Има ли наистина контранастъпление при Херсон: Какво в действителност се случва

36082
Има ли наистина контранастъпление при Херсон: Какво в действителност се случва
Снимка: Getty Images

Украинското общество е в еуфория от новините от херсонския фронт. Политиците отдавна обещаваха на украинците контранастъпление на ВСУ в южните части на страната, а на 29 август то като че ли започна. Въпреки това има едно „но“ - никой не знае какво наистина се случва край Херсон и кога ще бъде възможно да се освободи градът. Това не е нито добра, нито лоша новина. Просто така трябва да бъде, когато става въпрос за такава мащабна военна операция, пише "Обозревател" и изброява частите от пъзела, които могат да дадат малко по-ясна представа какво всъщност се случва.

1. Наистина ли на 29 август започна широкомащабна контраофанзива край Херсон?

Не точно. В широк смисъл контранастъплението в посока Херсон продължава от дълго време, поне няколко месеца. Но форматът му се различава от очакванията на обикновените хора. С други думи, Въоръжените сили на Украйна не планират условно да изпратят 50 000 бойци с танкове за пробив на руските отбранителни линии. Последствията от подобна тактика вече се видяха, когато самите руснаци нападнаха Киев. Това са безумни загуби както на хора, така и на дефицитна бронирана техника.

Тъй като украинската армия отстъпва в количеството тежка техника, артилерия и снаряди, военното ръководство на Украйна е избрало друга тактика - пълзящо настъпление. Западните оръжия направиха възможно спирането на настъплението на руснаците към Николаев.

ОЩЕ: Христо Грозев: В Кремъл се активизираха ястребите и това е много лош сценарий за света 

През юли и август с точни артилерийски удари и с помощта на диверсанти бяха унищожени складове за боеприпаси в руския тил, бяха прекъснати вериги за доставки, повредени са мостовете през Днепър и частично са ликвидирани руските самолети в Крим. През последните седмици ВСУ с ракети AGM-88 HARM нанасяха удари по системите за противовъздушна отбрана на противника в посока Херсон, което позволи вече и на украинските самолети да действат. Всичко това са компоненти от контранастъплението т.е. контраофанзивата не е започнала на 29-ти август, а продължава вече няколко месеца.

2. Защо дори официалните говорители обявиха началото на боевете за Херсон?

Всъщност повечето официални представители на Киев бяха много резервирани в оценките си за събитията. Наистина Олексий Мацулевич, заместник-началник на Одеската областна военна администрация, направи гръмко изявление в социалната мрежа, след което изтри поста си. От своя страна президентът Володимир Зеленски каза във вечерното си обръщение, че Украйна няма да информира врага за своите планове. Наталия Хуменюк, говорителката на Оперативно командване "Юг", на нарочна пресконференция отбеляза, че всяка военна операция трябва да се провежда в тишина и напомни, че бурната реакция в медиите вреди на плановете на ВСУ. А Олексий Арестович, съветник на ръководителя на президентската канцелария, който обича да успокоява украинците, беше съвсем лаконичен, като нарече събитията в херсонското направление „малко, симпатично настъпление“. Впрочем днес, 31 август, Арестович публикува следното съобщение в Telegram: "На юг. Бойните задачи са в ход. Нищо не е спирало нито за секунда. Въоръжените сили на Украйна поразяват доставките на врага и складовете, командните пунктове и мостовете. Сухопътните сили - по план. Командването държи твърдо нещата под контрол. Ще дойде време и ходовете на нашия щаб, логиката и редът на действията ще станат ясни и ще ни изненадат приятно. А дотогава съобщаваме само това, което можем."

3. Защо тогава Арестович и останалите политици от няколко месеца говорят за контранастъпление?

Според Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария, както и според други държавни служители това е част от информационно-психологическата операция с цел деморализиране на руската армия. Да се даде на агресора да разбере, че и дума не може да става за референдуми за присъединяване към Русия. Отделен факт е, че подобна информационно-психологическа кампания засяга отчасти и самите украинци, които живеят в очакване на освобождаването на Херсон и могат да бъдат разочаровани от забавянето.

4. Какво се случи на 29 август, което изведе разговорите за Херсон на друго ниво?

ВСУ преминаха към нетипичното за тях така наречено класическо настъпление в определени участъци на фронта - тоест на бронирана техника в степта, за да пробият предните линии на отбраната на руснаците. По-рано те правеха същото по десния бряг на Днепър, освобождавайки малки села - без мащабни операции, тихо, с малки отряди пехота. На 29 август настъпателните действия бяха активизирани, което предизвика съживяване на интереса към Херсон. Масло в огъня наля Наталия Хуменюк, която обяви, че първата отбранителна линия на врага е била пробита.

ОЩЕ: Първоначални данни: Украинските сили започнаха настъпление в Херсон, руските сили отстъпват (ВИДЕО) 

5. Има много различна информация - доколко може да ѝ се вярва?

Трябва ясно да се разбере, че нито едно издание няма точна информация за събитията на фронта: нито западно, нито украинско. Има откъслечна информация, също непотвърдена официално. Така например, вечерта на 29 август CNN, позовавайки се на източник, съобщи, че украинските войски са освободили четири села от руска окупация: Новая Дмитровка, Архангелское, Томина Балка и Правдино. Но нямаше официална информация за това и, например, според "Украинская правда", става дума за други села. 

Факт е, че на десния бряг на Херсон има поне три села, в наименованието на които присъства "Балка" - Широка Балка, Золотая Балка и Томина Балка. Ако се погледне картата, Томина Балка вече е почти в Херсон и нейното превземане би означавало, че Въоръжените сили на Украйна са се приближили до самия областен център. Но какво да кажем за позициите на руснаците в селата Станислав, Широка Балка и в степите наоколо? Най-вероятно американските журналисти са объркали имената на селата, може би са имали предвид Золотая Балка в северната част на региона.

Има и друга страна на монетата – това са фантастичните данни, които обявява руското министерство на отбраната. То, например, съобщи за „поражението на украинските войски по всички фронтове“ и за унищожени 131 украински бронирани машини. Учудващо е, че списъкът не включва и десетките "унищожени" HIMARS (дървени макети, които украинците им слагат за примамка) и самолети (които, съдейки по информацията от Кремъл, биват "унищожавани" просто в индустриален мащаб). Ясно е, че не трябва да се вярва на това, което Русия активно разпространява като дезинформация в медиите и социалните мрежи.

6. Какви са постиженията на Въоръжените сили на Украйна в посока Херсон?

Нека се опитаме да отсеем истината от фалшификатите. Факт е, че има известно настъпление на ВСУ на юг, което бе официално потвърдено от Оперативно командване "Юг". Украинските власти призоваха местните жители спешно да се евакуират, защото "развитието на събитията е мощно и динамично".

Военни експерти съобщават, че украинската артилерия е работила активно през последните няколко дни в посока Херсон. ВСУ се опитаха да нанесат колкото се може повече щети на предните укрепления на руснаците, преди да бъдат използвани бронирани машини и пехота. Както украински, така и руски източници съобщават, че в определени участъци от фронта в Херсонска област ВСУ са организирали пехотно настъпление под прикритието на танкове и друга бронирана техника. Имаше дори снимка в Telegram канала "Вертикаль".

Настъпление на ВСУ в полетата при Херсон. Източник: Телеграм/Вертикаль

Но не е известно точно къде напредват Въоръжените сили на Украйна и кои направления са основните, а кои се използват за отвличане на вниманието. 

Украйна удря важни мостове в Херсон, Путин праща на фронта още неопитни войници

Украинските сили продължават контраофанзивните операции в област Херсон с атаки по земя и удари по руските наземни комуникационни линии...

За високата интензивност на боевете свидетелства и статистиката на украинския Генерален щаб. Според нея от 29 до 30 август ракетни и артилерийски части са унищожили 30 единици вражеска техника, включително зенитно-ракетна система С-300, 2 танка Т-72, ​​11 гаубици Мста-Б, 3 реактивни системи за залпов огън "Град". и "Ураган", тежка огнеметна система "Солнцепек", самоходна артилерийска установка "Зюмбюл-С", самоходна артилерийска минометна установка "Нона-С" и 120-мм подвижна минохвъргачка, самоходни гаубици "Акация" и " Мста-С", 6 единици бронирана техника и 3 склада за боеприпаси в района на Берислав, Високополе, Антоновка.

ОЩЕ: ВСУ започнаха подготвителните операции по контраофанзивата, според висши американски служители 

Такива цифри са необичайно високи в отделен участък от фронта, което показва, че ВСУ значително са увеличили броя на артилерийските обстрели на позициите на противника. Същото потвърждава и военният експерт Сергей Грабски - интензивността на ударите на ВСУ в това направление изключително се е усилила, но подробности не може на този етап да бъдат съобщавани.

7. Това означава ли, че сега Украйна ще пробие към Херсон от позиция на силата?

Не е задължително, по-скоро не, отколкото да. Подобно настъпление изисква изключително големи ресурси и ще доведе до големи загуби. Според военни експерти настъпващите войски губят три пъти повече бойци от тези, които се защитават. Малко вероятно е Украйна да е готова да направи това. Западни анализатори твърдят, че ВСУ нямат достатъчно снаряди за голяма офанзива.

Повечето експерти в своите оценки са склонни да вярват, че ВСУ ще продължат досегашната тактика на изтощаване на врага, за да го принудят да отстъпи отвъд Днепър. В тази война вече има примери как големи руски части атакуваха големи градове и претърпяха загуби, от които още не могат да се възстановят - Мариупол и Северодонецк.

8. Кога Украйна ще освободи Херсон?

Първоначални данни: Украинските сили започнаха настъпление в Херсон, руските сили отстъпват (ВИДЕО)

Част от подразделенията на руските войски са започнали отстъпление в Херсонска област под натиска на въоръжените сили на Украйна, съобщ...

Тук няма отговор. Различните прогнози са само предположения. Отрязването на възможностите за доставки през Днепър е тактика с много предимства и дава резултати. Част от окупаторите и техните поддръжници вече избягаха от Херсон. Един от примерите е колаборационистът Кирило Стремоусов, който напусна Херсон и избяга във Воронеж, откъдето „гарантира” продължаването на окупацията.

9. Защо е толкова важен именно Херсон?

Поради няколко причини. Първо, с натиска си върху Херсон Въоръжените сили на Украйна не позволяват на нашествениците да проведат т. нар. референдуми за включване на окупираните територии в Руската федерация.

Второ, след като освободят десния бряг на Днепър, ВСУ значително ще подобрят позициите си - руснаците вече няма да могат да форсират главната река на Украйна, което означава, че заплахата за Николаев и Одеса ще бъде окончателно отстранена.

Трето, Херсон е единственият регионален център, който Русия успя да превземе от началото на войната. Неговата загуба ще има огромно негативно отражение на репутацията на Кремъл и руската армия. Някои руски политически експерти (Пионтковски, Кац) смятат дори, че загубата на Херсон ще означава падането на Путин.

ОЩЕ: Украйна сезира ООН за видео с череп на боец от Азовстал, показано в Русия (ВИДЕО 18+)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари