Иран удвои атаките срещу сили на САЩ, заплаши с удар по американско посолство

3542
Иран удвои атаките срещу сили на САЩ, заплаши с удар по американско посолство
Снимка: Getty Images

"Ислямска съпротива в Ирак" - групировката, обединяваща подкрепяни от Иран иракски милиции - удвои броя на нападенията срещу американски бази в Ирак и Сирия и заяви, че е изстреляла ракета срещу сили на САЩ.

Ръст на атаките след визитата на Блинкен в Багдад

Тази промяна идва, след като подкрепяната от Техеран иракска милиция "Катаиб Хизбула" заплаши да ескалира срещу САЩ в Ирак и региона, ако държавният секретар Антъни Блинкен посети Багдад, което топ дипломатът направи на 5 ноември.

Още: Поредна атака срещу американските сили в Източна Сирия

"Ислямска съпротива в Ирак" твърди, че средно на ден се извършват от едно до три нападения срещу американски бази в Ирак и Сирия. Информацията на групировката гласи, че от 18 октомври досега тя е извършила 39 нападения, насочени срещу американските сили в Близкия изток.

Иранска ракета полетя към сили на САЩ

Групировката публикува видеоклип (може да се види само от абонати на "Телеграм"), показващ изстрелването на няколко дрона и ракета, насочени към американските сили в Тал Байдар, Ал Танф, международното летище в Ербил и въздушната база Айн ал Асад.

Ракетата във видеото има визуална прилика с произведената в Иран Fateh-313, която иранците използват за нападения към позиции на САЩ в Ирак през януари 2020 г. в отговор на въздушния удар на Вашингтон, при който беше убит командирът на Революционната гвардия Касем Солеймани. Това гласи анализ на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: Вашингтон планира трансфер на точни бомби за Израел

"Ислямска съпротива в Ирак" твърди, че за първи път е атакувала американска база с ракета със среден обсег на действие Aqsa 1. При предишните атаки били използвани дронове и ракети с малък обсег на действие.

Снимка: Getty Images

Заплаха за посолство на САЩ

Подкрепяните от Иран иракски проксита "Ашаб ал Кахф" пък заплашиха да атакуват посолството на САЩ в Ирак. "Ашаб ал Кахф" не е свързана с "Катаиб Хизбула", но е близка до други водещи ирански прокси групировки в страната. На 5 ноември тя разпространи изявление, подписано от "Ислямската съпротива в Ирак", в което обявява намерението на групата да нападне дипломатическата мисия. Съобщението дойде след срещата на Блинкен с иракския премиер Мохамед ал Судани на 5 ноември, по време на която той обсъди продължаващите атаки, насочени срещу американските сили в Ирак, и предупреди за възможни ответни действия от страна на Щатите.

Още: Трета атака от Йемен срещу Израел (ВИДЕО)

В изявлението на групировката се твърди, че дипломатическите усилия за закриване на американските бази в Ирак са изчерпани и че трябва да се използва военна сила.

За последен път "Ашаб ал Кахф" изстреля ракети по посолството на САЩ през ноември 2020 г. През юни и юли 2023 г. тя отправи няколко заплахи за нападение срещу силите на САЩ в Ирак и проведе кампания за поставяне на самоделни взривни устройства, насочени срещу логистични конвои на Щатите.

Още: САЩ разполагат ядрена подводница в Близкия изток

Междувременно върховният лидер на Иран Али Хаменей отхвърли призивите на САЩ към Техеран да ограничи своите пълномощници в Ирак. Това стана по време на срещата му с иракския министър-председател Мохамед ал Судани в Техеран на 6 ноември. Хаменей заяви, че Иран и Ирак трябва да координират действията си за "засилване на политическия натиск" върху Съединените щати и Израел.

Още: За първи път балистична ракета бе свалена в Космоса - Израел я прехвана (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com