Китайски поглед: Помощта на САЩ за украинската контраофанзива намалява

25085
Китайски поглед: Помощта на САЩ за украинската контраофанзива намалява
Снимка: Getty Images

Докога ще продължи контранастъплението на Украйна? От ежедневния доклад на Института за изучаване на войната в САЩ всекидневно може да се проследи операцията на Въоръжените сили на Украйна. Но китайското издание Guancha вади заключение, че от това си личало как американската помощ намалявала - неясно защо предвид поредния пример от снощи (14 август): САЩ обявиха нова помощ за Украйна на стойност 200 млн. долара. Ето какви са основните разсъждения:

Въпреки заплахата от големи загуби на бронирана техника, украинците непрекъснато изпращаха пехота да щурмува врага.

Някои експертни анализи показват, че причината за забавянето на украинската офанзива е, че Киев неуспешно дислоцира частите си. Освен това те бяха принудени да прехвърлят батальони на северния фронт, за да се защитят от вражески ответни атаки (направлението към Купянск). Още: Прочистване: Изминалите 24 часа на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Според западни медии до началото на лятната контраофанзива Украйна е разполагала с повече от 2500 артилерийски оръдия от различни типове, а броят на танковете ѝ надхвърля 300. Но поради липсата на въздушно прикритие, съчетано с капани в минните полета на противника, настъплението беше затруднено. Седмица след началото на операцията украинската армия понесе някои загуби в оръжие и техниката си, въпреки това все още има много хора в резерв, които могат да влязат в бой във всеки един момент.

В същото време Западът на продължава да подкрепя Украйна. От 9 юни до 25 юли САЩ предоставиха военна помощ на Украйна на обща стойност 5,4 милиарда долара. Благодарение на бойната мощ и добрата логистика въоръжените сили на Украйна успяха да поддържат контранастъплението почти два месеца. Ситуацията обаче започва да се променя.

Какво следва според китайския анализ?

Първо, украинските сили са изтощени, а фронтовата линия е толкова разтегната, че войските са твърде разпръснати, няма постоянно мащабно попълване на армията. От началото на юли въоръжените сили на Украйна започнаха постепенно да въвеждат резервни батальони в боевете. Ако някоя от украинските бригади изпадне в затруднение, ще бъде почти невъзможно да получи подкрепления и войските ще трябва да отстъпят, пише в гледната точка китайското издание Guancha.

В същото време от 25 юли Вашингтон вече не оказва военна помощ на Киев, според китайския прочит (по-горе беше даден пресен пример, опровергаващ това твърдение). С други думи, ако Съединените щати не се обърнат към своя арсенал, за да подкрепят съюзника си, украинската армия ще има сериозни проблеми в логистиката.

В момента въоръжените сили на Украйна, пренебрегвайки всякакви предизвикателства, упорито се опитват да продължат контранастъплението, каквото и да им струва това. Те прекрасно знаят, че липсата на западна помощ е много по-лоша от липсата на личен състав, защото без нея армията изобщо няма да може да воюва. След като САЩ сега изглеждат колебливи, Украйна трябва да им докаже, че все още е надежден антируски авангард и за нея това е въпрос от първостепенно значение. Още: Прецакахме се успешно: Руснаците се карат за нови загуби в Украйна (ВИДЕО)

Разделението в САЩ

В някакъв момент Вашингтон все пак ще започне "да крие портфейла си в пазвата", най-малкото поради разногласията между Републиканската и Демократическата партия. Според публикация на CNN 71% от членовете републиканската партия смятат, че Конгресът не трябва одобри нов спасителен пакет за Украйна, докато 59% считат, че държавата е направила достатъчно. В същото време 62% от демократите са на мнение, че САЩ трябва да продължат да финансират, а 61% считат, че може да се направи повече.

Членовете на Демократическата партия, които одобряват военната помощ за съюзническата държава, преобладаващо подкрепят увеличаване на предоставяната разузнавателна информация и обучение на войници - това очевидно е много по-евтино от изпращането на военна техника и оборудване.

Макар че има ясни различия между двете американски крила по отношение на помощта за Украйна, те поне стигнаха до негласно разбиране, че "безплатната" помощ скоро ще остане в миналото.

Освен това в близко бъдеще в Съединените щати започва да се мисли за избори и партиите трябва да вземат предвид мнението на избирателите. Хората са все по-недоволни от влошаването на финансовото им състояние поради факта, че тяхното правителство хвърля пари в бездънната яма на конфликта. Всеки американски политик, колкото и глупав да е, не би избрал този път, поне не и по време на избори. Още: Стрелба до дупка, танк срещу танк: Безмилостните боеве за Клещеевка (ВИДЕО)

Недоволството

"Изгарянето на пари в името на Украйна" наистина предизвиква нарастващо недоволство сред американците. Според статистика от май 2023 г. Съединените щати са предоставили общо 76,8 милиарда долара помощ на съюзника: включително почти 50 милиарда долара военна подкрепа, 3,9 милиарда долара хуманитарна подкрепа и 26,4 милиарда долара помощ. Може да се каже, че Вашингтон не само помага на Киев да води конфликта, но и поддържа правителството на Украйна.

В скорошно проучване на CNN 55% от респондентите казаха, че Конгресът не трябва да одобрява допълнителни пакети помощ за Украйна, а 51% смятат, че САЩ вече са направили достатъчно за нея. Само преди година повече от 62% от американците считаха, че подкрепата трябва да бъде увеличена.

Няма да обсъждаме дали подобни проучвания отразяват общественото мнение, но поне се знае със сигурност, че помощта за Украйна предизвиква недоволство на всички социални нива в САЩ.

Тези факти могат да бъдат претекст за ежедневни взаимни атаки на републиканци и демократи, но в годината на общите избори те неминуемо ще се превърнат в смъртоносни удари от противника. Следователно и Байдън, и Демократическата партия трябва да покажат известна сдържаност в помощта за Украйна. Така и двете фракции постигнаха негласен консенсус, че засега Вашингтон повече няма да предоставя широкомащабна военна помощ на Киев.

Автор: Джан Ичи, Guancha

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com