Новото оръжие на Турция: какво могат ракетите S-400?

16747
Новото оръжие на Турция: какво могат ракетите S-400?
Снимка: Getty Images

Въпреки заплахите от САЩ Турция получи първите пратки с компоненти за модерната руска противоракетна система S-400. Защо това руско оръжие е толкова специално?, пише Deutsche Welle.

Турция явно ще стане първата и единствена членка на НАТО, която получава модерната руска противоракетна система S-400. Явно нямаше никаква полза от призивите на американското правителство за отмяна на сделката с Русия, чиято обща стойност е 2,5 млрд. долара. Във Вашингтон се опасяваха, че чрез своите оръжейни системи Москва би могла да шпионира НАТО. Затова американците заплашиха, че няма да доставят на Турция обещаните американски изтребители F-35.

Колко сериозно може да поразят C-400 отношенията между Турция и САЩ?

Любителите на дипломатическата история осъзнават важността на датите - те отбелязват крайъгълни камъни, повратни точки, моменти на проб...

S-400 е зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие. Това е най-мощният модел от поредицата противоракетни системи, разработени след Втората световна война в СССР и модернизирани по-късно в Русия. Числото 400 символизира максималния обхват в километри.

Според Министерството на отбраната в Москва, S-400 трябва да бъде гръбнакът на руската противовъздушна отбрана. Системата е пусната в експлоатация през 2007 г. Оттогава все повече военни части биват оборудвани с нея – включително на анексирания полуостров Крим, както и на руския анклав на Балтийско море Калининград.

Предимствата на S-400

Комплексът S-400 включва мобилен радар, команден център и ракетоносец, превозващ 4 ракети. Производител е държавният оръжеен концерн "Алмаз-Антей", който попада в списъка със санкции, наложени от ЕС и САЩ заради действията на Русия срещу Украйна.

S-400 е способна да унищожава разузнавателни самолети, самолети със стратегическо и тактическо предназначение (в това число и "невидими" самолети, разработени по технологията "Стелт"), оперативно-тактически балистични ракети, балистични ракети със среден радиус, свръхзвукови цели, както и безпилотни самолети на височини до 27 км. Руските медии твърдят, че руската противоракетна система е по-добра от тази на САЩ или Франция.

САЩ ще накаже Турция заради С-400, въпреки съпротивата на Тръмп

Администрацията на Доналд Тръмп все още планира да наложи санкции на Турция и да я извади от програмата си за обучение на пилоти на бой...

"Докато Западът произвежда по-добри самолети, руснаците винаги са били лидери в ракетната технология", потвърждава Ричард Конъли от университета в Бирмингам, Великобритания. Според него важно предимство е и цената: "S-400 е два пъти по-евтина от американската система "Пейтриът", казва Конъли.

Зад покупката на тази противоракетна система обаче биха могли да се крият и политически причини. Самият факт, че S-400 е специално проектирана за действие срещу американски оръжия, би могъл да бъде привлекателен за Турция, смята британският експерт.

Според московския военен експерт Александер Голц, закупуването на S-400 е чисто политическо решение. "Турция няма врагове, от които да трябва да се защитава със S-400. Това е сигнал, оправен към САЩ и другите, че Анкара упражнява независима отбранителна политика", казва Голц.

Турция ще бъде втората страна след Китай, снабдена с отбранителни системи от вида S-400. И Индия е подписала договор за 5,5 млрд. долара. Някои страни от Персийския залив също проявяват интерес.

И все пак: S-400 има и своите недостатъци, казват експерти. "Системата никога не е била тествана в истинска военна ситуация", изтъква Сиймон Веземан от Стокхолмския международен институт за изследване на мира SIPRI. "Единствената противовъздушна система, изпробвана в битка, беше американската "Пейтриът" по време на войната в Персийския залив през 1991 г."

Русия предлага изтребители Су-35 на Турция, вместо американските F-35

Руската държавна корпорация "Ростех" е готова да продаде изтребители Су-35 на Турция в случай, че има интерес от турска страна, заяви н...

Русия вече е разположила отбранителната си система в Сирия, за да защитава тамошните си бази. "S-400 можеше да демонстрира способностите си при американския удар над Сирия с крилатите ракети "Томахоук" през 2018 г., но руското ръководство беше достатъчно разумно да не я използва", обяснява Александер Голц.

Една от особеностите на S-400 е, че тя може да се използва самостоятелно. Именно това позволява на Турция да използва руското оръжие извън мрежата на НАТО. Остава въпросът как Турция ще защити своята S-400 от въздушни нападения. В Русия това се случва с помощта на модерна система за противовъздушна отбрана на къси разстояния. Дали Турция ще закупи и тази система от Русия? Засега не е ясно. Знае се обаче, че Москва е изразила желание да продава и други оръжия на Анкара.

Идва ред и на S-500

Турция от своя страна се надява на технологичен обмен. Някои части за S-400 трябва да се произвеждат в Турция. "Но това е по-скоро символично участие – няколко винта, не повече", казва Александер Голц. Според непотвърдени съобщения в руските медии, Москва е отказала да даде достъп на Турция до електронни настройки, като например софтуера, програмиран да разграничава "приятел" от "враг".

Докато Русия оборудва собствената си армия със S-400, тя вече работи усилено върху следващия модел противоракетна система. Той трябва да се нарича S-500 "Прометей" и се очаква да влезе в експлоатация през 2020 г. Новата система трябва да бъде с още по-голям обсег на действие и да е способна да унищожава дори ниско летящи сателити.

САЩ подготвя нова оферта за Patriot и F-35 на Турция

САЩ обмисля нова оферта за доставка на противоракетните системи Patriot и американските изтребители от пето поколение F-35 за Турция, с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари