категорично какво значи победа в Украйна

Някои републикански политици отидоха дори по-далеч, призовавайки Вашингтон да ограничи военната помощ за Киев и да се съсредоточи върху Китай. Говорейки пред мозъчния тръст Heritage Foundation през февруари, сенатор Джош Хоули открито каза, че помощта за Украйна отслабва позицията на САЩ спрямо Китай. „Трябва да спрем американската военна помощ за Украйна, докато европейските ни съюзници не увеличат помощта си", каза Хоули. „Трябва да дадем ясно да се разбере, че поради китайската заплаха и необходимостта от възпиране ще бъдем принудени да пазим нашите сили от пряк конфликт. с Русия.

Тази фракция на Републиканската партия ще победи ли проукраинските партийни сили? Това е жизненоважен въпрос за Украйна и за нейните поддръжници в НАТО. Въпреки че европейските страни предоставиха на Киев милиарди долари военна и икономическа помощ, САЩ, с най-мощната си армия в света, са основният покровител на Украйна.

"Европа разбира, че не може да разреши този конфликт сама", каза Хедър Конли, ръководител на Германския фонд Маршал.

Докато дебатът се разгаря във Вашингтон, Европа води своя собствена дискусия за Русия и Китай. Военните действия в Украйна разкриха линиите на разделение между Източна и Западна Европа. Източноевропейските съюзници призовават за по-войнствена позиция спрямо Москва и увеличават военните разходи по-бързо от западноевропейските страни. Що се отнася до Китай, европейските лидери са по-малко последователни. Някои повтарят войнствените изявления от Вашингтон, докато други призовават за диалог и икономическо сътрудничество с тази зараждаща се суперсила. По този начин те дават допълнителни аргументи на републиканските скептици и създават условия за засилване на търканията със САЩ, дори в ерата на Байдън.

Висшето ръководство на ЕС се стреми да съгласува своята политика за Китай с Вашингтон, за да избегне подобни търкания. "Китайската комунистическа партия има ясна цел: системна трансформация на световния ред с Пекин в центъра", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Още: Големите неизвестни пред готвената украинска офанзива

В същото време лидерите на европейските държави понякога пеят на различни гласове. Германският канцлер Олаф Шолц взе със себе си цяла търговска делегация по време на посещението си в Пекин миналата година. Испанският премиер Педро Санчес също посети Китай, докато френският президент Еманюел Макрон и фон дер Лайен ще отпътуват за там скоро.

„Мисля, че европейците ще искат да запазят някои канали за комуникация, за да разберат как да правят бизнес с Китай“, каза Роза Балфур, директор на Carnegie Endowment Europe. Тъй като Китай също се опитва да очарова Европа в опит да отслаби трансатлантическото единство, "много е трудно да се играе тази игра", каза тя.

На фона на цялата тази нервност връзките между Русия и Китай стават все по-силни.Наскоро се появи информация, че Пекин възнамерява да помогне на Москва при провеждането на военни операции в Украйна. Всичко това ще даде възможност да се намери изход от трудната ситуация с избора „Русия или Китай“. Поне на това се надяват много евроатлантици.

„Тук ще ни помогнат Путин и Си Дзинпин, каза Конли, „Трябва да наблюдаваме тяхното стратегическо сближаване, защото сега те се събират по нов начин.“

Статия от Роби Грамър и Кристина Лу

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари