Кремъл издирва "полезни идиоти", за да подкопае европейското единство, преди Киев да победи

8951
Кремъл издирва "полезни идиоти", за да подкопае европейското единство, преди Киев да победи
Снимка: Getty Images

Русия започва "зимна информационна война срещу Запада" - подновява операциите си за влияние в Европа, за да подкопае подкрепата на съюзниците за Украйна, пише Foreign Policy в свой анализ.

Според авторите Джак Детш – репортер в Пентагона, и Ейми Макинън – репортер по националната сигурност и разузнаването, така Москва се опитва да обърне хода на войната, която през последния месец решително се измести в полза на Киев. Те цитират висши естонски представители на отбраната по време на тяхно посещение във Вашингтон миналата седмица.

САЩ предоставят финансова помощ на Балканите за информационна война срещу Русия

Държавният департамент на САЩ ще отдели 140 000 долара за балканските държави в помощ на информационната борба с Русия, гласи документ,...

Новите методи на Кремъл включват съгласувана кампания чрез рускоезични или подкрепяни от Русия канали в Европа, както и оказване на влияние върху симпатизиращи политици, казват служителите. Това е част от многостранна стратегия на Москва да използва кризата с повишаващите се цени на енергията преди зимата, за да се опита да разбие единството и наплива от западна военна и икономическа помощ за Украйна.

ОЩЕ: Куп западни държави обещаха нови оръжия на Украйна - ето какви (ВИДЕО)

"(Руснаците) ще продължат тези операции за руско влияние в западните общества", заяви Туули Дунетън - заместник-министър по отбранителната политика на Естония, след като нейният началник Хано Певкур се срещна с американския министър на отбраната Лойд Остин в САЩ. "Те винаги ще правят опити различни хора да влияят на политиците, хора от обществото, от медиите, от парламента".

Дънетън призова служителите на западното разузнаване да останат нащрек за руски операции, които включват политическа намеса от страна на агенти на Кремъл в подкрепа на кандидати на европейските избори, които биха могли да се разглеждат като симпатизанти на Москва. Крайнодесните кандидати отбелязаха успехи в цяла Европа, като Националният фронт във Франция се изкачи нагоре с 8,5 процентни пункта в президентските избори в сравнение с цифрите отпреди пет години; дясната популистка Джорджа Мелони, която в миналото е възхвалявала фашистки лидери, се изкачи на власт в Италия през септември; а политическите сътресения във Великобритания след "Брекзит" продължават да оставят възможност за крайнодясното в най-западните части на Европа.

"Като се има предвид трудната зима, пред която ще се изправят западните общества, ние също така вярваме, че те ще удвоят усилията си, за да се опитат да манипулират различните общества и да търсят различни личности, които да разделят тези общества и да разрушат западното единство", каза Дънетън относно руснаците.

Кулеба призова МААЕ да изпрати експерти в Украйна след руските обвинения за "мръсна бомба"

Украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в акаунта си в Twitter, че генералният директор на Международната агенция за атом...

ЕС отдавна е наясно с наръчника за информационна война, който Русия използва на Запад, за да осигури прикритие за инвазията в Украйна - още от незаконното завземане на Крим през 2014 г. Той проследява близо 6000 случая на дезинформация, насочена срещу Украйна през този осемгодишен период.

ОЩЕ: Зеленски: Твърдението, че ще използваме "мръсна бомба", означава, че Москва вече е подготвила всичко това (ВИДЕО)

Тонът на руската дезинформация по отношение на Украйна винаги е бил "доста геноциден", каза Якуб Каленски, който преди това ръководеше екипа за дезинформация към East StratCom Task Force на Европейския съюз. "Ако бяхме обръщали внимание, нямаше да сме толкова изненадани от това, което се случва".

След пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари официални лица заявиха, че Русия е предприела повече стъпки, за да използва дипломати на заплата в Кремъл за засилване на пропагандата и за набиране на подкрепа за крайнодесните партии. "Тогава наистина показаха истинското си лице, същото сториха и техните посолства", каза Петер Стано - водещ говорител на Европейската комисия по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. "Те се опитваха не само да спечелят симпатизанти сред политическите партии, а активно издирваха информатори за разузнавателните служби".

ОЩЕ: Уволниха руския журналист, призовал украинските деца да бъдат избивани

Мъск няма да изключи Starlink за Украйна дори ако Пентагонът откаже да плаща

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск заяви, че е казал на украинския вицепремиер Михайло Федоров, че компанията му няма д...

Европейските държави се стремят да се противопоставят на големите посолства на Кремъл, които използват служители на разузнаването, за да създават политически проблеми, каза Стано. ЕС работи с платформи за социални медии, за да блокира руски симпатизанти, и дори санкционира държавните рупори Russia Today и Sputnik, като им забрани да излъчват в рамките на блока. Но проблемът с отстраняването на руските послания от крайнодесните движения се оказа по-сложен.

80-годишният милиардер и бивш премиер на Италия Силвио Берлускони, който се присъединява към крайнодясното коалиционно правителство на Мелони, наскоро беше записан да хвали руския президент Владимир Путин и да обвинява украинския президент Володимир Зеленски, че е принудил Русия да нахлуе в страната му. И много други са готови да "папагалстват" линията на Кремъл в цяла Европа, пише Foreign Policy.

