"Край на чуждото присъствие": Накъде отиват отношенията между САЩ и Ирак?

8550
"Край на чуждото присъствие": Накъде отиват отношенията между САЩ и Ирак?
Снимка: Getty Images/Guliver

Отношенията между Ирак и международната коалиция, ръководена от САЩ, бързо се влошават. Правителството на Ирак потвърди намерението си да прекрати присъствието на международната коалиция в страната. Междувременно Вашингтон обяви липсата на каквито и да било планове за изтегляне на войски от Ирак, пише египетското издание NoonPost.

Липсата на консенсус между ключови политически сили поражда съмнения относно легитимността на това решение. В тази връзка иракското правителство реши да проведе референдум. 

Оправданието за присъствието на ръководените от САЩ международни коалиционни сили в Ирак приключи и Багдад възнамерява да предприеме конкретни мерки за прекратяване на присъствието на чуждестранни войски в страната, заяви иракският премиер Мохамед Шиа Ал Судани. Той направи изявлението, след като водената от САЩ военна коалиция удари щаба на Силите за народна мобилизация в Багдад, убивайки един от командирите на проиранското шиитско движение Хизбула ал-Нуджаба. Още: Иранци и руснаци се радват за свален дрон на САЩ в Ирак, но дали е истина? (ВИДЕО)

Електронни анкети

Правителството на Ирак предприе първите стъпки към изтеглянето на американските войски от страната, като проведе електронни анкети за прекратяване на мисията на международната коалиция в Ирак.

Този ход предизвика възмущение и критики от някои политици. Бившият външен министър на Ирак Хошиар Зебари нарече "идиотизъм" това, че някои правителствени платформи провеждат електронни анкети по въпроса. Такива решения, каза той, са суверенни. „Трябва да спазваме международните задължения и да не се крием зад популистки анкети.”

Ишан Ал Шаммари, професор по политически науки в Багдадския университет и ръководител на Иракския център за политическа мисъл, обяви анкетите за част от стратегията на иракското правителство да абдикира от отговорността за вземане на решения. Още: САЩ ликвидираха поне един командир на проиранските милиции в Ирак

Подобни деликатни решения не трябва да се вземат чрез референдум, а в съответствие с иракската конституция. Ал-Шамари счита, че целта на тези проучвания е да има "коз" за преговори с ключови политически сили или с американската администрация. Как ще ги използва иракското правителство зависи от резултатите. 

Електронният "референдум" беше широко критикуван. Твърди се, че той измества фокуса от наистина важното - разпиляването на пари за развитието на страната и проблемите с корупцията. 

Ал-Шамари също счита, че населението може да бойкотира референдума. Иракчаните са недоволни от своите власти и не са уверени, че резултатите ще бъдат обективни. Масло в огъня наливат и многократните обвинения за изборни измами.

Позицията на Пентагона

Пентагонът на свой ред отрича информацията за изтеглянето на американските войски от Ирак. Говорителят на Пентагона Патрик Райдър каза, че "не е запознат с никакво уведомление от Багдад до Министерството на отбраната относно решение за изтегляне на американските войски". САЩ, каза той, ще продължат да работят с иракските партньори, за да гарантират защитата и сигурността на своите сили в региона, които са в Ирак по покана на иракското правителство. Още: САЩ нанесе удари срещу "Хизбула" (ВИДЕО)

Изявленията на Пентагона и иракското правителство са противоречиви и объркващи, счита иракският експерт по сигурността Фадхил Абу Рагиф. Съединените щати се изказаха още преди да започне работата на двустранния комитет, който беше създаден за разработване на мерки за прекратяване на присъствието на коалиционните сили в Ирак.

Абу Рагиф потвърди, че стратегическото рамково споразумение между Вашингтон и Багдад съдържа клауза, според която една от страните може да поиска прекратяването му. Такова решение обаче влиза в сила след една година.

Багдад не е обезпокоен от едностранните изявления на Вашингтон. Властите на Ирак и САЩ са близо до постигане на взаимно разбирателство и разработване на мерки за прекратяване на присъствието на международни коалиционни сили в страната. 

Абу Рагиф отрича готовността на Вашингтон за сблъсък с Иран. Техеран също не иска да избухнат военни сблъсъци на негова територия. Той предпочита да води прокси войни, както се вижда от случващото се в Сирия, Йемен и Ливан.

Правителството на Ирак направи всичко възможно, за да защити градовете си от ракетни атаки. Някои провокатори бяха арестувани и сега срещу тях са заведени съдебни дела. Иракската армия също е предприела необходимите мерки за защита на всички дипломатически мисии, опериращи в Ирак, в съответствие с Виенския договор, с който Багдад се е ангажирал, пише NoonPost.

От своя страна военният експерт Сафаа Ал-Асам отрича съществуването на планове за изтегляне на американските войски от Ирак. По-скоро Вашингтон работи за поддържане на приемственост и влияние, независимо дали чрез присъствието на войски, инструктори или съветници. Съществува стратегическо споразумение, което дава на САЩ право да остане в Ирак. Още: "Регионът е на прага на опустошителна война": Ирак се опасява от конфликт в Близкия изток

Иракското правителство, каза той, продължава да оправдава присъствието на международните коалиционни сили, водени от САЩ на иракска територия, въпреки че са изминали повече от 7 години от края на операцията за освобождаване на страната от терористични групи.

Всички текущи военни операции се провеждат от иракските сили, с изключение на въздушното разузнаване. Ирак може да реши и този проблем, ако САЩ му осигурят необходимото оръжие и оборудване.

Сафаа ал-Асам смята, че Пентагонът няма право да откаже изтеглянето на войските от Ирак, ако парламентът одобри съответен законопроект. 

Иракските власти отрекоха атаки на бойци срещу американските сили и осъдиха ответните удари на САЩ. Подобни „сблъсъци“ са позор за правителството, тъй като са грубо нарушение на суверенитета на страната.

Бъдещето на взаимоотношенията 

Анализатори считат, че позицията на правителството и последните събития ще бъдат отразени в посещението на Мохамед Шиа ал Судани във Вашингтон в отговор на поканата на президента на САЩ Джо Байдън. Администрацията на САЩ може да покаже недоволство чрез строги протоколни процедури. Още: Иран удвои атаките срещу сили на САЩ, заплаши с удар по американско посолство

Според политолога Наджм ал Касаб отношенията между САЩ и Ирак няма да се развият, както някои искат, и няма да се сринат, както очакват други. Атаките срещу американски цели не бяха твърде болезнени и не доведоха до загуба на военна техника или жертви. Американците също не са използвали прекомерна сила срещу тези групи. 

Ал Касаб се надява, че ал Судани в крайна сметка ще успее да постигне компромисно решение и да не загуби доверието на ключови политически сили, които продължават да настояват за изтеглянето на американските войски от страната.

Повечето политически сили в Ирак не искат войската на международната коалиция да напусне страната в този момент поради подкрепата, която предоставят по някои военни, логистични и разузнавателни въпроси. Следователно най-вероятно засега всичко ще остане на мястото си. Въпреки това Ас Судани ще се опита да постигне компромисно решение.

Автор: Таха ал-Ани

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com