NBC: Конгресът ще опита да одобри 50 млрд. долара за Украйна, преди републиканците да имат мнозинство

2950
NBC: Конгресът ще опита да одобри 50 млрд. долара за Украйна, преди републиканците да имат мнозинство
Снимка: Getty Images

Поради опасенията, че републиканците могат да намалят драстично помощите на САЩ за Украйна, ако поемат контрол над Конгреса, законодатели и от двете партии се стремят да осигурят милиарди долари военна подкрепа за Киев. Това трябва да се случи още преди новоизбраните депутати да положат клетва през януари 2023, твърдят служители на Конгреса, цитирани при условие за анонимност от NBC.

Говори се за сума от порядъка на 50 милиарда долара, които трябва да бъдат достатъчни за цялата 2023 г.

Американски бизнесмен: Анализатори в САЩ разглеждат войната в Украйна като “генерална репетиция”

Темата “Русия - Украйна” и отражението върху силите САЩ и Китай коментираха бизнесменът Кенет Лефковиц, студентът Петър Тан...

ОЩЕ: Ще спрат ли републиканците парите на САЩ за Украйна, ако поемат контрол над Конгреса?

Демократите, а и доста републиканци, се притесняват, че след междинните избори за Камарата на представителите и Сената на 8 ноември тази година може да се стигне до вариант на републиканско мнозинство и оттегляне на солидната подкрепа за Киев. В момента сред републиканците има два лагера – на Кевин МакКарти, изразяващ съмнение в многомилиардната помощ за украинците, и на Мич Макконъл, подкрепящ допълнителната помощ за Украйна.

Тази седмица МакКарти, който е лидер на републиканците в долната камара, заяви, че съюзниците му „няма да напишат празен чек на Украйна“. Предвид тази заплаха, демократите и много републиканци ще използват законопроекта за финансиране на правителството по време на ваканционната сесия след междинните избори, за да осигурят много по-високо ниво на военна и друга помощ в сравнение с предишните пакети за Украйна. Това твърдят източниците на NBC.

Миналия месец Конгресът одобри военна и икономическа помощ за Украйна в размер на 12 млрд. долара, но според източниците планираният нов пакет ще бъде значително по-голям. Сумата ще бъде достатъчна, "за да се гарантира, че (Украйна) ще може да преживее годината", заяви пред NBC News сенатор от републиканците, запознат с въпроса. "С нея 12-те милиарда долара ще изглеждат като джобни пари".

Новият пакет от помощи, който най-вероятно ще бъде част от общ законопроект за разходите, би могъл да бъде в размер на около 50 млрд. долара, твърдят сътрудници на Конгреса и източник на американската медия, близък до украинското правителство. Администрацията на Джо Байдън все още не е отправила официално искане за ново финансиране.

Съветник на Зеленски: Украинците може да останат с месеци без ток, вода и отопление (ВИДЕО)

Украинците може да се окажат в ситуация, в която няма да има вода, топлина и светлина в домовете им „със седмици и дори месеци&ld...

Конгресът е отпуснал общо 65 млрд. долара за финансиране на Украйна, откакто Русия нападна страната през февруари. От тях около 17 млрд. са средства за отбрана.

Много кандидати на Републиканската партия, подкрепени от бившия президент Доналд Тръмп, поставиха под въпрос размера на американската помощ, предоставена на Украйна. Те твърдят, че САЩ имат по-належащи вътрешни проблеми, че съдбата на Киев не е свързана с националните интереси на Щатите и че европейските съюзници трябва да доставят по-голям дял от оръжията и останалата помощ.

В четвъртък вечерта президентът Джо Байдън заяви за републиканците: "Те казаха, че ако спечелят, вероятно няма да финансират, да продължат да финансират Украйна. Тези хора не разбират. Това е много по-голямо от Украйна. Става въпрос за Източна Европа, за НАТО. Става дума за наистина сериозни, сериозни последици".

Консерваторите в Камарата на представителите твърдят, че Америка трябва да укрепи южната си граница и да се справи с нелегалната имиграция, преди да се тревожи за границата на Украйна с Русия.

"Моите избиратели казват: "Защо сме по-притеснени за границите на Украйна, отколкото за границите на Америка? Моите избиратели не си казват: "Боже, трябва да спасим границите на Украйна", заяви републиканецът Уорън Дейвидсън от щата Охайо, член на консервативната фракция "Freedom Caucus", подкрепяща Тръмп.

Руснаците вече не крият отстъплението си от важни позиции в Херсонска област (ВИДЕО)

Доказателствата, че руснаците се готвят да отстъпят от позициите си на западния бряг на река Днепър в Херсонска област продължават да с...

Подобно на Дейвидсън, консервативният депутат Кат Камак каза, че сърцето ѝ се къса за украинския народ, но не е гласувала за последните пакети помощ за Украйна и не е склонна да го направи през следващата година, ако републиканците поемат контрола над Камарата на представителите. Точно това и предвиждат повечето проучвания.

Камак, член на Комисията по вътрешна сигурност, заяви пред NBC News: "Преди да помогнете на другите, трябва да сложите собствената си кислородна маска. И просто не смятам, че като законодател бих могла с чиста съвест да подкрепям милиарди и милиарди средства, които отиват в чужбина, когато тук имаме такива остри нужди".

Някои други републиканци в Конгреса и извън него обаче не са съгласни. Чък Флайшман от Тенеси - член на влиятелния комитет по бюджетните кредити, който контролира разходите - заяви, че предоставянето на оръжия и друга помощ на Украйна е от решаващо значение за спиране на непровокираното нахлуване на Русия.

"Гласувах за първия законопроект за финансирането и съм готов да обсъдя повече средства", каза Флайшман. "Ако не предприемем необходимите стъпки, за да може Украйна да защити своята нация и суверенитет срещу Русия, мисля, че последствията ще струват много повече не само на САЩ, но и на света".

Бившият вицепрезидент Майк Пенс, говорейки на събитие на фондация "Херитидж" в сряда, окачестви републиканците, които се противопоставят на подкрепата за Украйна, като "апологети" на Владимир Путин.

Байдън остро разкритикува републиканците заради намерението им да не помагат на Украйна

Американският президентът Джо Байдън остро разкритикува републиканците, които допускат възможността за намаляване на помощта на Вашингт...

"Тъй като Русия продължава безсъвестната си агресивна война срещу Украйна, смятам, че консерваторите трябва ясно да заявят, че Путин трябва да спре и че ще си плати", каза Пенс. "В консервативното движение не може да има място за апологети на Путин. В това движение има място само за защитници на свободата".

Ръководството на републиканците в Камарата на представителите има "всички стимули" да приеме голям пакет от помощи сега, докато демократите имат мнозинство, за да не се налага да се сблъсква с вътрешнопартийни дебати по въпроса, ако партията си върне контрола над Камарата. "Те не искат да се занимават с това през следващата година", каза Даниел Вайдих - съветник на украинската държавна енергийна индустрия и президент на вашингтонската лобистка фирма Yorktown Solutions, както и бивш служител на републиканците в Конгреса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк
Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Продуцентът Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк. Апелативният съд отмени присъдата му от 2020 г. за изнасилване и сексуална агресия. Това...