"Тези полезни идиоти помагат за това наративът (б.а. - на Кремъл) да се наложи в някои от държавите членки", добави Стано.

Въпреки че RT и Sputnik са открито свързани с руското правителство, неясните по произход новинарски сайтове и акаунти в социалните мрежи, които повтарят тезите на Кремъл, отдавна представляват предизвикателство за европейската политика. Сега тя се опитва да балансира между свободата на словото, от една страна, и руските операции за дезинформация, от друга.

В първите дни на руското нахлуване проверяващите факти в цяла Европа забелязаха коренна промяна сред акаунтите в социалните мрежи, за които се знаеше, че разпространяват дезинформация. Те бързо преминаха от разпространяване на лъжи за COVID-19 към разпространяване на лъжи за войната в Украйна. Промяната е документирана в доклад на Европейската обсерватория за цифрови медии - център за проверители на факти и експерти по дезинформация на континента.

Около 50 хиляди делфини са загинали в Черно море заради войната

От началото на войната в Украйна вероятно до 50 000 делфини в Черно море са загинали, съобщи ръководителят на изследователския отдел на...

"Въпреки че не знаем кой е отговорен за създаването и разпространението на фалшиви новини за Украйна, факт е, че по-голямата част от тях са в полза на интересите на Русия и следват основните елементи на нейната пропаганда", се казва в заключението на доклада.

ОЩЕ: "Да не са те отвлекли руснаците?": Илон Мъск ядоса украинците с шокиращи предложения в Twitter

ЕС реагира бързо на инвазията на Русия в Украйна, като наложи три кръга санкции още в първите дни на войната, а обществеността изрази подкрепата си за украинските бежанци. Експертите обаче предупреждават, че Путин вероятно вярва, че времето е на негова страна, тъй като се опитва да отслаби решимостта на Запада. Още в първите дни на войната пропукванията бяха очевидни. Проучване на общественото мнение в страните от Централна и Източна Европа, проведено от Globsec - мозъчен тръст със седалище в Братислава, Словакия - установи, че една четвърт от румънците и българите смятат, че Западът е отговорен за започването на войната. Според тях той е провокирал Русия, докато около 30% от словаците са съгласни с това мнение.

Якуб Каленски, който сега е старши научен сътрудник в Атлантическия съвет, си го обяснява с руската дезинформация. "Фактът, че 30 процента от словаците смятат, че Западът е отговорен за войната в Украйна, не е резултат от шестмесечна пропаганда. Това е резултат от последните поне осем години", каза той.

Докато Кремъл се намесва, Западът трепери. Тази зима Европа и - до известна степен - САЩ са изправени пред енергийни проблеми. Много европейски държави вече се колебаят в подкрепата си за Украйна, а републиканците, които са готови да поемат управлението на Камарата на представителите в САЩ, вече дадоха знак, че ще намалят подкрепата си за изпадналата в затруднение страна.

Един от най-големите руски пропагандисти стъпи на мина (ВИДЕО)

Един от най-големите руски пропагандатори, журналистът Семьон Пегов, е с нараняване на крака след като е стъпил на противопехотна мина ...

Тъй като Русия се опитва да превърне енергийните доставки за Европа в оръжие, тя също така използва постоянно видеоклипове в Russia Today и консервативните сайтове на социалните медии, за да внуши, че европейците няма да могат да отопляват домовете си поради липсата на руски газ, като по този начин вбива клин в общественото мнение.

И това послание все повече набира сила отвъд Океана - въпреки че Конгресът обмисля разширен пакет от помощи за Украйна, който може да възлезе на 50 милиарда долара. Ако републиканците поемат контрол над едната или двете камари на Конгреса на предстоящите междинни избори в САЩ, те биха могли да спрат американската помощ за Украйна - особено най-близките до Доналд Тръмп. Въпреки че много от водещите републиканци, като например лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл, публично заявиха, че са склонни да продължат американската военна подкрепа за Киев, други - като лидера на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти, обещаха точно обратното. Цитираната причина - у дома има повече проблеми за решаване.

ОЩЕ: Ще спрат ли републиканците парите на САЩ за Украйна, ако поемат контрол над Конгреса?

"В момента не виждам умора от войната, но още веднъж трябва да разберем, че войната в Украйна за някои хора определено е само един конфликт сред много други", каза Певкур, естонският министър на отбраната. "Имаме конфликт в Армения и Азербайджан, имаме конфликт в Китай и Тайван, имаме много, много конфликти в Близкия изток или Африка, а войната на Русия е само един от тях. Но от нас зависи да не позволим това мнение да се наложи. Тук трябва да сме наясно, че това се случва в Европа през 21 век“.

"Ако погледнете кандидатите, които най-често споменават Украйна в американската политическа екосистема, те са проруски настроени, против подкрепата за Украйна", каза Брет Шафер - старши научен сътрудник и ръководител в мозъчния тръст German Marshall Fund.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари